Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:05 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Declaraţiile domnului Călin Popescu-Tăriceanu, Preşedintele Senatului României, la finalul şedinţei Biroului permanent întrunit în data de 29 martie 2016

ro

29 Mar, 2016 22:38 1465 Marime text
La finalul şedinţei Biroului permanent de marţi, 29 martie a.c., Preşedintele Senatului României, domnul Călin Popescu-Tăriceanu a făcut următoarea declaraţie de presă:
Subiectul politic mai important, care a făcut obiectul discuţiei la finalul şedinţei, a fost răspunsul furnizat de prim-ministrul Dacian Cioloş la solicitarea noastră de a avea o întâlnire informală cu membrii Biroului permanent al Senatului astăzi, 29 martie.
Domnia sa a trimis un răspuns prin care, practic, ne comunică faptul că nu consideră necesară prezenţa domniei sale la o astfel de discuţie, deoarece reuniunea Consiliului European la care a participat în data 7 martie a fost informală, în cadrul acesteia neluându-se decizii. Mai mult, domnul Dacian Cioloş consideră că reuniunea din 7 martie nu mai are nevoie de o discuţie pentru că este, citez, „un eveniment caduc”.
Domnul senator Alexandru Pereş, de la PNL, a fost de părere că, deşi nu consideră necesară o astfel de discuţie, lucrul cel mai potrivit pentru ca aceasta să aibă loc ar fi să-l invităm pe premier în plen.
Ceilalţi colegi au optat fie pentru menţinerea acestei invitaţii, la o discuţie informală, în cadrul Biroului permanent, fie să îi solicităm prim-ministrului prezenţa la o dezbatere în plenul Senatului.
A rămas ca liderii grupurilor parlamentare să se consulte cu propriile partide pentru a avea un punct de vedere consolidat. Vom relua discuţia săptămâna viitoare.
Din punctul meu de vedere, însă, ca Preşedinte al Senatului, trebuie să vă spun un lucru: Constituţia este extrem de clară în această privinţă. Ori de câte ori un membru al Guvernului este invitat în Parlament, are obligaţia de a da curs acestei solicitări. Prevederea este valabilă şi pentru Prim-ministru, în calitatea sa de şef al Guvernului. Deci Constituţia este foarte clară şi nu lasă loc la interpretări legate de ce crede Prim-ministrul, dacă este oportun sau nu este oportun să răspundă acestor invitaţii.
Eu am avut şi o discuţie telefonică cu premierul, în care am reiterat intenţia noastră de a clarifica unele chestiuni - mai degrabă pentru viitor, fără a încerca să stabilim vinovăţii -, legate de faptul că legea în vigoare spune foarte clar că, ori de câte ori Prim-ministrul participă la un Consiliu European – fără ca legea să facă distincţie între o reuniune formală sau informală –, el trebuie să aibă un mandat din partea Parlamentului.
Aşadar, subliniez prevederea extrem de clară a Constituţiei, care nu lasă loc la interpretări, nici pentru Senat, nici pentru Guvern.
În continuare, Preşedintele Senatului României a răspuns întrebărilor jurnaliştilor:
Reporter: Înseamnă că premierul a încălcat Constituţia dacă a refuzat invitaţia Biroului permanent?
Călin Popescu-Tăriceanu: Trageţi dumneavoastră concluzia. Luaţi articolul din Constituţie şi o să vedeţi că este clar stipulată obligaţia membrilor Guvernului de a da curs invitaţiilor la Parlament, indiferent ce subiect se discută.
Reporter: Pot apărea consecinţe ale acestui lucru? Există vreo cale legală de a amenda acest refuz?
Călin Popescu-Tăriceanu: Aşteptăm discuţia finală din Biroul Permanent, programată, cum v-am spus, peste o săptămână, în Senat, şi cred că obligaţia noastră, a tuturor, este, înainte de a recurge la căile contencioase, de a găsi soluţia bazată pe Constituţie, pe respectarea legii şi pe raporturile armonioase între instituţii. În plus, vreau să subliniez raporturile dintre Guvernul şi Parlament. Acestea sunt clar definite în Constituţie şi eu înţeleg ca, în calitatea pe care o am, de Președinte al Senatului, să facem să funcţioneze instituţiile noastre conform legii şi Constituţiei.
Reporter: S-au strâns semnăturile pentru moțiunea simplă pe Justiţie?
Călin Popescu-Tăriceanu: Nu știu câte semnături s-au strâns în momentul de față. De această chestiune se ocupă colegii mei, deputatul Steluța Cătăniciu şi Daniel Barbu, care este liderul grupului de la Senat, şi despre care știu că a lucrat împreună cu senatorul Varujan Vosganian. Așa cum v-am spus, moțiunea va fi depusă la Cameră.
Reporter: Ce se întâmplă cu solicitarea domnului ministru Lazăr Comănescu, referitoare la proiectul privind insolvenţa SRTV?
Călin Popescu-Tăriceanu: Solicitarea domnului Comănescu a fost trimisă la Comisia pentru cultură și media. Este o solicitare generată, probabil, de greșita înțelegere a unor asociații profesionale ale jurnaliștilor a demersului pe care îl facem în Senat cu privire la completarea legii de funcționare a TVR. Așa cum am mai spus, procedura de insolvență nu este obligatorie, ci se poate, ca variantă de lucru, să fie adoptată de Consiliul de Administrație care va începe să funcționeze ca urmare a validării de către Parlament. Comisia pentru cultură şi media a Senatului va întocmi un punct de vedere și sigur că o să-i răspundem domnului ministru de Externe, așa cum este și normal.
  
Direcţia presă, comunicare şi imagine
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii