Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:43 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Declaraţia 600 - format nou

ro

20 Jan, 2017 11:22 1723 Marime text
Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi reaminteşte contribuabililor prevederile OPANAF nr.3.655/ 2015, modificat şi completat prin OPANAF nr.3.696/ 2016 referitoare la modalitatea de depunere şi gestionare a formularului 600 „Declaraţie privind îndeplinirea condiţiilor de încadrare în categoria persoanelor asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii”.
 
Cine depune Declaraţia 600
 
Declaraţia 600 se completează, pentru anul  2017, de către persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente şi determină venitul net anual în sistem real sau pe baza normelor anuale de venit, şi care îndeplinesc următoarele condiţii, după caz :
venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;
venitul lunar estimat a se realiza depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal sau în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea în sistem real;
valoarea lunară a normelor de venit obţinută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecţiilor prevăzute de lege, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfăşoară activităţi impuse pe bază de norme de venit. 
 Nu au obligaţia depunerii declaraţiei 600 persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari.
 
De asemenea, persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente şi determină venitul net anual în sistem real şi a căror venit realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, nu a depăşit 35% din câştigul salarial mediu brut, nu au obligaţia depunerii declaraţiei 600.
 
Termenul de depunere a Declaraţiei 600
 
Termenul de depunere a Declaraţiei 600 este 31 ianuarie 2017.
 
 În cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal, declarația 600 se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
Neîndeplinirea de către contribuabil la termen a obligaţiilor de declarare prevăzute de lege, se sancţionează, pentru persoanele fizice, cu amendă cuprinsă între 500 şi 1.000 lei. 
 
 
Cum se depune Declaraţia 600
 
Declaraţia 600 se depune pe suport hârtie, direct la registratura organului fiscal, sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire.
De asemenea, declaraţia se poate depune prin mijloace electronice de transmitere la distanţă ca metodă alternativă de depunere a declaraţiilor, de către contribuabilii care au un certificat digital calificat.
 
Cota de contribuţie
 
Cota de contribuție de asigurări sociale obligatorie pentru această categorie de contribuabili este cota pentru contribuția individuală, respectiv 10.5%.
Important: Prin intermediul formularului 600, PFA poate opta pentru cota integrală de contribuție de asigurări sociale de 26,3% orespunzătoare condițiilor normale de muncă (care conţine şi contribuţia angajatorului).
 
 Opţiunea este obligatorie pentru întregul an fiscal, inclusiv la regularizarea plăţilor anticipate, şi se consideră reînnoită pentru fiecare an fiscal dacă nu se solicită revenirea la cota individuală prin depunerea la organul fiscal competent a declaraţiei 600 până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal pentru care se doreşte revenirea la cota individuală.
 
 
 Termenul de plată pentru plăți anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale
 
Contribuţia la pensii se plăteşte anticipat trimestrial, în patru rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii