Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:16 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CNMB Asociația Europeană a Profesorilor a emis o moțiune de solidaritate cu profesorii și elevii din Ucraina, expuși agresiunii militare

ro

29 Mar, 2022 08:06 1401 Marime text
 
Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța. Foto: ZIUA de Constanța
Pe 28 martie 2022, în cadrul reuniunii Biroului coordonator la nivel european,  A.E.D.E. (Association Européenne des Enseignants – Asociația Europeană a Profesorilor ) a emis o moțiune de solidaritate cu profesorii și elevii din Ucraina, expuși agresiunii militare și războiului declanșat de armata rusă asupra acestui stat independent și aspirant la integrare în Uniunea Europeană. 

Potrivit unui comunicat al CNMB, documentul denumit *”Moțiune pentru Uniunea Europeană și viitorul său*” analizează starea de fapt, caracterizată prin mari provocări și prin pericole care amenință întreaga Europă. 

„Războiul din Ucraina aduce în zilele noastre o lume cu care generația actuală nu este obișnuită, o lume dominată de violență, de agresiune manifestată prin distrugere, fărădelege și moarte. Pe drumul înfăptuirii unei identități europene puternice și al stabilirii unui rol propriu  în echilibrul mondial, *”Conferința asupra viitorului Europei*” aflată în anul de manifestare trebuie să dea sens proiectului european, aducând răspunsuri utile reformării Uniunii Europene spre o veritabilă federație europeană.

În realizarea și adoptarea acestui document un rol important l-a avut și secțiunea română  a AEDE, prin grupul de profesori din  olegiul
Național’’Mircea cel Bătrân’’ Constanța, care au împărtășit ideile lor cu cele ale unei echipe de profesori din Polonia, condusă de  președintele secțiunii poloneze, prof. Marek Zajak, aflată săptămâna trecută în Constanța“ - au precizat reprezentanții CNMB.


La reuniunea online a Biroului european AEDE din 28 martie 2022 au participat profesorii Vasile Nicoară, Elvira Tocalachis, Janetta-Daniela Bărăitaru și Silvia Șoșoiu. Aceștia au avut prilejul emoționant, alături de ceilalți participanți, de a relaționa în direct cu Svetlana și Olena, două profesoare din conducerea secțiunii ucrainene a AEDE, aflate în Kiev. 

Acestea au relatat despre distrugerile masive produse în Ucraina, insistând asupra marilor pierderi produse sistemului de învățământ, care totuși continuă să se desfășoare online, acolo unde situația o permite.

De asemenea, ele au mulțumit tuturor profesorilor europeni care s-au solidarizat cu suferința colegilor lor ucraineni.

În acest context a fost amintit și ajutorul în alimente, materiale de primă necesitate și medicamente, realizat prin colecta organizată de Colegiul Național’’Mircea cel Bătrân’’ Constanța pentru  liceul partener din Mykolaiv, Ucraina.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii