Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:07 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Modificarea legii de funcţionare a Curţii Constituţionale Constantin Bădrăgan-Avem o problemă de constituţionalitate în modificarea unei legi privind CCR

ro

05 Jul, 2012 01:00 1375 Marime text

cap_6.jpgGuvernul Ponta a adoptat ieri o Ordonanţa de Urgenţă, publicată rapid în Monitorul Oficial, prin care se retrage Curţii Constituţionale abilitatea de a aviza hotărârile Parlamentului.

Mişcarea prin care atribuţiile CCR sunt diminuate face parte dintr-un plan complex al USL, care are ca finalitate suspendarea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte. Guvernul a făcut publică Ordonanţa de Urgenţă care diminuează atribuţiile CCR. Motivele emiterii OUG au fost: conferirea competentei Curţii Constituţionale de a se pronunţa asupra hotărârilor Parlamentului este de natură să creeze disfuncţionalităţi. Cum influenţează această modificare acţiunea de suspendare a preşedintelui? Parlamentul decide suspendarea preşedintelui (în urma votului) printr-o hotărâre, iar dacă CCR constată că acea hotărâre nu este constituţională, ea este lovită de nulitate.

Decizia Executivului apare în contextul în care, în debutul şedinţei de Guvern, premierul Victor Ponta a declarat public că nu va exista niciun act normativ care să se atingă de judecătorii CCR.

OUG nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului

Curtea Constituţională este independentă faţă de orice altă autoritate publică şi se supune numai Constituţiei. În exercitarea atribuţiilor care îi revin Curtea Constituţională este singura în drept să hotărască asupra competenţei sale. Dealtfel, susţine juristul Constantin Bădrăgan, în legea de organizare, la art. 3 alin.2 sunt prezentate pe larg atribuţiile Curţii Constituţionale care sunt cele stabilite de Constituţie. De asemenea, la alin.(2) în exercitarea atribuţiilor care îi revin, Curtea Constituţională se specifică că este singura în drept să hotărască asupra competenţei sale iar alin.3 se specifică: Competenţa Curţii Constituţionale, stabilită potrivit alin.(2), nu poate fi contestată de nici o autoritate publică. Mergând mai departe, „modificarea unei legi organice de funcţionare a Curţii prin OUG este o problema de constituţionalitate în ceea ce priveşte regimul statului de drept. Articolul 115, alin. 6 din Constituţie: Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie", mai spune Constantin Bădrăgan.
Din păcate, aplicarea OUG va fi posibilă, deoarece până ca o ordonanţă să devină lege prin aprobarea Parlamentului, ea nu poate fi contestată la CCR decât de Avocatul Poporului. Iar dacă Avocatul Poporului este controlat politic de majoritatea parlamentară, orice devine posibil.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii