Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:58 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hasotti despre Mazare „Teribilism in afara legii"

ro

24 Jul, 2009 02:06 1594 Marime text
opinii_mazare_pnl_puiu_hasotti_10.jpgÎn opinia politicienilor constănţeni, defilarea lui Radu Mazăre în uniforma unui ofiţer nazist a fost un gest neinspirat cu efecte multiple

Veleităţile de model ale primarului Radu Mazăre încep să-i dea bătăi de cap şi să genereze conflicte. Defilarea, alături de fiul său, Răducu, în uniforma unui ofiţer german din cel de-al Doilea Război Mondial a deschis răni vechi şi a adus în prim plan amintiri dureroase pentru supravieţuitorii sau urmaşii victimelor invaziei naziste.

La cinci zile de la acea paradă de modă, reacţiile nu contenesc, iar lipsa de inspiraţie a lui Radu Mazăre a făcut înconjurul lumii.

Cu toate că liderii politici de la centru s-au ferit să facă aprecieri pe această temă din diverse considerente, cum a fost catalogat gestul edilului tomitan şi, totodată, preşedinte al organizaţiei judeţene PSD Constanţa de către politicienii de la malul mării vă prezentăm în continuare.

Notorietate în stil necorespunzător

Preşedintele organizaţiei judeţene PD-L Constanţa, senatorul Mircea Banias, consideră că principalul scop al lui Radu Mazăre a fost „de a-şi face notorietate într-o manieră total necorespunzătoare". „E total rupt de realitatea oraşului, a ţării, a lumii. M-a surprins neplăcut că a îmbrăcat această uniformă nazistă şi simboluri care nu se poartă. Sper să nu ajungă în situaţia protagoniştilor procesului de la Nurnberg", a opinat liderul democrat-liberal.

Francisc Paloşi (UDMR) nu a văzut imaginile prezentate de la parada de modă ce i-a adus atâta „reclamă" edilului tomitan, dar a auzit despre ea. „Fiecare se îmbracă cum vrea... Dar cei care l-au sfătuit i-au făcut un mare deserviciu... Poate nici el nu a dat importanţă şi a iscat ceea ce a iscat", a declarat preşedintele organizaţiei UDMR Constanţa.

Extravaganţă neinspirată

Liderul filialei judeţene PNŢCD Constanţa, Tudorel Chesoi, ne-a reamintit că „Radu Mazăre e cunoscut ca un tip nonconformist". „Din acest punct de vedere, extravaganţa a mers până acolo încât să îmbrace o uniformă ce aminteşte de un trecut dureros. A fost neinspirat", este de părere ţărănistul. Chesoi a subliniat că apariţia edilului în uniformă de ofiţer nazist îi va atrage numeroase opinii defavorabile. „Extravaganţa e bună, dar costumul n-a fost potrivit", a concluzionat preşedintele PNŢCD Constanţa.

Cu toate că n-a fost atent la această problemă, primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei, crede că Radu Mazăre „ştie ce face". „Şi eu sunt la fel de excentric şi nonconformist... poate aş fi făcut la fel, deci nu sunt în măsură să îl judec. Nu judeca pentru a nu fi judecat, scrie în Biblie... Radu Mazăre nu are de pierdut, ci de câştigat în imagine publică. Nu cred că-i un capăt de ţară", consideră edilul năvodărean.

„Teribilismul îl caracterizează, iar acum cred că realizează marea gafă făcută şi va suporta consecinţele... faptul că l-a implicat şi pe copil va atrage alte repercusiuni... Asta ne mai lipsea, o nouă etichetă pusă de străini", a specificat Ion Mincă, preşedintele PC Constanţa.

Gest regretabil

Deşi este „greu de comentat" apariţia atipică a omologului său social-democrat, preşedintele PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir, a apreciat: „Îi place să iasă din firescul şi cotidianul oamenilor de rând". Liderul liberal nu exclude varianta ca, prin acest gest, Radu Mazăre să fi dorit să iasă în evidenţă şi peste graniţele ţării. „Nu-i pasă de ce se întâmplă sau ce comentarii iscă. Personal, cred că unui primar de municipiu reşedinţă de judeţ nu i se cădea să participe la o prezentare de modă şi cu o uniformă ce trezeşte amintiri neplăcute multora", a conchis Gheorghe Dragomir.

Liderul grupului parlamentar PNL din Senat, Puiu Haşotti, a fost extrem de tranşant. „Este un teribilism care se află în afara legii. Chiar dacă acea manifestare a fost, chipurile, la un eveniment artistic. Fiind o persoană publică şi om politic important, gestul este regretabil şi legea trebuie să-şi spună cuvântul", a precizat senatorul PNL. Totodată, liderul liberal a remarcat cu surprindere că preşedintele PSD, Mircea Geoană, n-a avut nicio reacţie, iar presa nu i-a solicitat un punct de vedere.

Mazăre e un excentric

Întrucât „fiecare răspunde de faptele sale", senatorul PSD Nicolae Moga a subliniat că „Mazăre este un excentric, iar apariţia sa nu este o curiozitate". Din păcate, „dintr-o paradă de modă a ieşit o nebunie" şi, în consecinţă, parlamentarul PSD a reamintit că protagonistul şi-a cerut scuze public. „Fiind prieten cu el şi ştiute fiind relaţiile foarte bune avute, la Constanţa, cu israelienii, îmi pare rău şi-mi cer şi eu scuze", a spus senatorul Moga.

Fratele primarului model, senatorul Alexandru Mazăre, consideră că „lucrurile au fost dramatizate excesiv". „Radu nu a avut intenţia să afişeze simboluri naziste sau să se exprime ca un admirator al sistemului nazist. Poate, trebuia să fie mai atent la nuanţe, existând o sensibilitate a comunităţii evreieşti", a declarat Alexandru Mazăre.

„Era un act artistic, nu o întrunire oficială, o şedinţă de consiliu local. De ce atâta lume trebuie să comenteze!? Semnificaţia a fost alta: el este adeptul disciplinei, al respectării legilor şi nu acceptă compromisuri şi statul poliţianist, conform propriilor afirmaţii. Se dă prea multă importanţă şi uităm problemele majore", a fost de părere prefectul judeţului, Tit Liviu Brăiloiu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 24 Jul, 2009 16:12 Cand ceva este nou in viata noastra si de ce nu considerat inedit,dusmanii ataca fara sa mai gandeasca.Asa iti poti afla adevaratii prieteni si sustinatori si de ce nu noii si vechii dusmani.
  • redivivus 24 Jul, 2009 07:02 Toate declaratiile de mai sus nu produc decat SCARBA.Sunt tardive si ipocrite.Mazare este produsul claseipoliticianiste romanesti la formarea careia au contribuit si contribuie si cei de mai sus.