Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:45 02 07 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prefectura Constanța, recurs împotriva HCLM 116/2009 privind PUZ în baza căruia s-a construit spaţiul în care funcţionează LIDL de pe bulevardul Soveja

ro

17 Jul, 2019 00:00 2168 Marime text
Instituţia Prefectului judeţului Constanţa a declarat recurs în dosarul 360/36/2019, înregistrat pe rolul Secţiei a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Constanţa, care are ca obiect anulare act administrativ - suspendare executare act administrativ.
În dosar, Primăria municipiului Constanţa are calitatea de intimat pârât, LIDL ROMÂNIA SCS – cu sediul procesual ales la SCA RAŢIU & RAŢIU – intimat intervenient, primarul municipiului Constanţa – intimat pârât. Liga pentru Drepturile Constănţenilor – intimat intervenient şi Felicia Nadina Ovanesian - intimat intervenient.

Procesul iniţial a debutat în 2017. Pe data de 14.11.2017, pe rolul Tribunalului Constanţa a fost înregistrat dosarul 7769/118/2017, Secţia de contencios administrativ şi fiscal, materie - contencios administrativ şi fiscal, obiect - anulare act administrativ, suspendare executare act administrativ, stadiul procesual - fond. Părţi în dosar erau la acea vreme prefectul judeţului Constanţa - reclamant, iar Primăria Municipiului Constanţa, prin primar, şi SC Bogaris Residential Rom Cuatro SRL - pârâţi.
 
„Urmare a adresei Inspectoratului Judeţean în Construcţii Constanţa nr. 49659/27.09.2017, Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa a depus o acţiune în contencios-administrativ pentru anularea Autorizaţiei de construire nr. 1202/2016, emisă de Primăria Constanţa, privind construirea unui imobil situat pe strada Soveja nr. 15B pentru motivele tehnice invocate în adresa Inspectoratului“, au precizat la acel moment reprezentanţii Prefecturii Constanţa.
 
Precizăm că la adresa strada Soveja nr. 15B se află un magazin Lidl, ridicat pe terenul fostei baze RATC Constanţa.

Ce presupunea Autorizaţia nr. 1202

 
Reamintim că Autorizaţia nr. 1202 din 1/07/2016 a fost emisă de Primăria Municipiului Constanţa pentru SC Bogaris Residential Rom Cuatro SRL şi presupunea „Construire imobil cu regim de înălţime: parter înalt cu funcţiunea magazin retail, realizarea de parcări supraterane, amenajarea incintei cu spaţii verzi plantate, alei carosabile şi pietonale, amplasare semnale publicitare împrejmuire teren organizare de şantier“. Investiţia a fost realizată pe strada Soveja nr. 15B.
 
Bogaris Residential Rom Cuatro SRL a solicitat, în anul 2015, de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, aviz de mediu pentru proiectul „Construire imobil cu regim de înălţime: parter, funcţiunea de magazin retail, realizarea de parcări supraterane, amenajarea incintei cu spaţii verzi plantate, alei carosabile şi pietonale, amplasare semnale publicitare, împrejmuirea terenului, organizare de şantier“, pe strada Soveja 15B.
 
Amplasamentul pe care s-a realizat proiectul este situat în intravilanul municipiului Constanţa, strada Soveja nr. 15B, într-o zonă din incinta fostei baze auto a Regiei de Transport Comunal Constanţa, care fusese desfiinţată. Terenul, în suprafaţă de 7.093 mp conform actelor şi măsurătorilor cadastrale, pe care s-a realizat magazinul este alcătuit din trei loturi (lotul 1, cu suprafaţa de 5.802 mp, lotul 2, cu suprafaţa de 731 mp, şi lotul 3, cu suprafaţa de 560 mp) şi se află în proprietatea beneficiarului, Bogaris Residential Rom Cuatro SRL, în baza actului de dezmembrare autentificat sub numărul nr. 2675/09.12.2014 de către notar public Cristina Mihalache.

Ce spunea Inspectoratul de Stat în Construcţii la momentul demarării procesului

 
În urma unei solicitări a cotidianului ZIUA de Constanţa, Inspectoratul de Stat în Construcţii a făcut următoarele precizări: „În luna septembrie 2017, IJC (n.r. Inspectoratul Judeţean în Construcţii) Constanţa a efectuat controlul pentru verificarea legalităţii emiterii de către Primăria Constanţa a Autorizaţiei de construire nr. 1202 din 1.07.2016 pentru «Construire imobil regim de înălţime: parter înalt cu funcţiunea magazin retail, realizarea de parcări supraterane, amenajarea incintei cu spaţii verzi plante, alei carosabile şi pietonale, amplasare semnale publicitare, împrejmuire teren, organizare de şantier», beneficiar - SC Bogaris Residential Rom Cuatro SRL, în urma căruia s-a întocmit un proces-verbal. Principalele neconformităţi constatate au fost următoarele:
- Emiterea autorizaţiei de construire în lipsa alipirii celor trei terenuri pe care urmează a se dezvolta investiţia, în lipsa extrasului de carte funciară actualizat la zi şi a extrasului de plan cadastral actualizat;
- Emiterea autorizaţiei de construire fără respectarea cerinţelor impuse prin certificatul de urbanism, precum şi prin avizele/acordurile exprimate, respectiv HCL Constanţa nr. 152/22.05.2015 privind stabilirea suprafeţelor minime de spaţii verzi şi a numărului minim de arbuşti, arbori, plante decorative şi flori aferente construcţiilor realizate pe teritoriul administrativ al judeţului Constanţa;
- Emiterea autorizaţiei de construire fără respectarea termenelor legale de eliberare şi solicitare completări“, au explicat reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii.
 
Mai mult, Inspectoratul de Stat în Construcţii mai precizează următoarele: „Prin Adresa IJC Constanţa nr. 49659/27.09.2017, în conformitate du prevederile articolului 12 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu prevederile procedurii de control al statului la autorităţile administraţiei publice locale şi cu prevederile legale la emiterea autorizaţiilor de construire, a fost sesizată Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa pentru a solicita instanţei de contencios administrativ anularea Autorizaţiei de construire nr. 1201 emisă de Primăria Municipiului Constanţa.
 
În conformitate cu prevederile art. 26, alin. 1, lit. i din Legea nr. 50/1919 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, emiterea de autorizaţii de construire în baza unor documentaţii incomplete sau elaborare în neconcordanţă cu prevederile certificatului de urbanism, ale Codului Civil, ale conţinutului-cadru al documentaţiei tehnice pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii care nu conţin avizele şi acordurile necesare sau care nu sunt verificate potrivit legii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 5.000 de lei şi 30.000 de lei. În urma controalelor, în faza de execuţie determinată pentru rezistenţă mecanică şi stabilitatea construcţiilor, în conformitate cu programul de control vizat de IJC Constanţa, nu au fost constatate neconformităţi şi nu au fost dispuse măsuri“.  

LIDL trebuie să amenajeze 400 mp de spaţiu verde pe acoperişul magazinului

 
Între timp, Bogaris Residential Rom Cuatro SRL, a vândut terenul către LIDL ROMÂNIA SCS, care a devenit parte în proces, în calitate de intimat intervenient.
Subprefectul judeţului Constanţa, Ionuţ Done a precizat că Instituţia Prefectului a pierdut procesul pe fond, însă acum în recurs, le cer celor de la LIDL România SCS să facă dovada cu probe a plantării celor 400 mp de spaţiu verde pe acoperişul magazinului, lucru care nu s-ar fi întâmplat după cum susţine subprefectul Done.
Magazinul LIDL Soveja a fost dat în folosinţă în 2018 iar autorizația de construire nu ar fi în regulă au susţinut în instanţa şi reprezentanţii Ligii pentru Drepturile Constănţenilor.
 
Citeşte şi:

S-a ajuns în instanţă Nereguli descoperite de IJC Constanţa la supermarketul ridicat de Bogaris Residential Rom Cuatro SRL pe strada Soveja

Municipalitatea şi Bogaris Residential Rom Cuatro SRL, chemate în judecată de Prefectura Constanţa. Mărul discordiei - un supermarket de pe strada Soveja

 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii