Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:18 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cosmin Turcu „Dezvoltarea Petromidiei a venit din pasiunea oamenilor care lucreaza aici"

ro

06 Jul, 2009 01:29 6590 Marime text

petromidia.jpgInterviu acordat de Cosmin Turcu, directorul general al Rompetrol Rafinare

Pe 29 iunie a fost zi de sărbătoare la Petromidia. S-au împlinit 30 de ani de la inaugurarea primei instalaţii a rafinăriei de la Năvodari. Un drum lung, pe alocuri anevoios, dar plin de poveşti de viaţă. „Petromidia este o mare familie", spun angajaţii. O spun, dar o şi demonstrează.

Ce înseamnă Petromidia pentru dumneavoastră?

Lucrez aici din 2001, deci vă pot spune din perspectiva celor aproape 9 ani de Rompetrol: viziune, dinamism, spirit antreprenorial.

Cum a evoluat rafinăria în cei 30 de ani?

Spectaculos, dacă privim evoluţia ultimilor 10 ani.

Pot spune că Rafinăria Petromidia trăieşte din plin în era digitală. Operarea instalaţiilor şi controlul calităţii produselor se face automatizat şi peste 80% din personal utilizează calculatorul ca instrument de lucru.

Dacă privim cifrele, anul 2008 a fost, din punct de vedere operaţional, un an istoric: cea mai mare cantitate de ţiţei prelucrată în rafinărie, cel mai mic consum tehnologic, cel mai redus consum energetic.

rompetrol_cosmin_turcu_07.jpgProbabil că, de-a lungul timpului, vi s-au istorisit multe dintre poveştile Petromidiei. Care v-a impresionat cel mai mult?

Au fost multe. Nu pot să spun că numai una m-a impresionat. Mie îmi va rămâne mereu în minte povestirea cu cele 11 locomotive folosite pentru generarea de abur necesar pornirii instalaţiilor. Sunt lucruri greu de imaginat astăzi, când instalaţiile sunt conduse de procesoare inteligente.

Aveţi mulţi angajaţi care lucrează aici de când Petromidia a văzut „lumina zilei". Sunt ei pioni importanţi în dezvoltarea rafinăriei?

Toţi cei care lucrează pe platformă sunt importanţi, pentru că succesul Petromidiei se datorează oamenilor. Ei au reuşit să o reinventeze, investind inteligenţă, creativitate şi experienţă profesională.

Cum aţi reuşit să îmbinaţi experienţa cu tinereţea?

Am fost ajutaţi de oamenii cu experienţă. De fapt, în tot acest timp, ei au jucat un rol alternativ, de elev şi de profesor.

In 2001, am iniţiat programele de internship şi am început să recrutam studenţi din facultăţi. I-am atras pe platformă printr-un program în care aveau să cunoască realitatea  dintr-o rafinărie. Ne interesa să găsim atitudinea necesară pentru ca, mai apoi, să le putem dezvolta aptitudinile.

In rafinărie, dacă nu poţi funcţiona ca jucător care face parte dintr-o echipă, nu ai ce căuta, oricât de valoros ai fi.

Rezultatele acestor programe au început să se vadă foarte repede. Astăzi mulţi dintre cei care au participat la acest program au progresat, ajungând manageri.

Suntem în moment de bilanţ. Petromidia a împlinit 30 de ani. Cum vedeţi rafinăria acum şi cum îi creionaţi viitorul?

Eu îmi doresc să ne îndeplinim obiectivul propus, de a ajunge în primele 25 de rafinării din Europa. Ştiu că drumul nu este foarte uşor, dar sunt convins că vom ajunge acolo, pentru că am văzut determinarea oamenilor. Şi nu cred că suntem cu nimic mai prejos decât alţii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • delia 12 Feb, 2010 08:09 Ma bucur ca stimatul director a ajuns sa ofere citate din raportul facut de mine. A uitat sa spuna ca a invatat sa iubeasca Petromidia privind-o prin ochii lor! Fraza aceasta lipsea din titlul articolului. Si ipocrizia acestuia era dubla. In afara de faptul ca ilustrul director nu va fi niciodata atat de uman incat sa nutreasca vreun sentiment de pretuire fata de oameni, nu are nici macar demnitatea de a nu se inspira din texte care-i sunt complet straine.