Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:24 29 06 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Recensământ RPL2021 De mâine, veți primi vizita recenzorilor! Ce trebuie să știți

ro

30 May, 2022 00:00 1255 Marime text
Perioada de autorecenzare , foto: Pexels
  • Informațiile colectate vor fi prelucrate în conformitate cu legislația în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016) și anonimizate imediat după intrarea în sistem
 
Perioada în care se poate face autorecenzarea online în cadrul recensământului din acest an a fost prelungită cu două săptămâni față de termenul inițial, care era 15 mai, încheindu-se la finele săptămânii trecute.
 
Marți începe următoarea etapă, mai precis, recenzarea din ușă-n ușă. Aceasta implică vizita recenzorilor în locuințele celor ce nu s-au autorecenzat, se vor aplica amenzi celor care nu le vor da acestora informațiile solicitate. Etapa în care recenzorii vor merge pe teren pentru a strânge informații despre cei ce nu s-au autorecenzat se va desfășura în perioada 31 mai – 17 iulie 2022.
 
Mai precis, refuzul furnizării informațiilor solicitate ori furnizarea de date eronate sau incomplete în etapa ce începe marți pot aduce amenzi cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei, după cum scrie în OUG 19/2020, ce reglementează organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din acest an. Cu aceleași amenzi va fi sancționată și „împiedicarea persoanelor implicate în acțiunea de recensământ pentru efectuarea înregistrărilor ce fac obiectul recensământului sau a desfășurării, în orice mod, a lucrărilor recensământului”, potrivit ordonanței amintite.
 
Și recenzorii vor risca amenzi de 5.000 de lei, în cazul în care nu respectă prevederile legale și instrucțiunile privind modul de înregistrare și prelucrare a datelor populației și de păstrare a caracterului confidențial al datelor personale declarate de cetățeni, dar și în cazul utilizării datelor obținute în alte scopuri decât cele statistice.
 
Informațiile colectate vor fi prelucrate în conformitate cu legislația în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016) și anonimizate imediat după intrarea în sistem.
 
Începând cu anul 2021, în toate statele membre U.E. se realizează Recensământul populației și locuințelor în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 763/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind recensământul populației și al locuințelor și cu regulamentele de implementare corespunzătoare.
 
În România, Recensământul populației și locuințelor se va desfășura potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 178/2020, cu modificările și completările ulterioare.
 
PRECIZĂRI:

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și
 
Iată cum arată chestionarul pentru Recensământul Populației și Locuințelor! Ce întrebări sunt pe fișă (DOCUMENT)

 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii