Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:45 30 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teatru absurd cu pedeseristi si peremici

ro

22 Dec, 2003 00:00 822 Marime text

Reprezentatie ieftina a politrucilor constanteni

# Cu toate ca Legea bugetului a fost aprobata si consiliile judetene ar fi trebuit sa aprobe bugetul propriu pentru anul viitor, grupurile de consilieri PSD si PRM au amanat nejustificat votarea proiectului * PSD si-a incalcat promisiunea de a sprijini primarii din judet, indiferent de culoarea politica, in derularea unor programe cu finantare externa # Singurul primar PNTCD a fost taiat de pe lista subventiilor pentru finalizarea programului SAPARD * Social-democratii, secondati de reprezentantii PRM, au amanat prin pozitia lor plata salariilor angajatilor a patru primarii din judet, lasandu-i pe oameni, in prag de sarbatori, fara nici o sursa de venit * Consilierul Moldovanu a devenit din nou director al Regiei de Drumuri si Poduri si a pierdut calitatea de consilier

Ultima sedinta extraordinara a Consiliului Judetean din acest an s-a transformat inca o data intr-un spectacol de prost-gust, artizanii acestuia fiind reprezentantii PSD si PRM, dar si cativa independenti, cersetori la curtea PDSR. Din totalul de 45 de consilieri au fost prezenti 42. Inca din startul sedintei, convocatorul propus de presedintele Consiliului Judetean, Stelian Dutu, si aprobat initial in sedinta Delegatiei Permanente, a fost respins de majoritatea asigurata, de doua sedinte incoace, de membrii partidului de guvernamant si de cei ai PRM, condusi de un lider imberb. Rezultatul straduintelor consilierilor Petre Stanca si Gheorghe Rusu s-a aratat inca de la prima strigare, cand PD a fost impiedicat, fara nici un motiv plauzibil, sa-si valideze un consilier. George Burlacu urma pe lista democratilor in urma invalidarii de catre prefectul judetului a mandatului consilierului Carlo Manuchian. Frontul comun facut de alianta P(SD)RM a blocat proiectul pentru o viitoare sedinta. A urmat o noua disputa, privind preluarea Centrului de ingrijire si asistenta Poarta Alba de sub autoritatea Consiliului local din localitate in subordinea Consiliului Judetean. Prin presiunea majoritatii, proiectul a fost validat, cu toate ca presedintele CJC a explicat ca bugetul pe anul 2004 nu da posibilitatea unor cheltuieli suplimentare, avand in vedere faptul ca 45 de miliarde lei vor fi alocati pentru institutiile de cultura transferate de la Consiliul Local Constanta la cel Judetean. Pentru ca tot s-a facut referire la aceste institutii, trebuie precizat faptul ca acelasi grup de consilieri PSD au formulat si validat proiecte de hotarari privind preluarea Teatrului "Fantasio", a celui Dramatic "Ovidiu", Filarmonicii "Marea Neagra", Scolii Populare de Arte, Muzeului de Arta Populara si Teatrului de Copii si Tineret de sub autoritatea CLM in subordinea CJC. Au primit validarea consilierilor si proiectul privind rectificarea repartizarii sumelor defalcate din impozitul pe venit din cota de 17% pe anul in curs, precum si cel de rectificare a bugetului judetean pe acelasi an. Repartizarea sumelor defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale din cota statului si cota de 17% pe anul 2004 a incins spiritele consilierilor. Presedintele CJC le-a cerut consilierilor PSD si PRM sa voteze in interesul populatiei judetului. El a explicat ca din depasirile de cinci miliarde ar trebui sa ajunga la comuna Amzacea, primaria urmand sa rezolve problema scolarilor din satul General Scarisoreanu. Elevii de la aceasta scoala ar putea intregi numarul celor care vor abandona scoala, insa de aceasta data din cauza alesilor judeteni. De asemenea, primariile Ciocarlia, Garliciu, Mihai Viteazu si Saraiu nu au bani de salarii pentru luna decembrie. Consilierii PSD si PRM au analizat situatia expusa de Stelian Dutu, insa in final au votat tot pe spuza lor.

Fonduri pentru SAPARD distribuite inechitabil

Proiectul privind repartizarea pe comune, orase si municipii in proportie de 15%, din impozitul pe venit, pe criterii care sa asigure cu prioritate sustinerea programelor cu finantare externa pe anul 2004, a deschis adevaratul conflict intre putere si opozitie. Cu toate ca presedintele interimar al PSD Constanta, Radu Mazare, a promis ca coloratura politica nu va conta in sprijinirea primarilor harnici care au proiecte importante, de tip SAPARD, in derulare, in lipsa liderului Radu Mazare, consilierii PSD au procedat tocmai pe dos. Cel mai revoltat, pe buna dreptate, a fost primarul din Castelu, unde proiectul SAPARD de reabilitare a drumurilor este aproape gata, insa au ramas de platit trei transe a cate sapte miliarde catre executanti. Nicolae Anghel a reprosat consilierilor PSD faptul ca nu si-au respectat cuvantul si i-a anuntat ca, daca va fi nevoie, va scoate bani din buzunar pentru ca locuitorii comunei sa aiba apa, dar nu va ceda sub nici un chip presiunilor politice. "In timp ce localitatile cu primari PSD au primit ajutoare pentru derularea programului SAPARD, Castelu, comuna care a inaugurat prima in judet acest proiect, primeste zero lei. Cei de la PSD au incercat sa ma atraga, dar eu vreau sa-i anunt ca nu am decat doua variante: ori taranist pana la moarte, ori in puscarie, dar in nici un caz in PSD". Ca sa dreaga busuiocul, consilierii PSD, ramasi muti dupa interventia primarului, au aruncat vina catre directorul Agentiei SAPARD, Gheorghita Corbu. Unii au spus chiar ca directorul Corbu ar trebui schimbat pentru ineficienta. Primarul Anghel a precizat ca va informa organismele internationale care gestioneaza aceste fonduri. La repartizarea sumelor din TVA pentru subventionarea energiei termice pe anul 2004, localitatea Navodari a primit un plus de doua miliarde din banii municipiului Constanta. In schimb, bugetul judetean pe 2004 a fost amanat de consilierii majoritari pentru urmatoarea sedinta, care va avea loc anul viitor. S-au votat si listele lucrarilor de electrificari rurale si extinderi retele electrice, finantate din credite obtinute de SC "Electrica".

Consilii de administratie modificate

Pentru a "n"-a oara consiliile de administratie si directorii aferenti ai Regiei de Apa si ai celei de Drumuri si Poduri au fost "revizuite". Potrivit ultimelor modificari dictate de PSD, au fost scosi din CA al RAJA Gheorghita Corbu, Mihai Lupu si Cornelius Nadrag, fiind numiti alti patru membri PSD anonimi: Marin Ciobanu, Florea Popescu, Eugenia Atanase si Sorina Moscu. Felix Stroe, dirijorul voturilor consilierilor PRM si al taranistei Marieta Besu, a ramas director al regiei. Totodata, a incetat nejustificat mandatul de membri ai CA al Regiei de Drumuri si Poduri al lui George Barbu, Mihai Daraban, Mihai Valeriu, Radu Ionita si Dumitru Popescu, locul acestora fiind luat de Vasile Moldovanu, Gheorghe Nicolae, Marian Bardas, Liliana Voicu si Mihai Ticu. Duplicitatea PSD-PRM a excelat de vreme ce posturile din CA-uri au fost impartite dupa procentele din sondaje. Masinaria de vot a functionat si la numirea in functia de director al RJDP a consilierului judetean Vasile Moldovanu, care in urma cu o luna de zile a recunoscut sub semnatura ca a detinut ilegal aceasta functie. Moldovanu a fost numit si a demisionat din postul de director in cadrul unei sedinte de CJ, redevenind pentru doua ore consilier judetean pentru a-si ajuta colegii de partid in aprobarea unor hotarari de interes conjunctural. Acum a fost din nou numit director, iar mandatul sau de consilier a incetat, acesta fiind de altfel inlocuit cu fostul socialist Traian Erdei. Moldovanu a fost inlocuit si din cadrul Delegatiei Permanente a CJC cu un alt membru PSD, in persoana lui Petre Stanca. A fost schimbat din functie si directorul general al Directiei pentru Protectie Sociala, Mirela Bolos, cu membrul PSD Valentina Munteanu. Bolos, "sfatuita" de consilierul Ovidiu Preda, este una si aceeasi persoana cu cea care a indraznit sa nu participe la sedintele de la PSD, aceasta neavand nici o inregimentare politica. Conducerea PSD a somat-o si, in final, a obligat-o prin tertipuri specifice sa demisioneze. De altfel, si presedintele CJC, Stelian Dutu, a confirmat varianta expusa, in urma unei discutii cu aceasta. De mentionat ca, dupa aceasta sedinta, cazul lui Tudorel Chesoi, aspirant la membru de partid, si al consilierului PNTCD Marieta Besu vor avea ocazia sa nasca iar dispute in cadrul organizatiei locale a taranistilor, de vreme ce amandoi au votat pentru a cata oara cu PSD. E drept ca la cateva hotarari nesemnificative s-au abtinut, iar in alte cazuri se ascundeau dupa colegi si ridicau mana pro PSD. Cu toate ca a demisionat din PSD de bunavoie, consilierul Ovidiu Preda a votat de aceasta data impreuna cu fostii camarazi, dat fiind faptul ca fusese instiintat ca, daca nu se va supune majoritatii, isi va pierde jobul din cadrul Directiei de Protectie Sociala.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii