Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:14 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul ne spune doua cuvinte Ni... Mic!

ro

16 Jan, 2010 02:31 4502 Marime text
deschidere.jpgPrimarul Radu Mazăre a prezentat ieri, la finele şedinţei extraordinare de Consiliu Local modul în care se va economisi în municipiul pe care îl conduce. Surprinzător, votanţii lui Traian Băsescu, tinerii şi bătrânii, cei pe care Mazăre i-a „hulit" imediat după scrutinul pentru prezidenţiale, nu sunt singurele victime ale reducerii din bugetul Constanţei pe 2010.

„Ciopârţeala" afectează multe dintre firmele prietene ale edilului constănţean, care vor fi nevoite să accepte contracte mai mici sau... deloc. Pe un ton foarte serios, cu privirea încruntată Mazăre a dictat „sentinţa" de parcă prevestea Apocalipsa: „Vom face economii astfel: Nu vom mai acorda bunuri de uz casnic persoanelor aflate la prima căsătorie. Frigidere şi televizoare. Economie la buget: 37, 5 miliarde de lei vechi. Suma care se acordă persoanelor care împlinesc vârsta de 80 de ani se diminuează de la 5 milioane la 3 milioane. Economie la buget: 6 miliarde. Nu se mai acordă ghiozdane şi rechizite pentru copiii preşcolari şi şcolari. Toţi copiii. Economie la buget: 9,5 miliarde. În staţiunea Mamaia nu se vor mai desfăşura nici un fel de spectacole culturale şi sportive în perioada sezonului estival. Economie la buget: 100 de miliarde. Acordarea de pachete pentru pensionari cu pensii până în 8 milioane de lei vechi şi persoanelor peste 60 de ani care nu realizează venit, persoanelor cu handicap şi celorlalte categorii de persoane care beneficiază de acordarea serviciilor sociale se va face nu de 12 ori pe an, ci doar de opt ori. Economie la buget: 60 de miliarde. Diminuarea majoră a susţinerii ramurilor sportive: handbal băieţi şi fete, volei băieţi şi fete, etc., diminuare la buget: 60 de miliarde. Nu se vor mai înfiinţa alte cluburi pentru pensionari, iar pentru cele existente se vor diminua cheltuielile, respectiv cafea, ceai, etc., se vor da numai în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. Diminuare la buget: 4 miliarde. Cafeaua costă 7 miliarde, dacă nu ştiaţi. Nu se mai subvenţionează cu 50% abonamentul pe mijloacele de transport în comun pentru studenţi. Diminuare la buget: 10 miliarde. Alţi bani... 100 de miliarde s-a diminuat din alocarea pentru gunoi, măturat stradal, igienizare şi aşa mai departe a oraşului, ceea ce înseamnă mai puţine treceri, mai puţine străzi... curăţenia oraşului. 30 de miliarde s-au diminuat de la gospodărire comunală. Plantări, întreţineri, parcuri, floricele şi aşa mai departe".

La toate acestea se adaugă un deficit de 100 de miliarde pentru subvenţia pentru energia termică şi 20 de miliarde faţă de necesar pentru RATC. „Tot ce v-am citit eu aici înseamnă o economie de 560 de miliarde de lei vechi la buget. Aproximativ 12 - 13 milioane de euro şi nu mai facem nici un fel de investiţie nouă, ca să ajungem să putem închide bugetul cu o diminuare de 850 de miliarde de lei vechi, adică 20 de milioane de euro. Bucureştiul nu ne ajută cu nimic. Am terminat. Nu se va mai face nimic în Mamaia. Nimic. Două cuvinte: Ni... Mic în Mamaia la vară. Dacă ne-o da tanti Nuţi bani de la Bucureşti facem Formula 1, mai facem şi avioane, mai facem spectacole. Dacă nu, nimic, pentru că nu putem să diminuăm din programele sociale şi să susţinem singuri turismul litoral din România. Ni-mic", a mai spus Mazăre. Însă, edilul a omis să precizeze care firme vor avea de suferit în urma tăierilor din buget. Spre exemplu, anul trecut, municipalitatea a dat aproximativ 4 milioane de lei pentru Romanian Class One, cursa de bărci de pe Siutghiol şi pentru evenimentul aviatic. Acestea sunt numai două dintre manifestările în care este implicată societatea Power Marine, administrată de Ionuţ Barbu, apropiat al lui Mazăre. Aşadar, primarul i-a cam luat pâinea de la gură „pretenarului" Ionuţ.

Distracţie de austeritate

Pe lista evenimentelor Power Marine se mai înscriau şi prezentările de modă, de maşini, Exotic Car Show, Luxury Show (eveniment organizat în urmă cu doi ani), Strong Man şi multe altele. Ionuţ Barbu mai este implicat în firmele Seaview Media, Seaview Advertising, dar şi în Silva Prodimpex SRL. În cea din urmă societate este partener cu Alexandru Marin, un alt nume cu rezonanţă. În Seaview-uri este asociat cu fostul soţ al Mihaelei Rădulescu, Elan. Împreună au reuşit să pună mâna pe campania anti-fumat pusă la cale de Ministerul Sănătăţii din care ne putem aminti cu siguranţă chiloţeii roşii ai Mihaelei. Power Marine are ca asociaţi SC Follow Me şi Grup Servicii Petroliere. Ionuţ Barbu spune că ştie că municipalitatea nu-şi permite să mai susţină financiar evenimentele văratice, însă speră ca acestea să nu-şi găsească sfârşitul aici: „Ne afectează foarte tare. Nu se poate calcula. În primul rând, este o pierdere pentru oraş, pentru staţiunea Mamaia. Sunt evenimente pe care Consiliul Local, cel Judeţean şi Power Marine le promovează de trei ani. Este vorba despre Class One, eveniment de tradiţie deja. Este ca o construcţie dărâmată înainte să se finalizeze. Există două variante: fie le vom finanţa în continuare cu ajutorul unor sponsori, fie vom îngheţa activitatea firmei. Sau poate că vom alege să facem numai un singur eveniment, mai sărăcăcios din punct de vedere al promovării, dar măcar vom avea ceva. Va fi un fel de distracţie de austeritate". Barbu a mai spus că îşi doreşte să reuşească să strângă sponsori, însă criza financiară a lovit în toată lumea. În plus, administratorul Power Marine a precizat că Romanian Class One, cursa de bărci de pe Siutghiol ar putea fi mutată în Bulgaria. „Deocamdată au trecut numai 15 zile din noul an. Poate vom păstra evenimentele cu bugete mai mici, cum ar fi salonul auto, cel de bărci, Exotic Car Show şi Strong Man. Însă, eu mi-aş dori să facem Class One. Mai avem o competiţie acvatică, nouă, Aqua Bike, un grand prix cu sky jet-uri. Acesta are un buget mai mic".

Fault la Strutinsky şi Nicuşor

Pe de altă parte, vor avea de suferit şi cluburile sportive. Care, după cum ştim, sunt conduse tot de prieteni de-ai lui Mazăre: HCM - Nicuşor Constantinescu (preşedinte) şi Ali Nurhan, consilier local PSD (director executiv şi CVM Tomis - Sorin Strutinsky (preşedinte). Consilierul Ali Nurhan spune că a discutat îndelung cu primarul despre reducerea contribuţiei municipiului la echipă şi că va trebui să discute cu jucătorii cum se va proceda în continuare: „HCM este un brand în România şi în Europa. Criza a afectat pe toată lumea. Noi avem rezultate foarte bune, suntem la un pas de un rezultat istoric pentru o echipă de handbal din România: accederea şi ieşirea din grupele Champions League. S-a muncit exagerat ca să se ajungă la rezultatele astea. Nu putem să tăiem mult din salarii, dar vom discuta cu jucătorii". Pe de altă parte, Strutinsky a anunţat la finele anului trecut o micşorare cu 50% a salariilor jucătorilor de la CVM Tomis.

Diminuarea lunilor în care se acordă pachete pentru pensionari va afecta, fără doar şi poate agenţii economici implicaţi în programul primăriei. Printre aceştia se află şi consilierul local PSD Mircea Dobre, care spune însă că nu îl va durea atât de tare această situaţie: Noi am dat anul trecută de trei ori făină. Am împărţit contractul cu cei de la Dobrogea. Anul acesta ni s-a alăturat şi Matra. Primarul intenţionează să dea în continuare pachete, în limita banilor. El s-a gândit la pensionari", a mai spus social-democratul. Unul dintre cei care vor fi afectaţi de reduceri, dar care nu avea habar de acest lucru este Robert Penciu, asociat la Daroff SRL, firmă care, de-a lungul timpului, a furnizat Primăriei lui Mazăre rechizite, fructe şi dulciuri.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • mariana 01 Feb, 2010 10:03 ...mai,ofilitule, ti se apropie scadenta la biletele de ordine, crezi ca noi suntem idioti...???
  • PSD/??????????/ 21 Jan, 2010 17:49 In constanta lumea a votat inpotriva lui mazare .sa saturat si batrinii de acest INFRACTOR ,sa lauda ca afacut TOTUL ESTE PLATIT DIN BANI CT LA UN PRET DUBLU< A adus bani de la masa de acasa?????? SA inbogatit un tigan din bucuresti Mazare
  • mike pentru ,,ma uit interzis' 18 Jan, 2010 16:11 DACA TU CREZI CA FARA MAZARE ORASUL NOSTRU VA SUFERI DE CE NU TI-L IEI ACASA.TU ORI ESTI DE-AL LUI ORI NU INTELEGI CA HOTUL SI GOLANUL ASTA A TRAS CONSTANTA IN JOS,A FACUT CA ORASUL NOSTRU SA BATA PASUL PE LOC,ORI TU NU ESTI CONSTANTEAN.MAZARE DACA TU IUBESTI ASA DE MULT CONSTANTA E MAI BINE PENTRU NOI SA-TI DAI DEMISIA,SAU SA TE DUCI GRATIOARE ASA CUM AI PROMIS IN BRAZILIA.MULTUMESC ANTICIPAT
  • boxi 18 Jan, 2010 15:03 Daca tot vreti dl. primar sa faceti economii ,de ce ati aprobat pentru HOTII de la protectia civila trei miliarde .Daca ati avea putina ,dar numai putina curiozitate sa vedeti cum s-au cheltuit anii trecuti banii( nu in acte ci pe teren concret ) ati vedea ce piatra aveti legata de gat .AVETI UN CUIB DE HOTI la protectia civila CHIAR NU AVETI PUTINA CURIOZITATE DLE.PRIMAR Ori cum nu peste mult timp o sa le aflati din presa ,Ar fi mai bine ca mai antai sa vedeti dvoastra ce nenorociri aveti la protectia civila.
  • constanteanul.info 17 Jan, 2010 21:20 al nostru mazare...
  • surmelis argentina pusa 17 Jan, 2010 12:30 CRIZA ECONOMICA este prezenta in ROMANIA, indiferent de cine ar fi la putere.
  • ma uit interzis 17 Jan, 2010 00:46 Eu cred ca multi oameni au luat-o razna.Dupa ce si-au taiat craca de sub picioare votand masochist impotriva comunistilor fantome au inceput sa -l injure pe Mazare.O fi si elun baiat cu fite dar nu cred ca vom mai fi in stare sa avem un oras de talie europeana asa cum l-a facut el! Iar batranii blegi care au votat impotriva fantomelor nu vor mai avea cozonacul si puiul. Vor avea insa pe boc....!
  • surmelis argentina pusa 16 Jan, 2010 22:27 Sunt sigura ca daca lua prezidentialele CRIN ANTONESCU toata ROMANIA era plina de traficanti de droguri,proxeneti si camatari in toate functiile importante din primarii ,prefecturi,judecatorii,politie,invatamant ,sanatate si securitate.
  • 43 de ani,m 16 Jan, 2010 15:53 Mazarica vrea sa ne "traga" de urechi pe toti constantenii care au votat Traian Basescu.Mare paguba nu-i,rechizitele erau naspa,dulciurile la fel,orezul si faina umpleau camarile pensionarilor,tinerii isi bagau picioarele in tv-ul si masina lui de spalat,fruntea sus dragi constanteni,in 2012 scapam de acest impertinent care ne-a facut bunicii sa se injoseasca. p.s. asteptam sa pleci in brazilia revolurionarul lui peste
  • GyiP 16 Jan, 2010 14:00 Cafeaua costă 7 miliarde?????? Probabil pt ca era adusa din Brazilia si distribuita pensionarilor de vreo firma mafioata, tot al lui Mazare, cu un profit de 99%
  • Cormoranu 16 Jan, 2010 13:59 Mazare a inceput sa faca baie in mare chiar daca e cu minus in termometre. Doar asa vede si el realitatea. Eu totusi ma intreb daca il votau pe PROSTANAC de unde scotea bani fasole? Ii impozita pe doar pe VAPORENI CU PORTOCALE IN BUZUNAR?
  • NEAMTU 16 Jan, 2010 12:00 MAI MAZARE LASANE CU RIDICATUL ZMEELOR ,MAI BINE DA RASPUNS LA NOTIFICARII,PENTRUPROPIETATILE COSTANTENILOR CARE AU FOST LUATE DE COMUNISTI NU STI NIMIC?AJUNGE CU SPAGA DE LA SOCIETATILE CU CARE LUCREZI ,CHIAR CREZI CA INTR-O ZI NU AI SA RASPUZI DE TOATE?
  • Leonidas 16 Jan, 2010 11:37 Din lista asta îmi pare rău doar de echipele de sport care reuşiseră anul trecut să pună Constanţa pe primul loc în ţară la sporturi pe echipe. Restul "investiţiilor" nu erau decât furăciuni, iar banii au fost efectiv aruncaţi pe fereastră. Cu zecile de milioane de euro date anual pe spectacole şi pomeni, puteam să avem acum un oraş modern şi curat nu unul plin de noroi şi gropi.
  • Tristete mare 16 Jan, 2010 08:27 Constanteanul din mine lacrimeaza. Nu o sa mai vedem curse de barci, avioane, zbenguiala babelor din Brazilia si alte pachete din acestea.O sa bem in continuare ceaiuri si cafele de vineri pana duminica, de numai 5,25 miliarde si asta e. Cat de rau poate da fie domnul Boc si cat de generos domnul nostru primar.Imi vine totusi mai usor ca nici pana acum nu am vazut mare lucru, nu am primit nici un pachet si nici ceaiuri din banii primariei n-am baut. Sunt trist doar pentru ca banii pe care ii dau si eu nu mai intra chiar asa vertiginos in buzunarele clicii.Sunt trist pentru ca nu mai sunt furat cu aceeasi nesimtire.
  • Pescarul 16 Jan, 2010 01:32 Excelent.Ati vrut Basescu asa meritati acum.