Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:11 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proces cu soţul primăriţei de la Grădina De ce vrea DNA strămutarea procesului de la Constanţa?

ro

03 May, 2012 01:50 4424 Marime text

Surprize, surprize în dosarul în care Ion Iacobici, soţul primăriţei din Grădina, Gabriela Iacobici, este acuzat de fapte de corupţie.

După ce magistraţii Judecătoriei Constanţa, în completul prezidat de magistratul Delia Molnar, au respins cererea apărării de restituire a dosarului la DNA, pentru refacerea urmăririi penale, procurorii anticorupţie s-au adresat judecătorilor Curţii Supreme, solicitând ca procesul să se desfăşoare în altă parte decât la Constanţa. În acest dosar, Ion Iacobici a fost acuzat de DNA de comiterea infracţiunilor de folosire de declaraţii false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în timp ce fiica lui, Soina Funda (fostă Iacobici), a fost acuzată de complicitate la această infracţiune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Cauza în care DNA Constanţa cere strămutarea procesului a fost înregistrată pe rolul Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe data de 30 aprilie 2012, având numărul 3251/1/2012. Solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie ca procesul să nu se mai judece la instanţele din Constanţa va fi luată în discuţie de judecătorii Curţii Supreme pe data de 17 mai. Singura parte în această cauză este DNA Constanţa „pentru Iacobici Ion, Funda (fostă Iacobici) Sonia". Conform legislaţiei în vigoare, părţile implicate într-un proces pot solicita strămutarea acestuia în momentul în care există indicii sau bănuieli legitime cu privire la imparţialitatea completului de judecată. Rămâne de văzut dacă Înalta Curte va confirma bănuielile DNA Constanţa în legătură cu instanţa de la malul mării. Ion Iacobici şi fiica sa au fost trimişi în judecată de procurorii DNA la sfârşitul anului trecut, în sarcina soţului primăriţei din Grădina reţinându-se infracţiunea de „folosire sau prezentare de declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor". La rândul său, fiica lui a fost acuzată de complicitate la această infracţiune şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Ce zice DNA

Potrivit anchetatorilor, faptele s-ar fi petrecut la sfârşitul anului 2008, când Ion Iacobici ar fi depus la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Constanţa o cerere de finanţare, prin care solicita acordarea unor fonduri nerambursabile europene pentru proiectul „Achiziţii de maşini şi utilaje performante pentru modernizarea exploataţiei agricole deţinute de PFA Iacobici Ion". „În susţinerea cererii sale", au arătat procurorii DNA, „Iacobici Ion a prezentat un contract de prestări servicii pretins încheiat între SC Grup Millenium One SRL Constanţa şi PFA Iacobici Ion. Acest contract a fost falsificat de fiica sa, inculpata Funda Sonia, care i l-a pus la dispoziţie în scopul menţionat mai sus", se arată în rechizitoriu. Suma pe care Iacobici ar fi obţinut-o astfel şi despre care procurorii spun că ar fi fost însuşită nelegal este de 1.999.451,01 lei, astfel încât procurorii au pus sechestru pe bunurile lui Ion Iacobici, în vederea recuperării acesteia.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii