Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:00 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Politist anchetat pentru contrabanda cu icoane

ro

24 Oct, 2009 01:32 1192 Marime text
Agentul Iulian Iliuţă Nucu, devenit una dintre oile negre ale poliţiei după ce a fost prins cu mită, a comis-o din nou. El a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, pentru sustragere sau distrugere de înscrisuri şi favorizarea infractorului. Procesul a debutat la Judecătoria Constanţa, dar a fost amânat până în noiembrie, pentru îndeplinirea procedurii de citare. Din rău în mai rău pentru poliţistul nostru, noile fapte au fost descoperite în urma unor percheziţii efectuate în legătură cu vânzarea „în mod clandestin", spun procurorii, a mai multor bunuri prezumate a face parte din patrimoniul cultural naţional.

Cu alte cuvinte, un alt dosar penal pentru poliţist, dat fiind că anchetatorii au dispus disjungerea cauzei pentru săvârşirea infracţiunii de „nerespectare a regimului de ocrotire a unor bunuri". Iar şirul nenorocirilor nu se opreşte nici aici, cauza fiind disjunsă şi pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, pe 28 ianuarie 2009, Iliuţă, care era la acel moment agent-şef adjunct la Poliţia Techirgiol, a vândut bunurile respective în parcarea de la Selgros. Colac peste pupăză, „în urma percheziţiei domiciliare (...) au fost descoperite mai multe înscrisuri care aparţin Poliţiei Negru Vodă, respectiv Poliţiei Techirghiol şi care au fost sustrase de învinuit (n.r. Iulian Iliuţă Nucu) din păstrarea unităţilor de poliţie". În plus, tot la percheziţii s-au descoperit peste 30 de plângeri penale formulate de locuitori din Techirghiol, dar şi „declaraţii olografe date de diferite persoane în legătură cu plângeri penale". Nu în ultimul rând, oamenii legii au descoperit acasă la colegul lor o declaraţie olografă a unui anume Gabriel Nicolae, prin care arată că pe 9 noiembrie 2008 a condus fără permis şi a fost implicat într-un accident. Totuşi, agentul de poliţie nu a constatat fapta printr-un proces verbal şi nici nu a adus-o la cunoştinţa colegilor de la Techirghiol sau a celor de la Rutieră. Noua anchetă în legătură cu Iulian Nucu a început pe 26 ianuarie 2009, când oamenii legii au primit informaţii că două persoane, dintre care una a fost identificată drept poliţistul în discuţie, ofereau spre vânzare în mod clandestin, către diverse persoane, obiecte despre care există indicii că aparţin patrimoniului cultural naţional. Două zile mai târziu, Nucu a fost prins în flagrant în parcarea de la Selgros, la scurt timp după ce a vândut investigatorului sub acoperire mai multe bunuri, în schimbul a 10.000 de euro.

Icoane de la Giani

Asupra lui Nucu au fost găsite mai multe icoane şi monede, despre care poliţistul a afirmat că i le-a dat un anume Giani să le vândă. De menţionat că majoritatea icoanelor datau din secolul al XIX-lea, iar monedele, din secolele al II-lea, al III-lea şi al IV-lea. Dat fiind că expertizele pentru constatarea autenticităţii obiectelor nu au fost finalizate în timp util, procurorii au dispus disjungerea cauzei cu privire la infracţiunea de nerespectare a regimului de ocrotire a unor bunuri. Pe de altă parte, respectivul Giani a fost identificat drept Eugen Gogoi, bărbatul afirmând că nu i-a dat bunurile poliţistului, ci i le-a vândut, fără să aibă habar de valoarea sau importanţa lor. Despre cele peste 30 de plângeri aflate acasă la el, Nucu a afirmat că lucrătorii de poliţie i le-au încredinţat, spre soluţionare. La rândul lor însă, poliţiştii audiaţi au negat acest aspect, susţinând că nu ştiau de existenţa plângerilor şi că nu-şi explică modul în care au ajuns la Nucu. În plus, agentul de poliţie mai avea la el şi documente clasificate „Secret de serviciu", despre unele dintre ele anchetatorii stabilind că Nucu le-a luat cu el când a fost transferat de la Poliţia Negru Vodă la Poliţia Techirghiol. Mai mult, oamenii legii au găsit şi permise suspectate a fi fost falsificate, o fiolă alcooltest şi documente utile rezolvării dosarelor penale aflate în lucru la poliţie. Cu privire la accidentul în care a fost implicat cetăţeanul fără permis, a cărui declaraţie se afla acasă la poliţist, Nucu a susţinut că, pe 9.11.2008, fiind în timpul serviciului, a observat o altercaţie între mai multe persoane, iar din discuţii a înţeles că Gabriel Nicolae a condus fără permis şi a produs un accident. I-a cerut să dea o declaraţie, dar nu a întocmit proces verbal de constatare şi nici nu a audiat celelalte persoane. În prezent, Iulian Iliuţă Nucu are pe rolul instanţelor două dosare penale, fiind judecat pentru luare de mită şi, respectiv, sustragere de înscrisuri.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii