Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:07 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SNIF Dobrogea, vaca de muls pentru firmele conducerii

ro

26 Oct, 2009 01:40 2514 Marime text

cap3.jpgSC Continav SRL a primit aproape 60.000 de lei de la SNIF Dobrogea

Verificarea inspectorilor fiscali la Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare Dobrogea a scos la iveală situaţii dintre cele mai grave, care nu numai că frizează nebunia, dar chiar se află la limita legalităţii. Printre acestea, la loc de cinste se află situaţia lui Hristu Gache, director tehnic în cadrul SNIF Constanţa, la un moment dat. Din raportul întocmit de inspectorii fiscali la societate, reiese că, în anul 2006, firma lui Gache a avut numai de câştigat de pe urma afacerilor făcute cu SNIF Dobrogea. Iar asta, chiar dacă, potrivit inspectorilor, directorul tehnic se afla într-un vădit conflict de interese.

Povestea datează din 2006, când SNIF Dobrogea a încheiat un contract de prestări servicii cu SC Continav SRL, pentru executarea unor lucrări de decolmatare în zona amenajarea Rasova-Vederoasa, în lunile august - noiembrie 2006. În urma acestui contract, SC Continav SRL a emis trei facturi, în lunile octombrie, noiembrie şi decembrie 2006, ale căror valori au fost de 24.666,32 de lei, 25.085,2 lei şi 8.853,6 lei. Pe durata controlului, inspectorii financiari au cerut explicaţii cu privire la necesitatea efectuării respectivelor cheltuieli, dar şi lămuriri despre beneficiar, precum şi despre modalitatea de recuperare a cheltuielilor. „Menţionăm faptul că nu ne-au putut fi puse la dispoziţie documente din care să reiasă necesitatea efectuării acestor lucrări şi nici documente din care să reiasă în mod cert recuperarea lor de la beneficiar", au arătat inspectorii. În lipsa unor documente justificative, organele fiscale au declarat cheltuielile, în valoare de 49.248 (fără TVA), ca fiind nedeductibile. Totuşi, aceasta nu este totul. După cum au arătat inspectorii în raport, „menţionăm faptul că SC Continav SRL are ca asociat unic, conform ORC Constanţa, pe dl. Gache Hristu. În perioada menţionată, acesta deţinea funcţia de director tehnic la SNIF Constanţa, iar în prezent, funcţia de inginer şef". „Considerăm că în această situaţie, Sucursala (n.r. SNIF Dobrogea) se află într-un conflict de interese", se arată în raport, menţionându-se totodată că se încalcă prevederile Legii nr. 31/1990, potrivit căreia „directorii unei societăţi pe acţiuni, în sistemul unitar, şi membrii directoratului, în sistemul dualist, nu vor putea fi, fără autorizarea consiliului de administraţie, respectiv a consiliului de supraveghere, directori, administratori, membri ai directoratului ori ai consiliului de supraveghere, cenzori sau, după caz, auditori interni ori asociaţi cu răspundere nelimitată, în alte societăţi concurente sau având acelaşi obiect de activitate, nici nu pot exercita acelaşi comerţ sau altul concurent, pe cont propriu sau al altei persoane, sub pedeapsa revocării şi răspunderii pentru daune". În acest context, nu numai că Hristu Gache avea firmă concurentă sau cu acelaşi obiect de activitate ca al societăţii de stat unde era director tehnic, dar, sub conducerea sa, firma lui a făcut afaceri cu SNIF, în dauna celei din urmă, care nu a putut justifica respectivele cheltuieli.

sediul_snif_15.jpgBujicu, 2.000 de lei amendă

Dar asemenea „neglijenţă" din partea unei persoane din conducerea SNIF Dobrogea, care, probabil, nu şi-a dat seama că păgubeşte societatea de stat în favoarea firmei proprii, nu este singulară. Inspectorii fiscali au avut parte de mult mai multe surprize neplăcute la SNIF Dobrogea. De pildă, după ce au verificat modul de efectuare a inventarierii pentru anul 2007, inspectorii au constatat că existau liste de inventar separate pentru mijloace fixe şi, respectiv, obiecte de inventar lipsă. „Din verificarea Situaţiei mijloacelor fixe şi a Fondului de amortizare în Patrimoniu la data de 31.12.2007, precum şi a situaţiei mijloacelor fixe lipsă la inventar, s-a constatat faptul că valoarea de inventar a acestora este de 7.266 de lei, din care s-a amortizat suma de 5.294 de lei, valoarea rămasă de amortizat este de 1.972 de lei". Suma rămasă a fost considerată o cheltuială nedeductibilă. Totodată, controlul financiar a scos la iveală şi o serie de contravenţii la legea contabilităţii, privind înregistrarea în evidenţa contabilă a cheltuielilor cu combustibilul, fiind vorba despre 176.514 lei în 2005, 47.037 de lei în 2006 şi 64.693 de lei în 2007, pentru care nu s-au întocmit documente justificative. Pentru aceste fapte, fostul director al SNIF Dobrogea, Cristian Bujicu, a fost amendat cu 2.000 de lei, potrivit legii. Statistica întocmită de inspectori arată că, pentru anul 2005, nu mai puţin de 177.962 de lei, fără TVA, au reprezentat cheltuieli nedeductibile fiscal. Pentru 2006, suma s-a ridicat la 833.564 de lei, fără TVA, iar în 2007, cheltuielile nedeductibile fiscal au fost în cuantum de 83.022 de lei, tot fără TVA. Vom reveni.

{mos_ri:SNIF Dobrogea} 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Gratiela 26 Oct, 2009 21:16 D.N.A dormiti,sesizati-va!!!Am o cunostinta care lucreaza la SNIF si nu si-a luat salariu de 7 luni.Rusine!!!