Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:01 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Una dintre cele mai interesante personalităţi ale lumii contemporane...

ro

13 Aug, 2014 00:00 2860 Marime text
Cel care a condus Cuba timp de aproape cinci decenii, supravieţuitor al multor tentative de asasinare, Fidel Castro împlineşte, astăzi, venerabila vârstă de 88 de ani.
 
Pro sau contra, corecte sau tendenţioase, articolele şi cărţile scrise despre Fidel Alejandro Castro Ruz, pe numele lui complet, liderul politic cu cea mai lungă domnie din secolul XX, depăşesc ordinul miilor. Născut pe 13 august, în Biran, azi, provincia Holguin, într-o familie înstărită, fiul lui Angel Castro y Argiz şi Lina Ruz Gonzales a fost educat în religia catolică. În anul 1950, a absolvit Dreptul, practicând avocatura timp de doi ani.
 
Pe 16 februarie 1959, Castro ajunge prim-ministru al Cubei, funcţie pe care o deţine până în 1976, când a devenit preşedinte al Consiliului Statului şi al Consiliului de miniştri. Castro şi-a consolidat controlul asupra ţării prin naţionalizarea industriei, exproprierea proprietăţii private, colectivizarea agriculturii. Liderul Partidului Comunist a păstrat puterea într-un mod autoritar, regimul lui Fidel Castro fiind de nenumărate ori acuzat de abuzuri la adresa drepturilor omului. Grupuri cum ar fi Human Rights Watch au criticat lipsa libertăţii presei, dar în special scoaterea în afara legii a organizaţiilor politice de opoziţie.
 
În Cuba, viaţa de familie a lui Fidel Castro nu a făcut obiectul niciunei publicităţi. În schimb, potrivit legendelor, liderul a avut aventuri cu mii de femei.
Boala l-a împiedicat pe Castro să mai fie conducătorul statului cubanez, determinându-l să cedeze funcţia supremă fratelui sau, Raul, starea sa de sănătate fiind subiectul a numeroase speculaţii.
 
Sursa foto: bbc.co.uk
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii