Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:41 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PSD vrea introducerea unei noi profesii Senator pe viata

ro

09 Feb, 2010 03:26 1328 Marime text
cap_1.jpg Senatorii constănţeni nu subscriu unei posibile propuneri PSD privind alegerea pe viaţă # Nici varianta PNL ca Senatul să fie Cameră a reprezentanţilor din administraţia publică locală nu are adepţi la mal de mare

Referendumul din toamna trecută a dovedit politicienilor care este vrerea românilor când vine vorba de Parlament.

Liberalii şi social-democraţii par să ignore voinţa electoratului şi se gândesc, de pe acum, cum să-şi păstreze locurile călduţe din Legislativ.

Peste 70% dintre participanţii la referendum au spus răspicat „DA" pentru un Parlament unicameral şi pentru reducerea drastică a numărului de parlamentari. În loc să acţioneze pentru transpunerea legislativă a voinţei românilor, liberalii şi social-democraţii tot mai caută portiţe de scăpare şi variante care să le asigure o prezenţă cât mai mare şi, eventual, să le permită să-şi treacă în Cartea de muncă, la rubrica ocupaţie: parlamentar. Şi pentru că s-a avansat o idee că viitorul Parlament unicameral ar apărea prin desfiinţarea Senatului, exact această Cameră a devenit „preferata" celor două formaţiuni politice aflate în opoziţie.

Startul în ceea ce priveşte viitorul Senatului l-a dat chiar ex-premierul PNL, Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit recentelor sale declaraţii, parlamentarii liberali vor iniţia un proiect legislativ prin care Senatul ar urma să fie o Cameră reprezentativă pentru administraţia publică locală. „Acesta (n.r. referire la Senat) să fie o Cameră a reprezentanţilor locali în care să fie dezbătute şi legiferate propuneri pentru domenii care ţin de aleşii noştri locali", afirma liderul PNL.

Partenerii de opoziţie ai liberalilor, social-democraţii, sunt mai inventivi. Profitând de prezenţa a numeroşi colegi din toate colţurile ţării, la şedinţa Consiliului Naţional al PSD liderii ar fi primit un document ce urma a fi analizat şi asupra căruia se aşteaptă păreri şi sugestii. Concret, pesediştii pledează tot pentru sistemul bicameral, dar vin cu propunerea ca senatorii să fie aleşi pe viaţă. În opinia social-democraţilor, indicat ar fi să se renunţe la votul direct în ceea ce-i priveşte pe senatori, aceştia urmând a fi aleşi în colegii electorale regionale, compuse din membrii consiliilor judeţene şi reprezentanţi ai consiliilor locale.

Rezumat, PSD ar vrea să aibă senatori care să reprezinte regiunile până la adânci bătrâneţi.

„Trebuie regândite competenţele"

„Un serviciu călduţ", ar putea spune mulţi aspiranţi la un mandat de senator sau dornici să-şi prelungească şederea în Parlament. Nu de aceeaşi părere au fost şi senatorii constănţeni. În primul rând, senatorul Alexandru Mazăre (PSD) susţine că nu a primit un document de acest gen, dar nici nu este adeptul unui „amestec între două sisteme". „Viaţa şi societatea se schimbă. Propunerea privind alegerea unui senator pe viaţă nu este viabilă şi nici posibilă. Poate nu mai vreau să candidez. Ales pe viaţă îmi sună din alte timpuri", ne-a declarat parlamentarul social-democrat. El a menţionat că ar trebui să menţinem sistemul bicameral, dar se impune să fie regândite competenţele Camerelor.

Referitor la „transformarea" senatorilor în reprezentanţi ai administraţiei publice locale, Alexandru Mazăre consideră că nu e o idee inspirată întrucât există atât comisie de specialitate în Parlament, cât şi alte structuri specifice reprezentative. „România nu e stat federativ cu probleme şi diferenţe mari între regiuni, cum sunt în Federaţia Rusă. Poate ar trebui mărit rolul consultativ al acestor structuri, dar nicidecum senatorii să fie reprezentanţii administraţiei publice locale", a adăugat acesta. Chiar dacă nu este adeptul nici uneia dintre propunerile PNL şi PSD, Mazăre a ţinut să precizeze că susţine reducerea drastică a numărului de parlamentari, iar această măsură să fie urmată de micşorarea organigramelor din Guvern, ministere, agenţii guvernamentale şi Administraţia prezidenţială.

Banias: „Un politician trebuie revalidat periodic"

Senatorul PD-L Mircea Banias a recunoscut că a auzit de ideile „năstruşnice" ale celor din PSD şi PNL. Ideea alegerii pe viaţă a unui senator este, în opinia sa, stranie şi nepotrivită pentru România. „Nu este fezabil, moral şi nici corect. Un politician trebuie să fie revalidat periodic. Am mai avut unul ales pe viaţă şi s-a văzut cum a sfârşit", a adăugat parlamentarul democrat-liberal. Cât priveşte atribuţiile ce ar urma să revină viitorului Senat, Mircea Banias consideră că ar fi o discuţie inutilă având în vedere rezultatul referendumului din noiembrie 2009, când majoritatea votanţilor au optat pentru Parlament unicameral.

Votul indirect şi alegerea pe viaţă... „nu se poate"

Propunerea ca senatorii să fie aleşi pe regiuni datează în PNL din anul 2005. Liderul grupului parlamentar PNL din Senat, Puiu Haşotti, a specificat că din 2005 există un proiect al liberalilor privind revizuirea Constituţiei în care se stipula atât reducea numărului de parlamentari la 314, cât şi alegerea senatorilor pe regiuni, deci o susţine. În schimb, „instituţia senatorului pe viaţă are corespondent doar la Camera Lorzilor, în Anglia. A existat şi la noi, în perioada interbelică. Acum, în nici o democraţie nu există instituţia parlamentarului pe viaţă", a adăugat Haşotti.

Referitor propunerea PSD ca senatorii să fie aleşi de membri ai consiliilor judeţene şi reprezentanţi ai consiliilor locale răspunsul liderului PNL a fost ferm: „Nu se poate. Nici un Parlament cu democraţie consolidată nu practică aşa ceva. Ar fi o alegere indirectă, mai puţin democratică. Liberalii nu sunt de acord cu acest mod de alegere", a conchis senatorul PNL Puiu Haşotti.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Asterix. 09 Feb, 2010 16:39 DE CE NU ??? DE CE NU ÎNCERCAŢI SĂ PROMOVAŢI ŞI SĂ INIŢIAŢI O DEZBATERE LA NIVEL LOCAL ,ÎN PAGINILE ZIARULUI DUMNEAVOASTRĂ,ÎNTÂI,APOI,LA NIVEL NAŢIONAL pe această temă ? Cu permisiunea dumneavoastră,încep prin a vă expune un punct de vedere în jurul căruia se poate ţese profilul unui SENATOR PE VIAŢĂ : 1.să fie iniţiatorul şi coordonatorul elaborării şi ulterior să convingă Parlamentul să adopte,să zicem câte o lege pe an,timp de cel puţin 3-5 legislaturi,iar aceste legi să fie clar întocmite pt.creşterea nivelului de trai şi realizarea unei protecţii sociale REALE a celor mulţi şi nu pt.mişculaţii economice ulterioare ale grupurilor de interese; 2.din aceste legi,cel putin 3 să promoveze INTERESELE REALE ŞI LEGITIME ale naţiunii române 3.să fie INDEPENDENT şi nu dependent de şmecheriile politice ale partidelor; 3.să poată demonstra FĂRĂ ECHIVOC,ca pe toată durata mandatelor sale anterioare ,el şi familia sa,rude pâna la gradul "n" inclusiv,nu au beneficiat de nici un fel de folos necuvenit din punct de vedere legal. Ar mai fi multe alte condiţii,pe care le pot gândi alţi cititori ai dumneavoastră,eu mă opresc aici,nu înainte de a exprima un punct de vedere,în cunoştinţă de cauza, faptul că,nici unul din senatorii şi deputaţii pe care noi,alegătorii judeţului Constanţa i-am trimis în Parlamentul României ,indiferent de culoarea lor politică,nu au nici măcar un crochiu de proiect politic, darămite să fie în măsură să ajungă senator sau deputat pe viaţă...Oricum,excepţiile,vor întări regula...Până în momentul în care,pe timpul sau înaintea campaniilor electorale,candidaţii nu vor încheia un Contract social cu alegătorii,vom alege la infinit acelaşi gen de politicieni demagogi,care ne vor aburi cu promisiuni deşarte ,fără acoperire.Situaţia dezastruoasă a României,este rezultatul CLAR ŞI FĂRĂ ECHIVOC al activităţii politicienior pe care îi tot alegem...De 20 de ani tot alegem şi încă nu am cules nimic,bineînţeles nu am găsit nici modelul de politician dorit...Eu încă sunt convins că nu este prea târziu !