Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:44 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apartamentele s-au scumpit în Constanţa

ro

09 Nov, 2012 00:00 1724 Marime text

imobiliare-constantapanorama.jpgDupă trei luni consecutive de scădere, asistăm la o revenire a preţurilor apartamentelor din marile oraşe din România.

Valoarea medie a Indicelui naţional imobiliare.ro pentru luna octombrie, 984 euro/mp util, este cu 2,2 % mai mare decât cea înregistrată în septembrie, aceasta fiind cea mai mare ajustare lunară înregistrată în ultimii patru ani. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele din România sunt mai ieftine cu 3,8%, aceasta fiind una din cele mai mici diferenţe calculate la un interval de 12 luni, de la începutul crizei. Practic, cu excepţia Timişoarei, apartamentele s-au scumpit în toate oraşele mari din ţară, tonul fiind dat însă de Braşov. După trei luni consecutive de scădere în care s-au înregistrat valori minime record ale preţurilor apartamentelor în mai multe din oraşele analizate, Indicele imobiliare.ro calculat la nivel naţional raportează o valoare în creştere, aproape liniară. Ba mai mult, trendul a fost suficient de puternic pentru ca în Braşov sau Cluj-Napoca, pe anumite categorii - vechi cu una şi două camere în Braşov, vechi şi noi în Cluj-Napoca - preţurile apartamentelor să fie mai mari acum decât în urmă cu 12 luni. Pe de altă parte, la Timişoara, cu o valoare medie de 776 euro/mp util, asistăm din nou la atingerea unui prag minim al ultimilor ani în ceea ce priveşte preţurile cerute de proprietari", a explicat Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Evoluţia preţurilor

Apartamentele scoase la vânzare în Constanţa s-au scumpit uşor în ultimele treizeci de zile. Indicele imobiliare.ro calculat la nivelul oraşului pentru luna octombrie a atins valoarea de 873 euro/mp util, cu 0,1% mai mult decât în luna precedentă. Valoarea actuală este, totodată, cu aproape 7% mai mică decât cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut. În ceea ce priveşte evoluţia preţului mediu cerut pentru apartamentele noi, înregistrăm o scădere de 0,6%, de la 895 euro/mp util până la 890 euro/mp util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile solicitate pentru apartamentele noi din Constanţa sunt, în medie, cu 4,3% mai mici.

Preţul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanţa a înregistrat o creştere de 0,2% în luna octombrie, atingând valoarea de 869 euro/mp util. Totuşi, această valoare este cu 7% mai mică decât în urmă cu 12 luni, diferenţa fiind semnificativă. În ultimele treizeci de zile, toate tipurile de apartamente vechi au înregistrat modificări de preţ. Dacă în cazul garsonierelor şi al unităţilor cu două vorbim de o scădere de 2,3%, respectiv 2%, preţul apartamentelor vechi cu trei camere din Constanţa a crescut cu 1,4% în ultimele treizeci de zile. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ecarturile sunt în continuare semnificative, dar cea mai mare diferenţă de preţ se înregistrează în cazul unităţilor vechi cu trei camere care sunt cu 8% mai ieftine în prezent.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii