Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:32 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PD-L, mireasa curtata din interes

ro

03 Feb, 2010 04:15 1536 Marime text
mihaela_ciorbaru.jpg„Pasiunea" iscată de Partidul Democrat Liberal pe scena politică autohtonă are avantajele şi dezavantajele ei, iar efectele se vor vedea în perioada următoare.

Niciodată în istoria fostului Partid Democrat, actual PD-L, acesta nu a fost atât de „ofertat" şi de curtat. Unii ar spune că e de bine, alţii sunt circumspecţi cu atât mai mult cu cât le-ar putea nărui visele de preamărire. Dorinţa PD-L de a putea guverna singur nu s-a îndeplinit, iar pentru a avea o susţinere în Parlament a fost nevoit să-şi găsească parteneri. Fiind vorba de o invitaţie la masa deciziilor importante privind împărţirea ciolanului, democrat-liberalii n-au avut dificultăţi în atragerea de „adepţi". Aşa s-au procopsit cu UDMR, reprezentanţii minorităţilor şi parlamentarii independenţii, iar majoritatea a fost asigurată.

Însă, greul abia acum urmează. Doar totul se plăteşte în ziua de azi şi fiecare „bunăvoinţă" de care ai parte are preţul ei... deci trebuie răsplătită. Şi nu oricum, ci proporţional cu însemnătatea aportului. Uneori aportul poate fi supraevaluat pe considerentul că ţi-a parvenit când îţi ardea buza şi atunci să te ţii... Cam asta-i situaţia PD-L-ului acum. La poarta partidului stau la rând sau se bagă în faţă nu mai puţin de patru curtenitori: UDMR, minorităţi, independenţi şi PNŢCD. Dacă primii trei ofertanţi au toate pârghiile să şantajeze PD-L astfel încât să obţină ceea ce vor, ţărăniştii speră. Şi asta pentru că PNŢCD nu are reprezentanţi în Parlament pentru a arăta pisica PD-L-ului şi a pune în pericol stabilitatea majorităţii obţinute cu atâta uşurinţă şi implicit a susţinerii Cabinetului Boc.

Acest concubinaj multiplu şi legalizat va da bătăi de cap democrat-liberalilor. Abia ce reuşiseră să mai mulţumească o parte dintre colegi că au şi ajuns în situaţia de a ceda, de bună voie şi nesiliţi de nimeni, o parte din funcţiile obţinute cu greu. Satisfacerea partenerilor de guvernare vine pentru PD-L simultan cu finalizarea unor procese intentate de liberali sau social-democraţi prin care aceştia şi-au revendicat posturile de conducere pierdute în 2009. Astfel, „zestrea" prea-curtatei mirese PD-L se împuţinează văzând cu ochii. Cum va reuşi să-şi mulţumească toţi „pretendenţii" rămâne de văzut, dar un lucru este cert: curtea asiduă făcută de unii şi de alţii a avut un scop bine definit. Şi, ca-n orice căsătorie din interes, părţile trebuie să se achite de obligaţii, iar câştigul fiecăreia va fi în funcţie de abilitatea de care a dat dovadă în timpul negocierilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • redivivus 03 Feb, 2010 08:54 Tema ne duce cu gandul la romanul destept,care,dupa ce a terminat cu scoala,intra in politica,si mai inainte de a se fi insurat cu zestrea si cu fata celui mai bogat popa din judet,ocupa prin politica un loc prin fata caruia se ploconesc mii de oameni.Nu fura.I se da.Nu falsifica legea.O aplica sau nu.Toti cei care au strigat lozinci intr-o campanie electorala se simt indreptatiti sa ceara bani sau functii.Toti mambrii,militantii,si alte categorii devin ceea ce se numeste CLIENTELA si se aseaza la rand cu gamela in mana pentru a primi ceva,ca boschetarii la cantina primariei.Unii,care nici nu au apucat sa se identifice cu principiile pure ale unui partid anumit,se arata interesati de o casatorie cu principiile virginale ale altui partid.Politica se aseamana cu casatoria;daca socrul nu-ti da zestrea promisa,divortezi si te recasatoresti.Omul politic se poate insura mereu.