Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:53 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Divort cu minori in ograda parohului Preotul Mantu, prin instanta cu fosta sotie

ro

16 Mar, 2010 03:35 6759 Marime text

cap_3.jpgDupă ce Judecătoria Hârşova a suspendat procesul, fosta soţie a preotului s-a adresat Tribunalului Constanţa

În contextul în care Biserica Ortodoxă Română a întărit recent canoanele privind interdicţia preoţilor divorţaţi de a mai sluji în biserică, un caz aparte îl reprezintă cel al părintelui Dănuţ Manţu, preotul paroh din Hârşova. După ce a trecut printr-un divorţ cu scântei şi cu plângeri penale, povestea neînţelegerilor dintre sfântul părinte şi soţia sa continuă în instanţă, aproape în contradicţie cu doctrina creştin-ortodoxă de a-l ierta pe cel care a greşit şi de a întoarce şi celălalt obraz.

Recent, Judecătoria Hârşova a dispus suspendarea unui nou proces desfăşurat între preot şi fosta sa soţie, iscat după ce părţile nu s-au înţeles cu privire la programul de vizitare a copilului. Împotriva deciziei de suspendare a procesului, Marcela Vrânceanu, fostă Marcela Manţu, a declarat recurs, care se va judeca la Tribunalul Constanţa. Concret, pe rolul Judecătoriei Hârşova a fost înregistrat dosarul cu numărul 593/842/2009, ce are ca obiect „stabilire program vizitare minor modificare". Rolul de reclamant îi aparţine Marcelei Vrânceanu, ex-Manţu, fosta soţie a preotului, în timp ce părintele este pârât în procesul respectiv.

Recurs la Tribunal

După mai multe termene de judecată la care s-au administrat probe în cauză, procesul a fost, în cele din urmă, suspendat, în temeiul articolului 242 alineat 2 din Codul de procedură civilă, potrivit căruia instanţa poate dispune suspendarea judecăţii dacă niciuna dintre părţi nu se înfăţişează la strigarea pricinii. Fac excepţie cazurile în care reclamantul sau pârâtul au cerut în scris judecarea în lipsă. Dat fiind că nici preotul, nici fosta soţie nu au solicitat judecarea cauzei în lipsă, procesul a fost suspendat, decizia putând fi atacată cu recurs, la Tribunalul Constanţa. Nemulţumită de încetarea judecăţii, Marcela Vrânceanu s-a adresat Tribunalului şi a solicitat continuarea procesului dintre ea şi părintele paroh de la Hârşova. În prezent, recursul fostei preotese aşteaptă să fie repartizat în mod aleatoriu la un complet specializat pentru cauze de minori şi familie după ce, în mod greşit, fusese repartizat unui alt complet.

preot_-_tribunal.jpgPreotul avea „ieşiri violente"

Amintim că divorţul dintre preotul Manţu şi fosta sa soţie a fost pronunţat de Judecătoria Hârşova la începutul anului trecut, însă neînţelegerile începuseră cu mult înainte, astfel că, la sfârşitul anului 2007, preoteasa a cerut divorţul în instanţă, susţinând că vina îi aparţine în mod exclusiv părintelui. În cererea adresată instanţei, femeia se plângea de faptul că preotul avea o conduită inadecvată şi chiar „ieşiri violente", însoţite de injurii. Mai mult, reclamanta a arătat că ea a fost singura care a suportat cheltuielile cu creşterea şi educarea copilului, soţul ei contribuind „doar cu mici atenţii". Părintele Manţu a răspuns dur acuzaţiilor pe care i le-a adus soţia sa în cererea de chemare în judecată. Omul Bisericii a solicitat respingerea cererii soţiei sale ca nefondată, însă, pe de altă parte, a dat-o el în judecată pe preoteasă, cerând judecătorilor desfacerea căsătoriei dintre ei „din culpa exclusivă a pârâtei". Părintele Manţu a arătat că viaţa de familie a fost marcată de neînţelegeri, care au degenerat în stări conflictuale acute, vina aparţinându-i exclusiv Marcelei Vrânceanu, dat fiind că aceasta „nu a reuşit să înţeleagă că implicarea în viaţa de cuplu este absolut necesară pentru menţinerea căsniciei".

Relaţie extraconjungală?

În cele din urmă, instanţa a ajuns la concluzia că „separaţia în fapt a survenit pe fondul lipsei de comunicare şi a incapacităţii soţilor de a depăşi neînţelegerile generate de maniera diferită de abordare a vieţii de familie, care au degenerat în stări conflictuale acute". Este demn de atenţie faptul că Marcela Vrânceanu le-a spus judecătorilor că nu a avut o dovadă „palpabilă" a unei relaţii extraconjugale a părintelui, ci „doar a gândit, din cauza conduitei soţului, pentru că au încetat practic relaţiile conjugale între soţi, încă de la mutarea în oraşul Hârşova". Completul de judecată i-a găsit pe ambii soţi vinovaţi de deteriorarea mariajului, iar prin decizia pronunţată a încredinţat copilul mamei. Divorţul a fost, într-adevăr, unul cu scântei, cu atât mai mult cu cât, pe parcursul desfăşurării acestuia, părintele i-a făcut plângere penală soţiei sale pentru furt calificat, dat fiind că, într-una din seri, aceasta a plecat cu maşina proprietate comună. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârşova au dispus neînceperea urmăririi penale faţă de Marcela Vrânceanu, din moment ce autoturismul îi aparţinea şi ei. În ciuda faptului că divorţul dintre cei doi soţi a fost pronunţat încă din 14 ianuarie 2009, părintele Manţu a continuat să slujească la Hârşova.

Canoane pentru preoţii divorţaţi

Rămâne de văzut dacă, odată cu întărirea canoanelor de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind statutul preoţilor divorţaţi sau divorţaţi şi recăsătoriţi, situaţia se va schimba, dat fiind că scopul acestora era tocmai „întărirea instituţiei familiei preotului ortodox". De menţionat că respectivele canoane erau valabile şi anul trecut, anul acesta fiind doar reafirmate şi întărite. În hotărârea Sfântului Sinod al BOR se arată că „pentru întărirea stabilităţii şi unităţii familiei creştine, sporirea disciplinei şi moralităţii în rândul preoţilor de mir, precum şi pentru diminuarea cazurilor care influenţează în mod negativ viaţa şi activitatea bisericească (...), clericii divorţaţi sau divorţaţi şi recăsătoriţi, precum şi cei văduvi şi recăsătoriţi nu pot ocupa posturi de conducere în administraţia bisericească, la nivel de protopopiat, eparhie şi patriarhie; nu pot ocupa postul de preot paroh, care este post de conducere; nu vor putea promova în alte parohii; nu pot fi propuşi şi nu pot primi ranguri bisericeşti; nu pot fi încadraţi şi nu pot funcţiona în învăţământul teologic preuniversitar sau universitar; nu pot solicita mutarea de la o eparhie la alta, decât cu observarea atentă a situaţiei canonice şi menţionarea acesteia în fişa personală". Mai mult, „preoţii care divorţează şi se recăsătoresc vor fi sancţionaţi cu pedeapsa depunerii din treapta preoţiei".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • andrei 22 Jun, 2011 11:04 da, intradevar , omul asta(preot cica) nu are frate nici o treba cu biserik.eee dar ce-i asa greu de-nteles.mama parintelului munceste in afara daca nu ma insel eu prea tare, in spania,parca.si cu banutii truditi pe acolo ce credeti k a facut???eee.,bine va spun tot eu...I-A DAT LU JUPANU(IPS TEODOSIE) K parintzelul sa iasa basma curata k ere o treaba mai delikata asta shi nu putea parintzelul sa se descurce doar cu banii proprii..asta va pot confirma shi alti harsoveni nu numai eu.iar pe nevasta-sa eu o cunosc din liceu era o fata extraordinar de cuminte k de-aia a shi luat-o magarul asta k sa-si faca el de cap.da.o fata cu intadevar mult bun simt care nu a mairezistat probabil shi a rupt tacerea.bravo ei
  • FEMEIE 17 Mar, 2010 12:39 TRAIESTE POPA CU O FEMEIE MAI MARE DECAT EL DA SOTIA POLITISTULUI , IAR PE BAIATUL EI LA AJUTAT SA INTRE LA SEMINARUL TEOLOGIC , CA NA ESTE ,,TATAL VITREG ,, CRESTINULE DE UNDE STII TU CA POPA SE roaga pentru imblinzirea ei ? DAR ESTE ANIMAL SA O IMBLINZEASCA?
  • ciobanean 17 Mar, 2010 09:07 anonimul, crestinul si hirsoveanu nu e altul decat popa, iar eu il stiu ca pe un cal breaz. mai bine s-ar lasa de preotie singur, pentru ca bautura si curvaraseala nu se pupa cu meseria asta. daca nu te poti lasa de femei, lasa-te de preotie. eu am poze cu popa asta cant umbla cu nevasta politistului, asa ca ... dezbraca-te singur ca esti o rusine pentru biserica.
  • anonim 16 Mar, 2010 20:51 daca nu stiti coana preoteasa are drgut la horia la primarie un nespalat pute de iti cade nasul il cheama eugen
  • harsovean 16 Mar, 2010 08:29 suntem in timpul postului sf sarbatori de pasti.se cuvine mai degraba sa postim si sa ne rugam lui dumnezeu .d-na ex preoteasa vranceanu nu stie acest lucru ?sau poate ca n-a stiut niciodata.multumirea ei sufleteasca este sa rupa usile redactiilor ziarelor.ce-i va povesti copilului peste cativa ani cand va creste mare?
  • crestin 16 Mar, 2010 08:23 se vede cat de vrednica si cata credinta are fosta preoteasa.se lupta ca parintele sa nu-si mai vada copilul.acum in postul sfintelor pasti cand toti crestinii se pregatesc duhovniceste pentru INVIEREA DOMNULUI ea rupe pragul justitiei si a ziarelor cu marturii mincinoase.ar trebui sa se roage mai mult pentru tatal ei care este pe moarte nu sa-si faca ambitia sa-si dea afara fostul sot care se roaga pentru imblinzirea ei probabil.ce credinta are femeia asta?si-a urmarit doar interesul.suntem in postul mare iar ca fosta preotesa trebuia sa stie ca Dumnezeu care este JUDECATORUL SUPREM si nu igaduie asemenea rautate
  • alexei 16 Mar, 2010 00:56 Mantu este o mare jigodie, nevasta-sa are dreptate, brvo d-na.