Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:30 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lecţia de politică la 9 ani

ro

14 Oct, 2010 00:00 2179 Marime text
lavinia_bun.jpgPuştiul meu a decretat: „Mami, nu mai suport ştirile tale cu  politicieni! Nu mai vreau să te aud vorbind despre partide, corupţie, PSD, Ponta, Mazăre sau Băsescu. Vreau să mă uit la desene. Oricum, ăştia ai tăi (...) nu sunt decât nişte mincinoşi“. I-am răspuns răspicat: „Ai dreptate, fiule!“ Şi cred că asta-i tot. Nu am nevoie să ştiu mai multe despre „cârlanul tânăr, fără minte“, chiar dacă în perspectiva congresului de pe 16 octombrie mă gândesc că i se pregăteşte ceva. Copilul meu a găsit explicaţia: „Ponta nu va mai fi niciodată preşedinte, mami. Doar s-a lovit la cap cu Pontamobilul...“. N-am ştiut cum să reacţionez: să-l felicit pentru logica imbatabilă sau să-i explic că pentru tânărul Ponta a fi parlamentar se rezumă la maşini, birouri, bani şi diverse funcţii. Până să reacţionez pe marginea subiectului, o altă replică m-a lovit în moalele capului: „Are omul ăsta vreo apăsare pentru ţara asta, când are bani să facă tot ce-i trece prin cap? El sigur are bani să meargă la «Noriel».

Norocosul… a făcut pipi în scăldătoare“. Fără să mai stau pe gânduri, l-am provocat să-mi povestească în câteva rânduri tot ceea ce crede el despre cei care ne conduc, despre „mincinoşii“ la care mami se uită la televizor. Ce a ieşit, vă invit să citiţi în rândurile de mai jos:„Sunt elev în clasa a III-a, am 9 ani şi sunt nemulţumit pentru că trebuie să învăţ prea mult şi nu mai am timp să mă joc şi să mă uit la desene, pentru că am multe materii la şcoală şi doamna învăţătoare ne dă mult de scris şi de citit. Am auzit într-o zi la ştiri ceva despre corupţie şi i-am întrebat pe părinţii mei ce înseamnă cuvântul «Corupţie». Mi-au răspuns că este o faptă făcută de oameni răi. În clasa mea, dacă un copil face sau spune o prostie, noi toţi îl numim «copil corupt». În clasa mea, sunt trei copii pe care îi numim cei mai mari corupţi, pentru că fac cele mai mari prostii. Tatăl lui «Ionuţ Coruptul» a fost chemat la şcoală de către doamna învăţătoare pentru că Ionuţ a făcut prostii mari şi a vorbit prostii faţă de doamna şi nici nu a vrut să recunoască. Doamna a spus că îl dă afară din şcoală sau îl va muta la altă clasă, dar tatăl lui Ionuţ, care este mare la un partid politic a vorbit cu doamna, iar el a fost iertat şi a primit şi note mari la toate obiectele, inclusiv la engleză. 

Am auzit cuvântul PSD pentru prima oară de la mami, care o tras o înjurătură pe care nu pot s-o reproduc. Apoi am mai auzit de PSD atunci când primarul Mazăre a venit la noi la şcoală şi a promis că toţi copiii vor fi fericiţi dacă nu vor fi tocilari, că ar trebui să ne apucăm de învăţat ca să nu ajungem «fraieri» sau «nătărăi». 

Toată lumea l-a aplaudat şi a strigat «Mazăre, PSD». Am auzit că directorul nostru a fost numit cel mai bun director de şcoală şi a fost foarte entuziasmat, spunând că vrea să fie în echipă cu Mazăre PSD. Apoi am fost cu mama la o şedinţa cu părinţii, iar doamna învăţătoare a spus că Mazăre PSD a fost cel care a vorbit cu cei de la Uniunea Europeană pentru ca noi să avem calculatoare în şcoală. Dar nouă nu ne dau voie să ne jucăm pe calculatoare, ci numai celor din clasele mari. Când am fost cu mama la biserica din cartier, domnul Părinte a vorbit despre o catedrală care trebuie să se construiască de către Mazăre PSD într-un parc din Constanţa, dar că sunt unii răi care vor să se opună şi fac multe prostii, adică sunt «Corupţi».

Într-o duminică, am fost în ţara Piticilor, iar acolo a venit Mazăre PSD şi le-a dat la toţi să bea şi să mănânce pe gratis. I-am spus lui tati că mă duc să-mi iau şi eu o îngheţată pe gratis, dar nu m-a lăsat. După aceea, au venit nişte oameni la noi, îmbrăcaţi în tricouri roşii, şi ne-au dat nişte poze cu Mazăre şi  Nicuşor, ne-au spus să votăm PSD. Eu am ascuns poza şi am luat-o la şcoală, am arătat-o băieţilor răi din clasă şi le-am spus că, dacă vor mai spune sau vor mai face prostii, vor fi corupţi ca cel din poză.

La noi în casă, mami şi tati vorbesc despre corupţie cu prietenii care vin în vizită la noi. Mami nu mă lasă să stau cu ei şi mă trimite să-mi fac temele. Într-o zi, când ei vorbeau cu prietenii lor, m-am dus la calculator, am intrat pe Internet şi am scris cuvântul «Corupţie», dar erau prea multe lucruri despre acest cuvânt, aşa că nu am înţeles ce înseamnă exact, dar am găsit cuvântul «Corupt» lângă cuvântul «PSD» şi nu am înţeles dacă sunt antonime sau sinonime.

Eu nu mai vreau să se vorbească în casă la mine despre partide, corupţie şi PSD, iar în clasa noastră să nu mai fie copii pe care să-i numim corupţi“. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fara nume 14 Oct, 2010 09:40 Copiii sunt sinceri, stie el ce stie. E pacat ca scoala s-a tranformat intr-o troaca politica. Dar nu-i de mirare cand doamnele inspectoare se cearta intre ele pentru ciolan. Felicitari ca prin acest material sanctionati prostitutia morala din scoala.
  • valentin 13 Oct, 2010 23:12 Poate ca e un semn ca sa vorbim/scriem mai putin despre politica si sa ne implicam direct/concret. Doar avem un primar fost ziarist, nu? :)