Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:22 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce calităţi trebuie să ai pentru a conduce un Serviciu de Informaţii

ro

26 Jul, 2011 00:00 4807 Marime text
SIPI_sigla.jpgDespre Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă - „structura mamă" a Serviciilor de Informaţii şi Protecţie Internă la nivel naţional - se spune că este cea mai „tânără structură de informaţii din peisajul instituţional de specialitate românesc, complet demilitarizată". Angajaţii DGIPI au o medie de vârstă de aproximativ 36 de ani, majoritatea fiind ofiţeri şi agenţi de poliţie, cu studii superioare de lungă durată, absolvenţi ai Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza" şi ai altor instituţii de învăţământ superior, cu specializări corespunzătoare diverselor profiluri de muncă. Cotidianul ZIUA de Constanţa prezintă, în ediţia de azi, aptitudinile şi calităţile necesare pentru a deveni angajat precum şi şef de serviciu al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, în funcţie de domeniul de activitate.

SIPI_interceptari_telefonice.jpgPotrivit datelor oficiale, procesul de selecţie a angajaţilor Serviciilor de Informaţii şi Protecţie Internă constă în parcurgerea unor etape eliminatorii, care presupun susţinerea interviurilor de selecţie şi a examinărilor profesionale, psihologice, testarea privind cunoştinţele de limbi străine, de cultură generală şi de utilizare a calculatorului, precum şi examinarea medicală. Astfel, cei care doresc angajarea în domeniul operativ al DGIPI „trebuie să dispună de o inteligenţă peste medie, cultură generală de nivel superior, capacitate foarte bună de relaţionare, persuasiune, abilitate de comunicare, exprimare bogată, fluentă şi elevată, atât în vorbire cât şi în scris", după arată şi datele oficiale. Tot potrivit acestora, creativitatea, spontaneitatea, adaptabilitatea, flexibilitatea, spiritul organizatoric, capacitatea de a evalua şi de a lua decizii, abilitatea de analiză şi asumarea responsabilităţii reprezintă alte cerinţe de bază specifice muncii într-un serviciu secret. De asemenea, candidatul trebuie să posede cunoştinţe foarte bune de cultură generală, capacitate de analiză, sinteză, elaborare şi interpretare a informaţiei, exprimare clară şi concisă a ideilor. Specialiştii Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă trebuie să fie absolvenţi cu diplomă de licenţă al unei instituţii de învăţământ superior acreditate sau după caz, cu diplomă de bacalaureat al unei instituţii de învăţământ liceal acreditate. Interesant de remarcat este că recrutarea şi selecţia personalului DGIPI se realizează în condiţiile existenţei unor posturi vacante şi au, ca şi criterii de diferenţiere, performanţele universitare, licenţele şi acreditările obţinute de către candidat, precum şi experienţa profesională acumulată în domeniul de specialitate. „Domeniile de specialitate pentru candidaţii din surse externe sunt: IT, electronică, psihologic, economic, tehnico-administrativ şi altele. Un viitor specialist în domeniul informaţiilor trebuie să aibă calităţi şi aptitudini care să-i permită să stabilească şi să cultive cu uşurinţă relaţii personale. Flexibilitatea, autocontrolul, capacitatea de adaptare, disponibilitatea pentru efort fizic şi psihic prelungit reprezintă avantaje în procesul de selecţie. (...) Viitorul angajat al DGIPI îşi va da acordul scris cu privire la interzicerea sau restrângerea unor drepturi şi libertăţi, prevăzute de legislaţia în vigoare, pe timpul desfăşurării activităţii în instituţia noastră. Verificarea modului în care sunt respectate angajamentele şi responsabilităţile asumate nu încetează după încadrare", tot conform datelor oficiale. De asemenea, persoanele care au grade militare în rezervă pot fi recrutate în vederea încadrării directe numai în situaţiile în care, prin încadrare, potrivit nivelului studiilor, nu dobândesc grade profesionale mai mici decât cele avute în rezervă.

Ştafeta ridicată pentru şefi

Pentru ocuparea posturilor de conducere prevăzute cu funcţiile de şef serviciu din cadrul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, prin recrutare din sursă internă, candidaţii trebuie să fie ofiţeri şi să îndeplinească, cumulativ, mai multe condiţii. Astfel, cei care doresc să fie şef de serviciu în DGIPI trebuie să aibă gradul minim de inspector de poliţie, să fie absolvenţi de studii superioare de lungă durată cu diplomă de licenţă/echivalentă, să fie absolvenţi de studii de masterat sau studii postuniversitare în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei sau în domeniul management, să fie cunoscători ai unei limbi străine de circulaţie internaţională, nivel mediu pentru citit/vorbit şi să aibă cunoştinţe în domeniile conexe profilului de activitate şi management. De asemenea, lista condiţiilor continuă cu deţinerea unui certificat sau autorizaţie de acces la informaţii clasificate, cinci ani vechime în structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor, să aibă trei ani vechime în specialitatea structurii pentru care se organizează concurs, să aibă doi ani vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei şi să fi obţinut în ultimii doi ani calificativul de cel puţin „Foarte bun" la evaluarea /aprecierea profesională individuală. De remarcat că viitori şefi nu pot fi sub efectul unei sancţiuni disciplinare, să nu fie puşi la dispoziţie în condiţiile legii, să nu fie în curs de urmărire penală, să îndeplinească cerinţele specifice din fişa postului, să nu fie în perioadă de tutelă profesională, să fie declaraţi „apt" din punct de vedere psihologic şi medical pentru promovare în funcţii de conducere şi să aibă o conduită morală şi profesională ireproşabilă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Marin 26 Jul, 2011 09:38 E poate acum, in sfarsit, veti aprecia ofiterii de informatii la adevarata lor valoare.