Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:51 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primiţi cu CNP-ul?!

ro

27 Oct, 2011 01:00 1790 Marime text
lavinia_bun.jpgCei de-au pus-o de recensământ au cap, minte ce le mai trebuie? Cam aşa s-ar putea traduce bălmăjeala cu care se desfăşoară recenzarea populaţiei şi a locuinţelor în aceste zile.

Dacă în unele judeţe din ţară recensământul s-ar putea încheia cu o zi mai devreme, în Constanţa recenzorii s-ar putea întoarce la domiciliile cetăţenilor care nu şi-au declarat codul numeric personal pentru a le completa şi pe acestea. INS-ul e complet dezorientat! Pai dacă a făcut o aşa gafă în miezul recensământului, trebuie să ştie să o dreagă! Chestia cu amendarea populaţiei e o întărâtare şi mai mare a acesteia! Iar directorul INS a gafat şi mai mult decât bietul purtător de cuvânt, atacând populaţia fix pe greşeala şi prostia lor!!! Oamenii nu sunt dispuşi să stea la cheremul statului sub ameninţarea că se întorc recenzorii!

O activitate benevolă s-a transformat într-un haos de nedescris, într-o ameninţare la adresa cetăţenilor! Guvernul ar trebui să ia atitudine şi să demită un director care se crede dictator!

În altă ordine de idei, deşi n-am făcut nazuri şi mi-am declarat CNP-ul, rămâne totuşi o problemă care nu a fost lămurită de autorităţile competente. Nu scrie nicăieri în lege că recenzorii sunt înregistraţi în baza de date cu operatori de date cu caracter personal şi că prin urmare pot solicita oamenilor CNP-ul.
Prevederile legii 677/2001 sunt clare şi nu înţeleg de ce a început acest recensământ fără a fi pus de acord acest aspect legal. Un simplu comunicat de presă emis de Institutul Naţional de Statistică (care şi-a pierdut orice urmă de credibilitate cu ocazia acestui recensământ) prin care se anunţă că populaţia este obligată să ofere recenzorilor Codul Numeric Personal nu are caracter de lege. Astfel, persoanele recenzate sunt obligate să furnizeze, pe propria răspundere, persoanelor care efectuează înregistrarea în formularele de recensământ datele şi informaţiile prevăzute în programul de recensământ. Altfel, amenzile ating sume ameţitoare, de la 1.500 de lei la 4.500 de lei.

Cei care au refuzat să comunice CNP-ul, vor trebui acum s-o facă fără doar şi poate, pentru că trebuie să ştiţi că nici băncile, nici SRI şi nici PDL nu va fi extrem de interesat să ştie cum îl cheamă pe cel care are WC-ul în fundul curţii sau pe cea/cel care are soţul sau soţia plecat/ă la muncă în străinătate.

Aţi văzut vreodată cum arată o colecţie de date sau un fişier cu date primare? Aţi făcut vreodată o prelucrare „statistică"? Dacă nu există un cod unic, nu pot evitate şi eliminate dublele înregistrări şi nici nu poate fi verificată consistenţa cu datele din chestionar. În acelaşi context, locul de muncă, statutul ocupaţional şi timpul lucrat sunt elementele de descriere a situaţiei de pe piaţa muncii. La fel şi situaţia familială, descrisă prin starea civilă, care include şi parteneriate în afara căsătoriei legale. Nu este rău să ştim care este tendinţa după care se schimbă modelul familiei. Neştiinţa oamenilor nu scuză însă cu nimic proasta organizare a acestui recensământ şi nici mitocănia unui şef statistician care ne ameninţă tot pe noi cu oalele sparte după ce domniile lor au dat-o cu mucii în fasole!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii