Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:38 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Maria Stavrositu despre scandalul în care este prins Banias „Strică imaginea PDL Constanţa"

ro

03 Dec, 2010 01:26 2319 Marime text
cap_4.jpgProblema legată de implicarea senatorului constănţean Mircea Banias într-un scandal privind o rambursare ilegală de TVA în valoare de 60 de milioane de euro strică imaginea organizaţiei locale a PDL Constanţa

Banias_Mircea Banias 03.jpgCel puţin, asta susţine colega de partid a senatorului, deputatul Maria Stavrositu, care ne-a spus că nu vrea să comenteze situaţia în care este implicat Banias. „Se va descurca, este băiat mare. Mă abţin să-mi spun părerile în această situaţie", a mai adăugat Stavrositu.

Bănuielile legate de un senator constănţean care ar fi implicat într-o problemă privind un prejudiciu de 60 de milioane de euro proveniţi din rambursarea ilegală de TVA s-au adeverit ieri, când în cotidianul central România Liberă se dezvăluia faptul că era vorba despre senatorul PDL Mircea Banias.

Numele politicianului PDL din Constanţa este invocat într-un dosar în care s-a emis până acum un mandat de arestare pentru 29 de zile pe numele lui Adrian Preda, iar celălalt preşedinte director general al UCM, Adrian Chebuţiu, va fi cercetat în libertate.

În dosarul în care sunt implicaţi şefii UCM Group din Reşiţa, Adrian Chebuţiu, şi Adrian Preda, prejudiciul fiscal este unul uriaş şi priveşte o rambursare ilegală de TVA în valoare de 60 de milioane de euro. Apărarea celor doi susţine însă că deturnările nu ar fi fost operate de UCM Group, ci de un partener al firmei. În cauză, a fost emis mandat de arestare în lipsă şi pentru cetăţeanul libanez Said Baaklini, un personaj cu conexiuni în zona politică, acuzat că ar fi solicitat rambursarea de TVA de zeci de milioane de euro în baza unor documente false. Solicitarea ar fi venit în urma unei tranzacţii pe care libanezul a încheiat-o cu UCM Reşiţa, de la care achiziţionase generatoare de curent electric şi pe care ulterior le-a exportat. Potrivit unor surse judiciare, numele senatorului Mircea Banias apare chiar în legătură cu acest Said Baaklini, căruia i-ar fi facilitat obţinerea unor avize pentru transportul maritim al aparatelor. Potrivit celor de la România Liberă, care au reuşit să ia legătura cu senatorul, acesta neagă toate acuzaţiile, precizând că nu cunoaşte niciunul dintre personajele implicate şi că nu a intervenit pentru nimeni.

Despre Said Baaklini (care are şi cetăţenie română) se ştie că prin firma sa, SC Libarom Agri din Bucureşti, a obţinut, în 30 aprilie 2008, un credit ipotecar de 2,3 milioane de lei de la MKB Romexterra Bank, garantând, printre altele, şi cu un teren aflat în proprietatea localităţii 23 August, în suprafaţă de 20.700 de metri pătraţi. Said Baaklini este asociat şi în SC Ieftin şi Bun SRL, cu Zoussef Jureidini Izdihar, cetăţean libanez.

„Sper să nu fie adevărat"

Am încercat şi noi să luăm legătura cu Banias, dar nu a răspuns la telefon, fiind plecat în afara ţării. Acesta însă a transmis un comunicat oficial prin care îşi exprima poziţia vizavi de situaţia creată: „Am constatat cu surprindere că numele meu a fost asociat, fără niciun fel de fundament, cu ale unor persoane din oraşul Reşiţa, bănuite de acte de corupţie. Doresc să precizez ferm că nu le cunosc, nu am auzit de persoanele respective şi, evident, nici nu am derulat activităţi comerciale împreună. Prin urmare, orice folosire a numelui meu într-un asemenea context mă face să mă îndrept împotriva celor care îmi aduc atingere imaginii publice", a transmis senatorul PDL

I-am contactat însă pe trei dintre colegii săi, pe deputaţii Constantin Chirilă şi Maria Stavrositu şi pe Laurenţiu Mironescu, un alt democrat-liberal de vază din cadrul Biroului Permanent Local al PDL.

Chiar dacă se ştie că relaţiile dintre cei doi colegi nu sunt dintre cele mai cordiale, cu precădere în ultimele luni, Maria Stavrositu a fost foarte discretă în ceea ce priveşte situaţia colegului său, abţinându-se de la comentarii şi păreri, mai ales că „situaţia este cam dificilă pentru Banias". „Ceea ce mă doare cel mai mult este faptul că strică imaginea unei organizaţii în care am pus suflet şi la care s-a lucrat ani de zile. Această problemă îi afectează mult imaginea, dar cel mai mult pe cea a organizaţiei", a mai susţinut Stavrositu.

Nici „adversarul său politic", aşa cum se consideră Laurenţiu Mironescu, nu crede că Banias ar putea fi implicat într-o asemenea poveste: „Nu-l cunosc atât de bine şi nici situaţia nu o ştiu foarte bine astfel încât să-mi dau cu părerea în legătură cu această problemă. Nu cred că este în stare să facă acest lucru. Sper să nu fie adevărat. Ar fi bine şi pentru el, şi pentru organizaţie să nu fie nimic real din toată povestea asta".

De aceeaşi părere este şi colegul lui Mircea Banias, deputatul Constantin Chirilă, care ne-a spus că nu este foarte în temă cu povestea scandalului, dar că îl ştie pe Banias un om serios: „El nu se bagă în porcării de genul acesta. El este un tip echilibrat. La noi la partid vin oameni cu diverse probleme... nu ştiu ce să zic".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ponta v 03 Dec, 2010 09:08 a stricat imaginea partidului mai demult si stit f bine ce vorbesc,dar acum poate se vor convinge toti de acest banias,care s a facut senator sa si protejeze afacerile necurate si uite ca ulciorul nu merge de multe ori la apa.mos chirila cam are dreptate stie el ce stie.domnule banias se cam strange latul in jurul gatului.nu prea ne intereseaza daca mai aveti aer dar partidul lasati l sa respire
  • mos chirila 02 Dec, 2010 23:34 Banias prin Bogatu Eugen controleaza vama constanta tot ce se intimpa este adevarat au vrut sa suga de la buget TVA pacat ca procurori nu au mai asteptat putin ca il prindea cu rata in gura