Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:52 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum ar fi plecat din arest Pilcă şi Bogatu

ro

12 Oct, 2011 01:00 3497 Marime text

portul - eugen bogatu.jpgMandatele de arestare sunt valabile până pe 20 octombrie

După ce magistraţii Curţii Supreme au decis în primă instanţă că nu se mai impune prelungirea mandatelor de arestare emise în ancheta Portul şi au hotărât că cei 14 suspecţi pot fi la fel de bine cercetaţi şi în stare de libertate, acuzaţii au rămas totuşi în spatele gratiilor, până la judecarea recursului procurorilor împotriva acestei decizii. Cu toate acestea, se pare că arestaţii, în frunte cu renumiţii Eugen Bogatu şi Aurelian Cătălin Pilcă, au fost mai aproape de libertate decât s-ar fi putut crede.

portul - aurelian pilca.jpgMai exact, se pare că recursul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie a primit iniţial termen de judecată la data de 24 octombrie, la Completul de 5 Judecători. Data cu pricina, anume tocmai lunea viitoare, ar fi fost stabilită în urma distribuirii făcută de sistemul aleator de repartizare a dosarelor. Iar, în contextul în care mandatele de arestare emise pe numele celor 14 suspecţi sunt valabile numai până la data de 20 octombrie, veste a venit ca un şoc pentru procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Nu de alta dar, dacă termenul ar fi rămas cel stabilit iniţial pentru judecarea recursului Anticorupţiei, cei 14 acuzaţi ţinuţi după gratii încă de la sfârşitul lunii mai s-ar fi bucurat de cel puţin patru zile de libertate, până la noul proces pentru libertate. Or, dat fiind că o astfel de situaţie le-ar fi dat complet peste cap procurorilor anticorupţie, care pledează constant pentru menţinerea în arest a suspecţilor mega-corupţiei din porturile constănţene, ar fi început discuţiile pentru preschimbarea termenului.

Recursul, judecat mai repede

La momentul de faţă, nu s-a stabilit încă nimic oficial, însă surse apropiate cazului spun că nu este exclus ca recursul procurorilor anticorupţie să fie judecat, totuşi, până la sfârşitul acestei săptămâni. Procesul legat de prelungirea mandatelor de arestare îi priveşte, în afară de Eugen Bogatu şi Aurelian Cătălin Pilcă, pe directorii vamali Sunai Cadîr, Liviu Adrian Durbac şi Claudiu Constantin Olteanu, dar şi pe Sorin Budăi, Mihai Ciobanu, Marian Ionuţ Iordănescu, Adrian Milea, Rouchdi Mohamad, Lucian Păun, Valentin Roşculeţ, Dragoş Iulian Tudoran şi Valentin Ţiripan. Aceştia sunt la un pas de a fi eliberaţi din celulele Inspectoratului General al Poliţiei Române, după ce completul prezidat de judecătorul Simona Cristina Neniţă, din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, a respins vineri seara propunerea procurorilor DNA de a se prelungi mandatele lor de arestare cu alte 30 de zile. Anchetatorii au argumentat că se impune prelungirea mandatelor pentru că urmărirea penală nu este finalizată şi că nu s-ar desfăşura în bune condiţii, dacă suspecţii ar fi eliberaţi. Totuşi, este de precizat că suspecţii se află în arest de la sfârşitul lunii mai, în timp ce restul persoanelor cercetate în acelaşi caz de mega-corupţie se află în libertate.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii