Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:26 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alegerea presedintelui PSD Constanta invaluita in scandal Mazare catre Bratianu - "Data viitoare nu mai pupa" (galerie foto)

ro

25 Jun, 2010 03:47 3415 Marime text
_mg_0903.jpgChiar dacă nimic nu prevedea vreo dispută între social-democraţii de la malul mării care s-au adunat aseară la Casa de Cultură să-şi aleagă noua conducere, două scandaluri au umbrit victoria noului lider al organizaţiei municipale, Lucian Băluţ. Pe de o parte primarul Radu Mazăre l-a criticat pe parlamentarul Matei Brătianu, crezând că acesta absentează de la Conferinţă, iar de cealaltă parte, la finalul Conferinţei, Dumitru Coiciu, directorul RATC, a ripostat vehement faţă de desemnarea lui Gelu Dae ca preşedinte de onoare al organizaţiei municipale.

După ce pe rând, celelalte partide din prim-planul politic constănţean, şi-au ales conducerile, a venit rândul şi PSD-ului să-şi desemneze conducerea, mai întâi cea de la municipiu, urmând ca până la sfârşitul acestei luni să aibă loc şi alegerile la judeţ.

Chiar dacă erau aşteptaţi în jur de 500 de delegaţi, ieri, la Conferinţa de alegeri din cei 414 convocaţi au fost prezenţi doar 347 de membri. Dintre aceştia doar 313 au votat noua conducere a PSD Constanţa. Primarului Radu Mazăre, invitatul "de bază" al conferinţei, i s-au mai alăturat toţi consilierii locali¸ cei trei parlamentari, Alexandru Mazăr, Nicolae Moga şi Eduard Martin, viceprimarii Decebal Făgădău şi Gabi Stan, vicepreşedinţii CJC, Cristinel Dragomir şi Cristian Darie dar şi mai mulţi membri de vază ai PSD Constanţa.

Conferinţa de alegeri a debutat cu prezentarea raportului de activitate al "fostului viitor preşedinte al PSD Constanţa", după cum s-a descris, Gelu Dae, după au luat pe rând cuvântul Radu Mazăre, Decebal Făgădău dar şi cei trei parlamentari.

"Nu o să îmbătrânesc în politică"

Primarul Radu Mazăre a ţinut să precizeze, încă de la începutul discursului său, că nu vrea să îmbătrânească în politică şi că este nevoie de tineri care să vină din spate, dându-l exemplu al intelectualităţii pe cel care candida pentru un mandat de preşedinte al PSD Constanţa. "Nu sunt disperat după politică. Mă bucur că am ales PSD-ul după sufletul şi inima mea. Nu au fost multe şarle şi jitii trădătoare la Constanţa şi asta nu poate decât să mă bucure", a mai adăugat Mazăre făcând referire la colegul său, deputatul Matei Brătianu care a negociat, în ultimele săptămâni să treacă la PDL în schimbul unor beneficii (n.r. funcţii politice) pentru cei din sindicatul al cărui preşedinte este, Sindicatul angajaţilor din poştă.

Chiar dacă nu intenţiona să rostească numele celui care se află pe lista neagră a social-democraţilor constănţeni, la insistenţa celor din sală, primarul Mazăre a precizat că este vorba de Brătianu care a trădat deja partidul: "Data viitoare nu mai pupă, noi am alergat pentru el", a mai adăugat Mazăre fără însă a-l observa pe Brătianu în sală, la intrare. La rândul său, acesta a ripostat şi a urcat pe scenă pentru a-şi explica gestul şi a preciza că este încă parte din echipa constănţeană. "Am vrut să plec (n.r. din partid) dar nu am plecat. Eu am fost supărat că la momentul când PSD şi PDL au negociat instituţiile, Poşta a revenit PSD-ului. Îi reproşez PSD-ului că a lăsat politizarea Poştei. Le-am spus că trec la voi (la PDL) numai dacă directorii adjuncţi să fie oameni din instituţie, să se facă rectificare bugetară şi să se dea la fiecare poştaş câte un milion de lei vechi. I-am spus şi lui Ponta despre intenţiile mele. Am fost foarte supărat pe ei", şi-a justificat gestul Brătianu. În replică, după ce acesta a părăsit tribuna, primarul Mazăre l-a certat, spunându-i că "nu poate negocia pe voturile oamenilor".

_mg_1059.jpgLucian Băluţ, noul preşedinte al PSD Constanţa

Chiar şi cu acest incident, procesul de vot s-a desfăşurat ulterior fără nicio problemă.

Gelu Dae i-a predat ieri ştafeta conducerii organizaţiei municipale colegului său Lucian Băluţ, acesta fiind ales de cele nule. "Nu pot să spun decât mulţumesc. Pentru mine este o provocare. Este o perioadă căreia trebuie să-i facem faţă. Acum se schimbă lumea... Vă doresc vânt în pupă!", a susţinut scurt şi în stilul său sobru şi politicos, profesorul Băluţ.

Cei 89 de membri ai comitetului Executiv au votat apoi componenţa Comitetului Executiv al PSD Constanţa, validându-i de asemenea şi pe cei 286 de delegaţi care urmează să fie prezenţi la conferinţa judeţeană. Secretarul executiv al organizaţiei a rămas viceprimarul Decebal Făgădău şi la fel şi trezorierul Gabriela Damian, de pe lista vicepreşedinţilor făcând parte Antonella Marinescu, George Vişan, Sanda Ciocoiu, consilierii locali - Ibram Temur, Muşat Mihalache, Valentin Pârvulescu, Ion Popescu, viceprimarul Gabi Stan şi consilierul primarului, Valentin Preda.

Coiciu către Dae: "Nu ai avut curaj, de ce nu te-ai înscris în cursă?"

Şi cum o şedinţă a social-democaţilor nu se putea încheia fără un alt mic scandal, aşa cum a început, nici alegerile la municipiu nu au făcut excepţie. La momentul în care noul preşedinte al PSD Constanţa, Lucian Băluţ, a propus şi supus votului ca Gelu Dae să fie declarat preşedintele de onoare a PSD Constanţa, Dumitru Coiciu, şeful RATC, a ripostat vehement de la mijlocul sălii, cerând să i se explice dacă statutul partidului prevede această funcţie. "Puteam să-i recunoaştem altfel activitatea din fruntea PSD Constanţa, dacă ar fi candidat alături de Băluţ. Nu ai avut curaj, de ce nu te-ai înscris? Într-o competiţie nu se câştigă de unul singur", a declarat vehement Coiciu.

"Pote e o ranchiună politică. Şi preşedintele Iliescu este tot preşedinte de onoare", a ripostat unul dintre membrii comitetului executiv al organizaţiei municipale a PSD.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii