Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:02 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alegerile interne provoaca o noua criza in organizatia PSD

ro

23 Feb, 2005 00:00 891 Marime text

Scrisoare adresata fondatorului partidului , Ion Iliescu

In scrisoarea care este semnata de fostul vicepresedinte Eugen Voineagu se precizeaza ca aducerea la conducerea organizatiei a echipei Mazare, a insemnat dezintegrarea filialei * In acelasi context, protestarii din PSD ii cer lui Ion Iliescu sa nu mai accepte ingerinta unor membri ai conducerii centrale in organizatia locala# Autonomia locala si instaurarea democratiei sunt pretentiile pesedistilor protestari# La randul sau, Radu Mazare, impaciuitor le cere colegilor sai sa participe cu cat mai multe candidaturi la alegerile interne

Apropiatele alegeri interne ce vor avea loc la nivelul organizatiilor PSD Constanta incing din nou spiritele unor mai vechi sau mai noi membri de partid. Deschiderea granitelor la partid, aduc cu sine tavalugul pentru obtinerea unei vize castigatoare la alegeri. Vechea garda a partidului pare sa fi renascut, iar semnalele in acest sens sunt evidente. Unii se reorganizeaza la partid si-si pregatesc candidaturile, cum este cazul lui Gelu Dae, Petre Stanca, Liana Naum sau chiar Gheorghe Dontu, iar altii incearca sa-si faca cunoscute pozitiile la cel mai inalt nivel. Este si cazul unor vechi membri ai organizatiei judetene a Partidului Social Democrat, care au formulat o scrisoare catre fondatorul partidului, Ion Iliescu, prin care isi exprima nemultumirea membrilor de partid, care au fost exclusi din echipa condusa de presedintele Radu Mazare.Protestarii sustin ca, decapitarea in mod nestatutar a conducerii alese in mod democratic a organizatiilor PSD din Constanta, a constituit elementul esential care a condus la situatia actuala de criza a partidului la nivel local si care a avut ca efect final pierderea alegerilor in judet. In scrisoarea care este semnata de fostul vicepresedinte Eugen Voineagu se precizeaza ca "prin aducerea la conducerea organizatiei PSD din Constanta a unor persoane din exteriorul partidului, ci din contra, unii dintre ei au fost membrii PD, PNL sau indepedenti, practic s-a dezintegrat una dintre cele mai mari organizatii ale partidului. Acest fapt este demonstrat inclusiv prin structura actuala a conducerii organizatiei, cat si prin structura consilierilor locali si a parlamentarilor care sunt copios impanate cu rude, prieteni si parteneri de afaceri care nu au nimic in comun cu PSD si cu ideologia social-democrata", se arata in scrisoarea adresata lui Ion Iliescu.Initiatorii scrisorii se intreaba retoric in epistola daca in conditiile date, se mai poate vorbi despre credibilitatea PSD la nivel local sau despre existenta partidului ca entitate politica si nu ca o grupare de interese formata in jurul primarului Mazare.Protestarii apreciaza ca aducerea echipei Mazare la conducerea filialei, nu a adus voturi in mod semnificativ fata de alegerile generale anterioare. Potrivit voturilor obtinute de PSD la ultimele trei alegeri generale(1996, 2000), rezultatele din 2004 sunt sensibil identice. Semanatarii scrisorii considera ca, la alegerile generale se voteaza partidul si nu oamenii propusi, si tocmai in acest context semnaleaza faptul ca PSD(cu PUR la caruta in 2004), si-a pastrat acelasi numar de alegatori ca si in anul 2000.

PSD merge mai departe, cu sau fara Mazare

In respectiva scrisoare, protestarii, au incercat sa contureze doua scenarii, ambele posibile legate de viitorul apropiat al partidului. Primul, construit in contextul mentinerii lui Radu Mazare ca presedinte al organizatiei, arata sumbru si creioneaza aspecte grave ale vietii interne de partid: incalcarea statutului, maniera nedemocratica de conducere, unele probleme cu caracter penal pe care le-ar avea oamenii din conducerea partidului si persoane din anturajul acestora. In opinia membrilor de partid, toate aceste fenomene pot contribui si pe mai departe la scaderea in continuare a imaginii si credibilitatii in randul electoratului si chiar a PSD-istilor de rand. In aceeasi scrisoare, membrii de partid, ii aduc la cunostinta presedintelui Iliescu faptul ca presedintele Radu Mazare se afla in relatii preponderent antagonice cu foarte multe organizatii ale societatii civile locale. In conditiile in care societatea civila a avut un rol important in campania electorala din 2004, PSD-istii sunt de parere ca presedintele lor ar trebui sa creeze cadrul necesar conlucrarii cu ONG-urile.Cel de-al doilea tablou, infatiseaza o organizatie libera, in care alegerile s-ar desfasura democratic si intr-un climat deschis, mai putin despotic, care va permite afirmarea mai multor lideri de opinie care sa asigure capital de imagine partidului.

Radu Mazare, ponderat in declaratii

Liderul judetean, Radu Mazare nu vede nimic rau in "protestul" formulat de colegii sai. El a declarat pentru cotidianul nostru ca "in filiala urmeaza sa aiba loc alegeri, iar fiecare membru este asteptat si e dorit sa-si depuna candidatura. Ca vor sa adreseze scrisori pe la centru, asta este problema lor. Sunt chestiuni interne de partid, care nu trebuie discutate in presa. O sa se voteze, iar dupa aceea, problema va fi inchisa."Presedintele Radu Mazare a devenit mult mai rezervat in ultima perioada. Mai intai, si-a anuntat disponibilitatea de a concura cu cat mai multi colegi pentru postul de presedinte al organizatiei, apoi a inceput sa accepte faptul ca orice membru de partid este indreptatit sa-si depuna candidatura. E o noua strategie sau efectul vietii de presedinte al unui partid aflat in opozitie?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii