Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:25 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Caracatiţa celor aleşi Despre cum se fac afacerile la Constanţa

ro

01 Nov, 2010 00:00 1779 Marime text
Cecilia-Zarea.jpgDe ani de zile, se spune despre mediul de afaceri din Constanţa că este unul sufocat, că există o caracatiţă care păzeşte cu străşnicie oportunităţile de afaceri din oraşul de la malul mării şi că închide brusc robinetul, prin diverse metode, pentru orice întreprinzător care nu cotizează la planul prestabilit. Nepricepându-mă la afaceri şi neavând planuri de a deveni un "mic antreprenor", nu am crezut "poveştile" acestea.

Şi nu le-am crezut până când nu am început să aud, tot mai mult, ba despre agenţi economici "şantajaţi" cu controale din partea inspectorilor Primăriei, în cazul în care nu sunt de acord să "sponsorizeze", ba despre întreprinzători "înduplecaţi" pe vreo cale sau alta, mai mult sau mai puţin legală, să-şi cedeze munca de-o viaţă în favoarea "celor aleşi". Totuşi, dacă ar mai fi existat vreo urmă de îndoială asupra modului în care se desfăşoară în fapt afacerile şi asupra fluxului economic şi monetar din Constanţa, acestea mi-au fost spulberate după ce am ascultat înregistrarea unei conversaţii pe care Dumitru Burcin, cunoscutul afacerist constănţean, spune că a avut-o cu Ionel Pilat, unul dintre directorii din Primăria Constanţa. Invocată ca probă în procesul de corupţie al lui Pilat, aceasta a fost respinsă, din varii motive. Ceea ce vreau însă să subliniez este următorul paragraf:

"De când m-am implicat eu la negocierea asta", ar spune Pilat, "eu n-am ştiut, vă dau cuvântul meu de onoare, mi-a spus un om de acolo: «vezi, poate nea Burcin vrea să cumpere, vorbeşte cu el, dar mai întâi de toate, du-te, măi, la primar şi vorbeşte cu primarul, că nimic nu faci fără să vorbeşti, indiferent că vrei să faci un cuptor şi să ieşi în stradă pentru mici, îţi trebuie autorizaţie». Şi am fost tipul de om care nu mă duc... mă duc o dată, de două ori pe an. Niciodată n-a zis nimic. Şi m-am dus şi i-am explicat: «Domnu Radu», zic... «Ia cheamă-l încoace! Băi, cât are dreptul?» «Zece la sută» «Dă-i zece la sută, comandante!». M-am întâlnit cu patronul să vorbesc, Moga a zis «Du-te, măi, la nea Burcin!» şi atunci ne-am întâlnit..."

Iar în contextul în care, din punctul meu de vedere, afacerile în Constanţa par să se facă pe principiul "Dă-i zece la sută, comandante!", încep să-i înţeleg din ce în ce mai puţin pe nedumeriţii (iar acesta este un eufemism) care insistă să devină întreprinzători de Constanţa. Astfel, mi-e greu să-i înţeleg pe naivii care se gândesc că nu-i va băga nimeni în seamă, pentru că au o firmă mică şi pentru că nu deranjează pe nimeni. Greşit. Deranjează. Dacă nu cotizează, deranjează. Dacă nu sponsorizează, deranjează iar. Dacă nu o dau la pace cu "cine trebuie", zboară de pe piaţă. Mesajul este simplu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Costa 01 Nov, 2010 22:20 Mafia lui Mazarel si a Porcusorului de Constanta (cine nu stie, este cel care a adromit beat in intersectie... va aduceti aminte, nu?) este greu de starpit... toy sistemul legislativ in Ro este infect iar ei, mafiotii... sunt deja regi acolo unde si-au intins tentaculele. "Felicitari" pensionarilor pentru pupincurismul jegos care-l practica... fie la cozile pentru resturile de ajutoare (platite tot din taxele cetatenilor!) fie in Cluburile Pensionarilor... RUSINE RUSINE RUSINE!!!!!!!!
  • popa 01 Nov, 2010 07:43 Constanta este raiul mafiotilor anturajului lui Radu Mazare asa ca nici-o afacere nu se face fara sa platesti cel putin 25% din valoarea acesteia pentru bunastarea clanului.Aveti grija primitorii de pomana votati-l din nou pe Mazare caci a saracit cu criza asta
  • Radu 62 01 Nov, 2010 07:29 Acest aspect cu 10% este valabil pentru mai multi primari.Sunt multe de spus dar daca institutiile abilitate nu se implica ..... asta este ne meritam soarta !!!