Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:44 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

(FOTO+VIDEO) Accident mortal în Constanța! Sentință definitivă. Decedatul, vinovat 30%, șoferul 70%

ro

20 Nov, 2023 17:00 2935 Marime text
 
 
 
  • Șoferul acuzat de producerea tragediei a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
  • Judecătorii au apreciat că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
  • De asemenea, magistrații au reținut o culpă concurentă a victimei (în procent de 30%) la producerea accidentului!
 
 Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au pronunțat luni, 20 noiembrie 2023, sentința finală în dosarul unui un grav accident rutier din dimineața zilei de 13 iunie 2023, pe bulevardul I.C. Brătianu, din municipiul Constanța, spre localitatea Valu lui Traian, județul Constanța, eveniment soldat cu decesul unui tânăr. Judecătorii au reținut o culpă concurentă a victimei (în procent de 30%) la producerea accidentului!
 
Cu suspendare  
 
Șoferul acuzat de producerea tragediei a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe. Instanța dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, termen stabilit în condiţiile art. 92 C.pen. şi care va curge de la data rămânerii definitive a prezentei sentințe.
 
Dosarul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.
 
Conform actului de sesizare a instanței, inculpatul a fost trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.
 
În actul de sesizare a instanței, în esență, s-a reţinut, potrivit anchetatorilor, că la data de 13.06.2022, în jurul orelor 08:22, inculpatul, fiind sub influența băuturilor alcoolice (alcoolemie de 2.43 g/l alcool pur în sânge pentru prima probă recoltată la ora 09:30 și 2.23 g/l alcool pur în sânge pentru a doua probă recoltată la ora 10:30), a condus autoturismul marca Volkswagen Golf, pe raza municipiului Constanța, iar la intersecția tip sens giratoriu din dreptul benzinăriei Lukoil, spre localitatea Valu lui Traian, nu a adaptat viteza la condițiile de drum și a provocat un accident rutier soldat cu decesul la fața locului a unei persoane.
 
Victima era pasager pe scaunul dreapta faţă din automobil.
 
În fața magistraților, inculpatul a declarat că recunoaște faptele reținute în actul de sesizare, urmând procedura recunoașterii învinuirii, se mai arată la dosarul cauzei.

Prima soluție
 
Dosarul a fost soluționat în primă instanță de Judecătoria Constanța, care a decis condamnarea conducătorului auto la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe. Instanța dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani.
 
În motivarea deciziei judecătoriei se arată, printre altele, că pentru lămurirea circumstanţelor ce ţin de dinamica producerii accidentului, în cauză s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice auto, iar din concluziile expertului desemnat a rezultat că locul producerii accidentului a fost situat pe bd. I.C. Brătianu, în intersecția cu sens giratoriu din dreptul stației de combustibili Lukoil, când autoturismul VW Golf a lovit succesiv un alt autoturism (Audi), după aceea zidul construcției din centrul sensului giratoriu, bordura din dreapta, totemul aflat în stație și un stâlp metalic.
 
Viteza de deplasare a autoturismului VW Golf, în premomentul pătrunderii în sensul giratoriu, nu poate fi calculată cu precizie pe cale analitică, dar se poate estima că această viteză era de circa 100-105 km/h.
 
Expertul a arătat că starea de pericol a fost declanșată de către conducătorul autoturismului VW Golf, care conducea sub influența băuturilor alcoolice și nu a redus viteza la apropierea de sensul giratoriu, lovind ușor autoturismul Audi, aflat pe banda a doua și pierzând controlul autoturismului.
 
Accidentul a fost cauzat, se mai arată în expertiză, de către conducătorul autoturismului VW Golf, care conducea sub influența băuturilor alcoolice și care nu a redus viteza la intrarea în intersecția cu sens giratoriu.
 
Expertul a mai arătat că șoferul autoturismului VW Golf putea evita accidentul dacă nu ar fi condus în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice, dacă era atent la trafic și dacă ar fi redus viteza în momentul în care s-a apropiat de sensul giratoriu, până la limita impusă de indicatoare și marcaje.
 
Firma de asigurări (parte responsabilă civilmente în dosar) a făcut o serie de susțineri cu privire la reținerea unei culpe concurente victimei, deoarece aceasta ar fi acceptat pericolul producerii accidentului prin faptul că s-a urcat în autoturism împreună cu inculpatul, iar instanța le-a apreciat ca fiind întemeiate.

„Victima a ales să se urce împreună cu inculpatul în autoturism“.
 
Din aceste susțineri a reieșit, potrivit motivării Judecătoriei, că „victima a ales să se urce împreună cu inculpatul în autoturism, deși cunoștea faptul că se afla sub influența băuturilor alcoolice și poate produce în acest sens un accident de circulație prin care să-i fie pusă viața în primejdie, socotind, aparent fără temei, faptul că acest rezultat nu se va produce“.
 
„Culpa concurentă a victimei“
 
Ca atare, Judecătoria Constanța a reținut „deci o culpă concurentă a victimei (în procent de 30%) la producerea rezultatului, deoarece acesta, conform art. 1371 C.Civ. ar fi putut să evite producerea prejudiciului“.
 

„Contribuția redusă a victimei este departe de a înlătura vinovăția inculpatului, cauza principală, determinantă și directă a accidentului fiind conducerea autovehiculului sub influența alcoolului și cu o viteză excesivă, ce a condus la producerea unui accident de circulație“, conform motivării.

 
Instanța a mai apreciat că faptele săvârșite de inculpat prezintă un grad de pericol social ridicat, având în vedere importanța valorilor sociale lezate și circumstanțele în care acestea au avut loc.
 

„Astfel, inculpatul nu a acordat niciun interes interdicției legale de a conduce autovehicule pe drumurile publice după ce a consumat alcool, s-a deplasat cu o viteză de aproximativ 100 km/h (potrivit raportului de expertiză tehnică), iar la o intersecția de tip giratoriu a provocat un accident rutier soldat cu decesul fratelui său, care se afla pe scaunul pasagerului din față. Fapta a fost săvârșită la ora 08:22, când traficul rutier era crescut, iar înainte de a pătrunde în intersecție inculpatul a intrat în coliziune ușoară și cu un alt autoturism“, conform motivării judecătoriei.

 
Un semnal de alarmă suficient de puternic 

În ceea ce privește modalitatea de executare, instanța a avut în vedere atitudinea inculpatului pe parcursul procesului penal, vârsta acestuia, faptul că este o persoană integrată în societate, cât și faptul că decesul propriului frate ca urmare a acțiunilor sale a creat în mod indubitabil o traumă la nivel psihic care ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă suficient de puternic încât pe viitor acesta să se abțină de la acțiuni contrare normelor edictate în favoarea societății.

Aplicarea pedepsei, suficientă chiar și fără executarea acesteia. 
 
Judecătoria Constanța a apreciat că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
 
În final, Judecătoria Constanța a dispus suspendarea executării pedepsei de 3 ani sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, termen stabilit în condiţiile art. 92 C.pen. şi care va curge de la data rămânerii definitive a prezentei sentințe.
 
Decizia Judecătoriei Constanța a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care, așa cum arătam și mai sus, luni, 20 noiembrie 2023, a menținut hotărârea primei instanțe.
 
Sursa: portal instante de judecată și rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Accident transmis live pe Facebook
S-a motivat cea mai mare condamnare pentru ucidere din culpă aplicată vreodată în Dobrogea!


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii