Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:11 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dragomir il propulseaza pe Constantinescu

ro

11 Feb, 2010 04:01 1443 Marime text
psd_constanta_cristinel_dragomir_nicusor_constantinescu_28.jpgLa ultima întrunire de partid a conducerii centrale a PSD s-a gândit strategia prin care la Congresul din 20 februarie, de la Romexpo, actualii lideri şi-ar putea menţine funcţiile.

În această situaţie, rămâne de văzut şi ce modificări statutare vor adopta social-democraţii.

Potrivit deputatului Valeriu Zgonea, în filialele din teritoriu au fost trimise modalitatea de selectare a delegaţilor pentru Congres, precum şi „principiile ce stau la baza potenţialelor modificări ale Statutului PSD, un document intern ce urmează a fi dezbătut în conferinţele judeţene".

Iniţial, secretarul executiv PSD Constanţa, Cristinel Dragomir, declara că social-democraţii de la malul mării nu sunt interesaţi să facă propuneri pentru modificarea Statutului. „Nu ne interesează. Nu cred că se va schimba ceva, esenţial, în Statutul PSD", a adăugat acesta. Între timp, situaţia s-a schimbat, iar câteva propuneri de la PSD Constanţa ar fi ajuns direct la Liviu Dragnea. De altfel, Dragomir a recunoscut că, personal, a făcut câteva sugestii.

Printre propunerile sale se află şi aceea conform căreia în componenţa Comitetului Executiv al PSD ar trebui să fie incluşi primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, dar şi preşedinţii consiliilor judeţene „pentru a se şti ce se întâmplă în teritoriu şi care sunt problemele reale cu care se confruntă comunităţile". O altă sugestie vizează înscrierea candidaţilor pe buletinele de vot utilizate în alegerea structurilor de conducere ale partidului în ordine alfabetică.

Pentru a spori puterea de decizie a conducerilor judeţene ale PSD şi a da mai multă autonomie, Cristinel Dragomir susţine că din Statut ar trebui să se scoată „chestia cu retragerea sprijinului politic", iar membrii Consiliului Naţional (CN) ai partidului să poată fi excluşi din partid de către filiala din care provin, fără acordul acestui for. „Cel căruia i se retrage sprijinul politic nu este nici cal, nici măgar. Retragerea sprijinului politic ar trebui să echivaleze cu excluderea din partid, iar în cazul membrilor CN decizia trebuie să aparţină filialei din care provine", este de părere secretarul executiv al PSD Constanţa.

Conferinţă judeţeană fără Mazăre

Împuternicit de Comitetul Executiv al PSD, secretarul general Liviu Dragnea a comunicat normele de reprezentare pentru fiecare filială judeţeană. Acestea s-ar fi calculat în funcţie de rezultatul alegerilor şi numărul de membri ai filialei. Însă voci din PSD susţin că s-a transmis în teritoriu că organizaţiile cu un scor mare în turul II al alegerilor prezidenţiale au dreptul de a majora numărul delegaţilor ce vor participa la Congres. Având în vedere faptul că în turul II candidatul Mircea Geoană a avut sprijinul şi altor formaţiuni politice - PNL, UDMR, PRM şi PNG-CD, decizia nu este corectă, rezultatele respective nefiind urmare strict a activităţii filialei PSD. Chiar şi aşa, ea nu avantajează filiala PSD Constanţa, întrucât aici „ajutorul" formaţiunilor amintite anterior nu s-a concretizat în voturi, Geoană pierzând la diferenţă mare de contracandidatul său.

În consecinţă, potrivit secretarului executiv al PSD Constanţa, Cristinel Dragomir, filiala va participa la congres cu 38 de delegaţi. Totuşi, rămâne de văzut când se va organiza Conferinţa judeţeană pentru desemnarea acestora, eveniment ce va avea loc în absenţa preşedintelui PSD Constanţa, Radu Mazăre, care, după cum a declarat, va reveni din Brazilia pe 19 februarie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii