Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:06 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE continuă seria seminariilor tematice francofone 2014 pentru formarea în limba franceză a funcţionarilor români - 25 septembrie 2014

ro

25 Sep, 2014 14:38 959 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe, în parteneriat cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF), Delegaţia Comunităţii franceze din Belgia şi a Regiunii Valone şi cu Ambasada Franţei de la Bucureşti, organizează, în perioada 24-26 septembrie 2014, seminarul francofon cu tema “Politica energetică şi legăturile sale cu politicile privind schimbările climatice şi transporturile”. Seminarul are loc la sediul Institutului Diplomatic Român și este organizat în cadrul „Planului naţional de formare în limba franceză a diplomaţilor şi funcţionarilor publici”.
 
Principalele obiective ale seminariilor tematice francofone vizează consolidarea capacităţii funcţionarilor publici români de a utiliza limba franceză în cadrul dezbaterilor şi negocierilor din Uniunea Europeană, precum şi îmbunătăţirea nivelului de cunoaştere a politicilor, mecanismelor şi instrumentelor europene.
 
La lucrările seminarului, care a debutat astăzi, 24 septembrie 2014, participă reprezentanţi ai Camerei Deputaţilor, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Economiei, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
 
Agenda seminarului se axează pe prezentarea politicii energetice europene, în contextul în care Comisia Europeană este în curs de a elabora un nou cadru pentru politica energetică şi climatică, pentru anul 2030. Vor fi abordate aspecte privind evoluţia politicii energetice europene, piaţa internă a energiei, energiile regenerabile şi eficienţa energetică, în corelare cu politicile privind schimbările climatice şi transporturile.
 
Seminarul “Politica energetică şi legăturile sale cu politicile privind schimbările climatice şi transporturile” continuă seria seminariilor tematice francofone, iniţiate încă din anul 2004. Până la sfârşitul anului în curs mai sunt prevăzute alte trei seminarii.
 
Informații suplimentare:
România beneficiază din anul 2004, de Programul OIF privind „Franceza în diplomaţie şi funcţia publică”, în baza memorandum-urilor de înţelegere încheiate cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei, Franţa, Federaţia Comunităţii franceze din Belgia şi a Regiunii Valone şi Luxemburg.
 
Proiectul se derulează în cadrul „Planului naţional de formare în limba franceză a diplomaţilor şi funcţionarilor publici” şi cuprinde trei axe: cursuri de limba franceză structurate pe nivele de cunoaştere, seminarii cu privire la teme de interes european, desfăşurate în limba franceză şi pregătire pentru concursurile de recrutare în instituţiile UE.
Scopul general al programului vizează întărirea statutului limbii franceze în cadrul instituţiilor europene şi internaţionale şi de factor de promovare a multilingvismului şi diversităţii culturale în Europa şi în lume. Aceste obiective asumate de statele membre OIF sunt reflectate în vademecum-ul privind utilizarea preferenţială a limbii franceze în organizaţiile internaţionale, adoptat în 2006, cu ocazia Sommet-ului Francofoniei de la Bucureşti.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii