Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:39 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum face un vames avere la Constanta

ro

26 Sep, 2009 02:43 8150 Marime text

cap_1.jpgProsperitate aproape fără limite la Vama Constanţa. Un inspector vamal, după cum declara că este, dispune, în ciuda venitului total de 3.100 de lei (sumă în care este inclusă şi indemnizaţia pentru creşterea copilului), de bani cash suficienţi pentru a-şi deschide două firme cu un capital de miliarde de lei vechi. Iar asta, în timp ce se afla în concediu de paternitate. După ce a reuşit să „agonisească" niţică avere, inspectorul a plecat de la vamă. În replică, cetăţeanul în discuţie spune că a plecat de patru ani „din sistem", tocmai pentru că era cinstit, iar averea ar fi agonisit-o ocupându-se de firmele sale, în timp ce se afla în concediu.

De menţionat că, într-una dintre societăţi, cetăţeanul în discuţie a fost asociat cu vedeta de televiziune Dana Războiu, acum Enoiu. În plus, tot din cele 3.100 de lei (cât este venitul său, potrivit declaraţiei de avere), vameşul în discuţie trebuie să pună ban pe ban pentru a-şi achita creditul de 120.000 de euro luat pe 11 ani de la BRD. Declaraţiile de avere ale vameşului Silviu Angelescu încep să „curgă" pe site-ul oficial al Autorităţii Naţionale a Vămilor începând cu anul 2005. Conform declaraţiei completate pe 1 aprilie 2005, Angelescu era, la momentul respectiv, inspector vamal la Biroul Vamal Constanţa Sud. La capitolul „terenuri", vameşul nota la vremea aceea o suprafaţă agricolă de 9.000 mp, în Lazu, cumpărată în 2004, împreună cu soţia sa, Simona Angelescu. Vameşul spunea însă că nu are nici casă, nici maşină şi nici bijuterii sau alte astfel de bunuri. Avea totuşi un cont de 33.000 de dolari, deschis în 2003, fără a se preciza banca. Nici la capitolul „datorii" nu înregistra nimic la momentul acela, iar venitul anual al său, în calitate de angajat al Direcţiei Regionale Vamale Constanţa, era de 61.446.849 de lei vechi, în timp ce venitul soţiei, angajată la OFT Bucureşti, se ridica la 16.334.284 de lei vechi. Un an mai târziu, lucrurile încep să se schimbe. Conform actului semnat pe data de 21 februarie 2006, Silviu Angelescu devine inspector vamal la Biroul Vamal Constanţa Port. De asemenea, terenul agricol din Lazu dispare, însă la capitolul „bunuri mobile şi imobile înstrăinate" sunt înscrise două terenuri, vândute în aceeaşi zi, respectiv pe 31 mai 2005, pentru aceeaşi sumă, 75.000 de euro, fiecare, către Geo Iulian Bolboceanu şi Oana Valentina Deian. Ca urmare, contului de 33.000 de euro pe care Silviu Angelescu îl avea i se adaugă un altul, de 150.000 de euro. În rest, lucrurile au rămas neschimbate, însă vameşul a „uitat" să menţioneze venitul anual încasat, atât în cazul său, cât şi în cel al soţiei sale. Declaraţiile de avere sar un an, 2007, pentru ca cea completată de vameş pe 31 decembrie 2008 să aducă anumite modificări. Astfel, inspectorul vamal s-a „îmbogăţit" cu un teren intravilan de 516 mp, pe care l-a cumpărat în 2007. Cele două conturi în valută s-au transformat într-unul singur, în lei, de 32.000, deschis în 2007, la BRD. Foarte interesant, însă, în acelaşi an, vameşul a contractat un credit de 120.000 de euro, de la BRD, scadent în 2018.

Concediu de paternitate

Venitul anual al lui Silviu Angelescu a fost de 2.400 de lei, primiţi de la DMPS, în timp ce soţia sa a realizat un venit de 72.000 de lei, de la aceeaşi SC OFT SRL Bucureşti. Intrigaţi cu privire la ce ar putea să reprezinte venitul de la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială, l-am contactat pe adjunctul Biroului Vamal Constanţa, Ionel Neagu, care ne-a precizat că Silviu Angelescu s-a aflat în concediu de paternitate. Se pare, însă, că Angelescu n-a stat degeaba în concediul de paternitate. Un aspect nou legat de activitatea sa este prezentat în declaraţia de interese, unde vameşul scrie că este administratorul SC Oscar Enterprises SRL Bucureşti, deţinând 100% din acţiuni, a căror valoare totală este de 100.000 de lei. Totodată, inspectorul vamal scrie că este şi administrator asociat la SC Oscar Turism SRL Constanţa, unde deţine 62,5% din acţiuni, a căror valoare totală este de 250.000 de lei. În ultima declaraţie de avere completată pe 3 martie 2009, Silviu Angelescu apare cu acelaşi teren, acelaşi cont în bancă, dar şi aceeaşi datorie de 120.000 de euro, scadent în 2018. La capitolul „venituri", vameşul notează suma de 2.200 de lei, de la DMPS, dar şi 900 de lei, de la Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa. În ceea ce o priveşte pe soţia sa, Simona Angelescu, aceasta are un venit de 12.000 de lei, de la SC Oscar Media SRL. Un aspect foarte interesant este că, potrivit declaraţiilor lui Ionel Neagu, adjunctul Vămii Constanţa, Silviu Angelescu, nu mai lucrează la vamă încă din primăvară. De asemenea, adjunctul a precizat că Angelescu nu a plecat la un alt birou vamal. Astfel, am putea concluziona că s-a „retras" din vamă pentru a se ocupa de afacerile personale. Care, slavă Domnului, nu sunt tocmai de trecut cu vederea. Aşa cum menţiona fostul vameş, este acţionar al Oscar Enterprises şi Oscar Turism. Ceea ce nu a mai apucat, însă, să specifice în declaraţia de avere din martie, înainte de a pleca din instituţia care l-a ajutat să atingă prosperitatea, este faptul că, mai nou, Silviu Angelescu este şi acţionar al SC Imojade SRL, înfiinţată în august 2009. Dar, să o luăm cronologic.

vames_strada_bp_hasdeu_nr130_bloc_h11_ap29_02.jpgFirme cu bani „cash"

Firma Oscar Enterprises Bucureşti a fost înfiinţată pe 17 aprilie 2007 (când Angelescu lucra încă la Vamă), iar, potrivit Monitorului Oficial nr. 1736/2007, asociaţi erau Silviu Angelescu şi Dana-Maria Războiu. Capitalul social al firmei era de 100.000 de lei. Cu alte cuvinte, Angelescu şi Războiu au pus mână de la mână şi au venit cu bani cash un miliard de lei vechi, pentru a înfiinţa firma respectivă. Ulterior, potrivit Monitorului Oficial nr. 5842 din 20 martie 2008, Dana Războiu a ieşit din Oscar Enterprises. În 2007, firma a avut o cifră de afaceri de 167.111 lei şi un profit de 134.918 lei, deşi numărul angajaţilor era zero. Un an mai târziu, a crescut nu numai numărul angajaţilor (care a devenit unu), dar şi cifra de afaceri, la 226.635 de lei, precum şi profitul, la 174.545 de lei. Nici bine n-a înfiinţat Oscar Enterprises, că vameşul nostru a mai pus de-o societate: pe 8 mai 2007, Silviu Angelescu, împreună cu soţia lui, Simona, au înfiinţat Oscar Turism, cu un capital social de 100.000 de lei şi cu obiectul de activitate „hoteluri şi alte facilităţi de cazare". Potrivit Monitorului Oficial numărul 2481 din 22 august 2007, capitalul firmei a fost majorat de la 100.000 de lei la 400.000 de lei. Cu alte cuvinte, s-a majorat la patru miliarde de lei vechi, bani cu care vameşul (la momentul respectiv) şi soţia sa au venit „de-acasă". De amintit că 2007 este şi anul în care Silviu Angelescu a contractat creditul de 120.000 de euro de la BRD. În 2007, Oscar Turism a avut un profit de 33.530 de lei, o cifră de afaceri zero şi nici un angajat. În 2008, numărul angajaţilor a crescut la unu, cifra de afaceri a fost tot zero, iar profitul a fost de 67.960 de lei. Pe 5 februarie 2008, Oscar Turism a solicitat avizul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului pentru Planul Urbanistic Zonal din strada Barbu Delavrancea nr. 72, unde, probabil, urmează să construiască un hotel, astfel încât firma să-şi poată realiza obiectul de activitate. Dar prosperitatea fostului vameş nu se încheie aici. Pe 21 august 2009, împreună cu Mihaela Lavinia Caracotă, Silviu Angelescu înfiinţează SC Imojade SRL Timişoara, din care Angelescu deţine 90%. Obiectul de activitate este administrarea imobilelor pe bază de comision sau contract, iar capitalul social este de 200 de lei. La rândul ei, Mihaela Caracotă este şi administrator al SC Lemi Trading SRL Constanţa, înfiinţată în 2006, împreună cu Elena Jaca. Pe 12 decembrie 2006 a fost numit administrator George Nicolae, care, de asemenea, este administrator şi al SC Scarpe-CLA SRL.

Varianta vameşului

Contactată telefonic, Simona Angelescu, soţia fostului vameş, a precizat că soţul ei nu mai lucrează din primăvară la vamă. Întrebată de unde a avut Silviu Angelescu resursele financiare necesare pentru a deschide cu bani cash firmele, aceasta a afirmat că, în ceea ce priveşte societatea deschisă împreună cu Dana Războiu, nu mai este nevoie de alte precizări. Întrebată dacă restul, dar şi la creditul de 120.000 de euro ce trebuie achitat până în 2018, a fost plătit din salariul de vameş, Simona Angelescu a spus „tatăl meu dispune de foarte mult". Ulterior, aceasta a declarat că, în ultimii patru ani, soţul său a fost mai mult în concediu de paternitate, adăugând că „de patru ani n-a mai călcat la vamă", dând de înţeles că s-ar fi ocupat de firme. În cele din urmă, Simona Angelescu a precizat că soţul ei va lua legătura cu noi. Silviu Angelescu a declarat că de patru ani nu mai lucrează în sistem. „Eu am fost cel mai cinstit şi de aceea am plecat de la Vamă. Tot ceea ce am declarat susţin în continuare", a spus fostul vameş. Cât despre banii cash de care a dispus pentru a-şi înfiinţa firmele, Angelescu a spus că Dana Război a fost cea care a venit cu banii. Apoi, a precizat că, de fapt, fiecare a pus câte 50.000 de lei. Cei 50.000 de lei lichizi de care a dispus fostul vameş au fost justificaţi prin vânzarea terenului de la Lazu, iar „misterul" celor 100.000 de lei, capital social la Oscar Turism, majorat apoi la 400.000 de lei, a fost explicat printr-un împrumut bancar. Referitor la profitul obţinut de cele două firme, Oscar Turism şi Oscar Enterprises, cu angajaţi zero, respectiv unu, Angelescu a afirmat că datele pe care le avem sunt incorecte cu privire la profitul societăţilor, însă a precizat că numărul angajaţilor este corect. Întrebat de ce a continuat să figureze în evidenţele Vămii în cei patru ani despre care Silviu Angelescu susţine că nu i-a mai petrecut „în sistem", acesta a evitat răspunsul.

 

{mos_ri:Vama Constanta}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii