Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:28 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nereguli depistate de inspectorii ITC la diguri

ro

09 Dec, 2010 00:00 1198 Marime text
În urma controlului amplu efectuat în ultima perioadă de către inspectorii Inspectoratului Teritorial în Construcţii Constanţa, s-au constatat mai multe nereguli la digurile de apărare împotriva inundaţiilor de la Dunăre, aflate în administrarea ANIF - RA Dobrogea. Digurile inspectate au fost următoarele: Hârşova - Ciobanu, Ciobanu - Gârliciu, Gârliciu- Dăeni, Seimenii Mici, Zavalu, Ostrov, Băneasa, Dunăreni, Cochirleni, Rasova, Topalu I şi Topalu II.

Controalele au vizat starea tehnică a digurilor, au fost stabilite cauzele degradărilor semnalate şi au fost examinate conformităţile construcţiilor privind asigurarea cerinţelor de stabilitate şi rezistenţă. În ceea ce priveşte neconformităţile semnalate, cele mai multe nereguli se refereau la faptul că mai multe canale de desecare erau colmatate. De asemenea, s-au constatat infiltraţii la partea inferioară a taluzului la interior în cazul digului de la Oltina, infiltraţii şi breşă în corpul digului Hârşova - Ciobanu, pericol de inundare a localităţii Ciobanu, infiltraţii şi breşă în corpul digului Ciobanu - Gârliciu, infiltraţii la baza digului Gârliciu - Dăeni, deversări de apă peste compartimentul digului, infiltraţii prin dig la Zavalu, scurgeri concentrate şi infiltraţii la digul de la Seimenii Mici, fisuri în dig pe aproape 150 de metri cu tendinţă de alunecare spre apă la Dunăreni, tasare compartiment pe aproape 80 de metri la Dunăreni, deversare coronament dig la Topalu I şi Topalu II precum şi o breşă în digul Rasova.
În vederea soluţionării acestor probleme, s-a dispus luarea unor măsuri într-un termen cât mai scurt precum inspectarea cu caracter special a digurile de apărare împotriva inundaţiilor de la Dunăre, efectuarea de inspecţii periodice de evaluare a stării digului în funcţie de categorie şi mai ales după evenimente deosebite. În plus, cel mai important, s-a recomandat efectuarea de noi lucrări hidrotehnice pentru protecţia împotriva inundaţiilor în zonele localităţilor cu risc ridicat la inundaţii.
Inspectorul şef al ITC Constanţa, Gigi Chiru, a susţinut că acest amplu control a survenit ca urmare a faptului că proprietarii şi administratorii digurilor din judeţul Constanta nu au anunţat şi nici nu au întreprins lucrări de consolidare şi de reparare a digurilor. "Am dispus efectuarea unui control mai amplu care să sublinieze vulnerabilităţile şi măsurile care se impun a fi luate în astfel de situaţii. Controlul ne-a arătat că o serie de diguri necesita lucrări de reparaţii şi întreţinere pentru a face faţă solicitărilor din timpul sezonului iarnă - primăvară, când volumul precipitaţiilor şi al apelor înregistrează un debit mărit".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii