Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:50 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vasile Buzoescu, directorul CECCAR - „Aplicarea noului sistem cu TVA la încasare va creşte monitorizarea respectării obligaţiilor fiscale privind plata TVA la termen de către contribuabili"

ro

02 Nov, 2012 01:00 3026 Marime text
sintezainterviu2.jpgBuzoescu despre facturarea TVA la încasare: „Pe factura plătitorilor de TVA care intră în sistemul TVA la încasare este obligatorie inserarea sintagmei TVA la încasare. Condiţiile pentru a intra în sistemul TVA la încasare sunt: sediu în România, cifra de afaceri în perioada fiscală anterioară sub limita de 2.250.000 de lei, persoana în cauză să fie înregistrată în scopuri de TVA conf. art. 153 Cod Fiscal. Data de la care se aplică prevederile privind TVA la încasare sunt: data înregistrării agentului economic ca plătitor de TVA pentru cei înregistraţi după 1 ianuarie 2013 sau data împlinirii condiţiilor pentru intrarea în sfera TVA la încasare. Data de la care se aplică această prevedere este data de 1 a următoarei perioade fiscale. Condiţiile când nu se aplică sistemul TVA la încasare: livrări şi prestări de servicii scutite de TVA, livrări şi prestări de servicii cu plata parţial sau integral cash, livrări şi prestări de servicii către persoane afiliate, livrări şi prestări de servicii cu regim special de aplicare a TVA, livrări şi prestări de servicii pentru care beneficiarul este obligat la plata taxei conf. art. 150 alin. 2-6, art. 152^3 alin 10. sau art.160".

Buzoescu despre cine câştigă şi cine pierde de pe urma TVA la încasare: „Câştigă cel care este beneficiarului TVA-ului de plată, respectiv statul, întrucât se măreşte, prin aplicarea acestui sistem, procentul de încasare a TVA-ului de plată datorat de agenţii economici. Au de pierdut evazioniştii, întrucât nu vor mai avea posibilitatea solicitărilor de rambursări ilegale de TVA. În al doilea rând, am putea încadra în acest context agenţii economici care lucrau cu furnizori de la care primeau facturi a căror plată era prevăzută pe perioade mai mari de 90 de zile".

Buzoescu despre TVA exigibil şi care este diferenţa între plata TVA şi exigibilitatea TVA: „Exigibilitatea impune obligativitatea plătitorului de TVA de a achita la bugetul statului suma datorată reprezentând TVA de plată. Diferenţa dintre TVA de plată şi TVA exigibil este dată de la termenul la care trebuie stinsă obligaţia privind obligaţia privind plata TVA. Sistemul de TVA la încasare reprezintă o facilitate pe care statul o face contribuabililor. Directiva Europeană nr. 45 din 2010 prevede pentru aplicarea TVA-ului la încasare că limita maximă este cifra de afaceri de 500.000 de euro. S-ar fi putut obţine o derogare pentru un plafon mai mare, dar perioada avizării variază între 8 şi 12 luni şi nici nu ar fi garantat nimeni că derogarea s-ar fi obţinut. Apreciem că prin aplicarea noului sistem cu TVA la încasare va creşte monitorizarea respectării obligaţiilor fiscale privind plata TVA la termen de către contribuabili".

Interviul integral îl puteţi citi aici .

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii