Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:18 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostul fotbalist Giani Baidoc. Poveste demnă de „Românii au talent“ Taximetristul din Constanța care cântă la volan, dar și în duet cu Georgiana Dima (galerie foto + video)

ro

29 May, 2020 00:00 7642 Marime text


• Giani Baidoc a început fotbalul la juniorii FC Farul Constanța
• Fostul jucător a mai evoluat la echipe precum ITC, FC Hondor sau Conpref Constanța 
• Muzica este o altă mare pasiune a sa, cântând și la diferite evenimente festive
 
Cine are norocul să facă, în Constanța, o cursă cu taxiul condus de Giani Baidoc se poate alege și cu un mini-spectacol pe cinste! Fost fotbalist la juniorii Farului, iar apoi jucător și la alte echipe divizionare, Giani este pasionat și de muzică și îi place foarte mult să cânte. Povestea lui e una deosebită.

Miercuri, 27 mai, a fost ziua de naștere a lui Giani Baidoc, A împlinit 44 de ani, iar de la 9 la 27 de ani a fost fotbalist. A început la piticii Farului Constanța (club cu care a ieșit doi ani la rând vicecampion național de juniori), iar apoi a mai evoluat la echipe precum ITC, Conpref sau FC Hondor. În prezent, este taximetrist în Constanța. Și nu unul oarecare, ci un taximetrist - cântăreț, care, punându-și în valoare talentul muzical, le mai cântă uneori clienților în mașină, pe când îi transportă, asigurându-le și o atmosferă specială, în condițiile în care are la bord un mini-studio, cu microfon, stație și boxe!

„Piu Bella Cosa“ cu doi italieni simpatici


„Îmi place să cânt și, fiind taximetrist, unde altundeva să dau glas melodiilor decât în mașină. Încet-încet, am început să le cânt și clienților, dar și să-i introduc în atmosferă și să-i implic în melodie. Așa cum s-a întâmplat acum vreo doi ani, vara, cu doi italieni simpatici, care au cântat cot la cot cu mine «Piu Bella Cosa» a lui Eros Ramazzotti. S-au distrat de minune și nu le mai venea să se dea jos din mașină. Clienților le cânt și după starea de spirit pe care văd că o au în acel moment. Le-am interpretat și melodii de-ale lui Julio Iglesias. «Să te tot plimbi cu taxiul așa!», au spus admirative, odată, două bătrânici“, povestește Giani Baidoc.
 

Vecini de cartier și colegi de clasă


Fostul fotbalist, coechipier la juniorii Farului, printre alții, cu Dennis Șerban, Adrian Pitu sau Mihai Stere, a dus mai departe înclinația sa evidentă către muzică, depășind cadrul restrâns al unui taxi și trecând la cântatul și asigurarea atmosferei la evenimente speciale, la început alături de o formație, iar de vreo trei ani în duet cu Georgiana Dima, o prietenă de-a sa din copilărie, care cântă și ea foarte frumos. Georgiana este profesor învățământ primar la Școala nr. 1 din Lumina și locuiește la Năvodari. Cei doi au fost însă vecini de cartier în Constanța și colegi de clasă, din a-ntâia și până într-a opta, la Școala 9 din Constanța. Ulterior, după 30 de ani, s-au reîntâlnit și un hobby comun, muzica, i-a făcut să cânte de atunci în duet.  

„Piu che puoi“, „Ci sara“ și „Sharazan“ 

„Multă lume ne apreciază și spune că suntem compatibili muzical. Mai avem puțin și scoatem un CD! Participăm și la petreceri private, de la 18 la 60 de ani, cu până într-o sută de invitați. La nunți nu ne băgăm, că e o treabă mai complexă. Oricum, suntem pe piață. Cred că vom ajunge și la un concurs de talente. Georgiana are și ea această pasiune a muzicii“, arată Giani Baidoc. Filmulețele de pe Facebook și de pe Youtube îi arată pe cei doi interpretând „Piu che puoi“ (Eros Ramazzotti & Cher), „Ci sara“ și „Sharazan“ (Al Bano & Romina Power), iar pe Giani cântând melodii de-ale lui Julio Iglesias, Michael Jackson și Bon Jovi sau „I just called to say I love you“ (Stevie Wonder). Ambii cântă însă și melodii românești din diferite registre. O poveste demnă, categoric, de show-ul TV „Românii au talent“, unde Giani și Georgiana ar face o figură frumoasă.

În ambele finale au fost învinși de Dinamo


Prima dragoste a lui Giani a fost însă fotbalul, pe care l-a început încă de la nouă ani, pe când era în clasa a treia. „Am fost remarcat pe terenul de sport de la Școala 9 de antrenorul Adam Munteanu și chemat la Farul Constanța. A doua zi m-am și dus, de mână cu tata. Așa a început povestea mea cu mingea de fotbal. La juniori, am ieșit doi ani la rând vicecampioni naționali cu o echipă din care am avut plăcerea să fac parte alături de jucători precum Dennis Șerban, Adrian Pitu, Mihai Stere, Ștefan Iordan, Vali Drăgoi, Gioni Bălăucă, Marius Răducanu și mulți alții. De fiecare dată când am cucerit medaliile de argint, am fost învinși în finală de Dinamo, echipa noastră fiind pregătită de Constantin Tâlvescu. Ambele meciuri s-au jucat în București. Prima dată am pierdut pe stadionul din Regie, cu 1-3, iar a doua oară chiar în fieful lui Dinamo, în Ștefan cel Mare, scor 2-4, într-o partidă arbitrată de Adrian Porumboiu. Țin minte că în a doua finală Dinamo a deschis scorul dintr-un penalty produs de mine, după ce l-am faultat în careu pe Florentin Petre. Ce m-a mai certat Tâlvescu atunci... Oricum, și Dinamo avea echipă foarte bună, cu Petre, Hâldan, Cezar Dinu sau Tararache, condusă de pe banca tehnică de Ionuț Chirilă“, povestește Giani Baidoc.
 

ITC era echipă de locurile 2-3 în Divizia D


Acesta și-a efectuat tot junioratul la Farul, dar, când să treacă la nivelul următor, a avut ghinionul ca întrecerea națională de tineret-rezerve, care le era atât de necesară tinerilor jucători, să se desființeze. În această situație, Giani a mers la echipa ITC, din Divizia D, care era pregătită pe atunci de Stelică Dămășaru. ITC era așadar prima formație a tânărului jucător de după încheierea junioratului, iar Giani a petrecut acolo o perioadă frumoasă. „ITC, formația Întreprinderii locale de Transport, era echipă bună, de locurile 2-3. Nu avea însă ca obiectiv promovarea, altele erau scopurile ei: să joace frumos și să le asigure o distracție la final de săptămână muncitorilor de la ITC, să-i bucure. Aceștia umpleau, entuziaști, tribuna stadionului din Badea Cârțan“, își amintește Giani Baidoc.
 

„Ne priveau cu respect, ca pe niște vedete“


De unde, la juniori, acesta juca fundaș dreapta, la ITC a fost folosit mijlocaș dreapta, iar apoi vârf. Era titular și îi mergea bine, marcând goluri și devenind unul dintre golgeterii Diviziei D. 80% dintre jucători, printre care și Baidoc, erau angajați la ITC. Giani fusese încadrat ca electrician la Autobaza 1 (în zona industrială). „Când mergeam să ne luăm salariile, toți cei de la coada de la casierie ne priveau cu respect, ca pe niște vedete. Eram vreo trei jucători încadrați la Autobaza 1. Ne puneau să le povestim cum am bătut cu 4-0 Cernavodă și cu am dat eu două goluri. Ne lăsau să intrăm în față, ca să ridicăm banii mai repede. Apoi veneau și la meci. Adevărul e că ne băteam de la egal la egal cu forțele campionatului. Iar când ne-am întărit și cu Robert Manea, jucător de Divizia A, am fost și mai puternici“, arată Giani Baidoc.


 

„Hai, Juventus!“


Acesta spune că perioada ITC a fost una deosebită pentru el. „Înscriam mult și toată lumea mă iubea“, arată fostul jucător. În afară de meciurile din Divizia D, Giani a jucat și în competițiile de casă ale ITC, în care se înfruntau echipele diferitelor structuri ale întreprinderii. Formația Autobazei 1, la care evolua și Giani Baidoc, juca în echipamentul echipei italiene Juventus Torino. «„Hai, Juve!»“, ne încurajau suporterii Autobazei 1“, râde Giani. 
 

Rezervă în meciul de Cupa României cu Rapid București


De la ITC, tânărul jucător a mers la Conpref Constanța, echipă de Liga a 3-a, la care ajunsese antrenor Stelică Dămășaru și care luase cu el de la fosta sa formație trei jucători: Giani Baidoc, Ștefan Calu și Decebal Curumi. Conpref se lupta să evite retrogradarea și nu a reușit, iar Giani a ajuns la o altă formație din al treilea eșalon, FC Hondor, care juca pe stadionul mare de la Medgidia. La început, a evoluat titular în atac, dădea și goluri, însă apoi, după ce au fost aduși tot mai mulți jucători de la un nivel superior, a fost mai mult rezervă. „Au fost transferați «la pachet» patru jucători de la Midia Năvodari: Adrian Gheorghiu, Cătălin Plăcintă, Viorel Roman și Gerson Mangri, echipa devenind tot mai puternică. Trăgea la promovare și a și obținut-o într-un final, numai că nu a continuat la Divizia B. Mai erau și Ștefan Ciobanu, și Senin... Trupă tare de tot! Am întâlnit în Cupa României campioana țării, Rapid București, care ne-a eliminat greu, la penalty-uri, la Medgidia. Eu am fost rezervă în acel meci. Înainte de Rapid, eliminasem, cu scoruri categorice, formații precum Juventus Colentina și Callatis Mangalia  FC Hondor puteam face față atunci și în meciuri cu echipe de primă divizie, cum s-a și întâmplat de altfel în partida cu Rapidul“, mai spune fostul fotbalist.
 

A fost aproape și de Aurora 23 August


De la FC Hondor, Giani s-a întors la ITC, în Liga a 4-a, unde a continuat evoluțiile bune, astfel că a intrat din nou în atenția unei echipe de eșalon superior (Liga a 3-a), Aurora 23 August, unde antrenorul Bănică Oprea îl dorea insistent, însă, în cele din urmă, mutarea nu s-a putut realiza. Fotbalistul a continuat la ITC, între timp fusese încadrat, ca electrician bobinator la baza de lângă stadionul „Farul“, iar pe când avea 27 de ani, odată cu reorganizarea acelei baze, s-a încheiat și activitatea sa la ITC,  dar și în fotbalul oficial. Soția lui Giani născuse între timp, iar el a trebuit să urmeze altă cale în viață. Acum este taximetrist, are și pasiunea aceasta a muzicii, iar fotbal mai joacă la turneele de old-boys, aducându-și aminte cu nostalgie de carierea sa și de momentele frumoase ale acesteia.

Sursa foto: Facebook (Giani Baidoc)





Citește și:

„Jordan” a fost coleg cu Dennis Şerban, Pitu şi Stere Aventurile unui tânăr plecat de la Hârşova şi ajuns în fotbalul italian (galerie foto)

Tatăl său a fost coechipier cu Dennis Şerban Eduard Răducanu străluceşte în bazinul lui Răzvan Florea (galerie foto)

Amintiri de la Voința, FC Farul, Midia și FC Hondor Cătălin Plăcintă, monitorizat de omul lui Lucescu pentru un transfer la Rapid (galerie foto)
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii