Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:48 30 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu primarul oraşului Năvodari Matei - „Au fost reduse pierderile din reţea şi i-am dat afară de la punctele termice pe puturoşi şi pe sabotori!"

ro

13 Oct, 2011 01:00 1379 Marime text
cap_8.jpgPrimăria Năvodari nu va modifica preţul de facturare a energiei termice, astfel încât populaţia va plăti la fel ca anul trecut, adică 150 lei/gigacalorie + TVA, reprezentând furnizare, transport, distribuţie, chiar dacă de la Guvernul României nu se mai alocă cuantumul diferenţei de tarif pentru acoperirea creşterii preţului combustibililor.

De asemenea, Primăria Năvodari ia în calcul şi alte facilităţi pentru abonaţii sistemului centralizat de termoficare, dacă au plata la zi, astfel încât sistemul să fie cât mai atractiv pentru cât mai multe persoane.

„Preţul gigacaloriei rămâne neschimbat la Năvodari"

Reporter: La Năvodari, facturile la căldură ar putea fi mai mici ca anul trecut. Cum veţi face acest lucru în condiţiile în care în alte localităţi gigacaloria s-a majorat, în unele locuri chiar dublându-se, aşa cum este cazul Constanţei?

N.M.: După ce Ecoterm a intrat în faliment, Primăria a preluat direct toate activităţile fostei regii. Plata facturilor către CET Midia le facem direct din contul Primăriei. Aceleaşi lucru se aplică şi în cazul încasărilor, astfel încât nimeni nu scapă fără să plătească. Am redus foarte mult pierderile din reţea, am băgat bani în reabilitarea acestora, i-am dat afară de la punctele termice pe puturoşi şi pe sabotori, iar cei care au rămas angajaţi sunt monitorizaţi permanent. Încă mai avem de lucru, dar suntem pe drumul cel bun. Dacă fostul Ecoterm avea datorii de 380 de miliarde de lei vechi restante, acum, Primăria plăteşte 30% în avans din cantitatea de gigacalorii pentru următoarea lună.

Facilităţi pentru abonaţii sistemului centralizat

R: Care este preţul de producere a energiei termice la Năvodari?

N.M.: Preţul de producţie este 265 de lei cu TVA inclus.

R: Cât va plăti populaţia pe gigacalorie în această iarnă la Năvodari?

N.M.: Populaţia va plăti 178 de lei pe gigacalorie, cu tot cu TVA.

R: S-au făcut estimări, la cât va ajunge întreţinerea pentru un apartament cu două camere în Năvodari sau la un apartament cu trei camere?

N.M.: Facturile vor fi în această iarnă aproximativ 200-300 de lei pentru un apartament cu două camere şi 300-350 pentru un apartament cu trei camere. Depinde şi de asociaţia de proprietari din care faceţi parte, de cât de gospodari sunt oamenii şi administratorul respectiv.

„Iniţiativele populiste le arunc la gunoi. Asta e reţeta de succes!"

R: Aţi afirmat că Primăria Năvodari ia în calcul şi alte facilităţi pentru abonaţii sistemului centralizat de termoficare, astfel încât sistemul să fie cât mai atractiv pentru cât mai multe persoane. Despre ce este vorba?

N.M: Sistemul centralizat este depăşit fizic şi moral, dar nu toţi oamenii îşi permit să treacă la centrale pe gaze, din cauza costurilor financiare. De aceea, la prima şedinţă de Consiliu Local, mă gândesc să vin cu un proiect prin care 300-500 de abonaţi, de apartamente racordare la sistemul centralizat, să fie scutite de la plata facturii, cu condiţia să rămână abonaţi. Se vor face trageri lunare la sorţi, iar norocoşii nu vor plăti factura în luna respectiva. Iar prin rotaţie toţi abonaţii vor beneficia de scutirea de la plata facturii. Este o premieră la nivel naţional. Eu sunt un tip curajos, îmi asum toate responsabilităţile şi vreau ca oamenilor să le fie mai bine. Tragerile la sorţi vor fi tot timpul anului, vor fi transparente şi îi las şi pe consilierii locali să vină cu idei pentru cetăţeni. Dacă vor fi aberante, nu le voi aplica. Dacă vor fi populiste, le voi arunca la coşul de gunoi. Asta e reţeta mea de succes! Repet, abonaţii trebuie să semneze un angajament că vor rămâne abonaţi ai sistemului de termoficare centralizat timp de 2 ani de zile.

R: Cum s-a reuşit stoparea pierderilor din sistem la Năvodari?

N.M.: Prin reabilitarea reţelelor, prin eliminarea puturoşilor şi a celor care sabotau punctele termice, prin încurajarea muncii şi monitorizarea angajaţilor rămaşi în punctele termice.

R: Ce le transmiteţi constănţenilor, care vor plăti 338 de lei pe gigacalorie în această iarnă?

N.M.: Să se mute la Năvodari.

R: Acţiunea de distribuire a ajutoarelor agroalimentare continuă în Năvodari. Mai exact, de ce anume beneficiază locuitorii cu venituri modeste din Năvodari?

N.M.: Vom continua până vor primi sacii cu cartofi toţi pensionarii, persoanele cu handicap, posesori de ajutor social şi persoanele fără venit.

„Am trei procese pe rol cu Vicentelli"

R: Ce noutăţi au mai apărut în dosarul Ecological Center SA?

N.M.: Sunt trei procese mari pe rol. Unul la Braşov, unul la Bacău şi cel penal de la Constanta. Italianul s-a lăudat la procesul de la Braşov că are susţinere din partea preşedintelui Băsescu. Mi-ar plăcea să cred că nu este aşa, deşi înţeleg acum de ce preşedintele nu a promulgat legea privind deşeurile, a lui Puiu Haşotti, şi a retrimis-o spre reexaminare Parlamentului. Sper ca legea să treacă şi de Camera Deputaţilor în forma iniţială, condiţie în care preşedintele nu va mai avea de ales şi va fi nevoit s-o promulge.

„Sunt dispus să colaborez cu PNL"

R: Preşedintele PNL Constanţa, Gheorghe Dragomir, a declarat că a reuşit să limpezească apele în USL Năvodari. Mai exact, liberalii susţin că v-au împăcat cu Jean Tucan. Este adevărat? Care vor fi consecinţele acestei împăcări? Le veţi da un post de viceprimar?

N.M.:Da. Eu sunt dispus să colaborez cu orice partid, în special cu PNL. Dar colaborarea să fie sinceră, să evităm demagogiile şi populismele, pentru că asta nu mai prinde la oameni. PNL are viceprimar şi nu m-am gândit niciodată să-l schimb. Îl vor avea şi în mandatul următor.

R: Când veţi semna protocolul USL la Năvodari?

N.M.: Aşteptăm să vedem, mai avem până la alegeri şi protocolul se referă la alegerile din 2012, nicidecum la rezultatele alegerilor din 2008. În tot cazul, eu îmi doresc ca eu şi PSD să candidăm pe liste separate, pentru a evita ca în Consiliul Local din 2012 să rămânem minoritari.

R: În ce relaţii se mai află administraţia locală din Năvodari cu Inspectoratul Şcolar Judeţean?

N.M.: Relaţiile sunt proaste, practic, nu există. Şi legislaţia în domeniu este proastă.

R: Ce surprize mai pregătiţi năvodărenilor până la sfârşitul acestui an?

N.M.: Vor avea şi multe surprize plăcute în ceea ce priveşte arhitectura peisagistică a oraşului Năvodari. Nu este simplu, este chiar foarte greu, pentru că toţi se gândesc să profite de stat şi de Primărie. Societăţi mari caută soluţii să plătească cât mai puţin autorităţii publice locale.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii