Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:50 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Una dintre cele mai cunoscute personalităţi româneşti la nivel internaţional...

ro

19 Aug, 2014 00:00 1740 Marime text
În anul 1881, pe 19 august, la Liveni-Vârnav, în judeţul Botoşani, s-a născut George Enescu, fiul lui Costache şi al Mariei Enescu. A fost singurul dintre cei şapte fraţi ai săi care a supravieţuit - doi dintre aceştia s-au stins din viaţă la o vârstă fragedă, ceilalţi fiind seceraţi de molimă, cu trei ani înainte de naşterea compozitorului român.
 

Considerat un copil minune, George Enescu a primit îndrumări muzicale de la părinţii săi şi de la un vestit lăutar, Niculae Chioru. Încă de la vârsta de cinci ani, micul Jurjac, aşa cum îi spunea familia, visa să devină compozitor. „Lucru curios: nu ştiam nimic, nu ascultasem nimic sau prea puţin, nu am avut pe lângă mine vreo persoană să mă influenţeze şi totuşi, de copil, am avut această idee fixă de a fi compozitor. De a fi numai compozitor“, îi mărturisea George Enescu, mai târziu, criticului muzical şi jurnalistului Bernard Gavoty.
 
Talentul deosebit al compozitorului român a fost remarcat de către profesorul Eduard Caudella, sub îndrumarea căruia a studiat. La vârsta de cinci ani, George Enescu a apărut în primul său concert. Între anii 1888 şi 1894, a studiat la Conservatorul din Viena, în timp ce concertele susţinute în acea perioadă au impresionat presa, deşi artistul avea doar 12 ani.
Sub îndrumările unor profesori importanţi, îşi continuă studiile la Conservatorul din Paris, iar în anul 1898, pe 6 februarie, debutează în calitate de compozitor, în cadrul Concertelor „Colonne“ din Paris, cu suita simfonică „Poema Română“. Admirat de Regina Elisabeta a României, George Enescu era invitat să execute piese pentru vioară la Castelul Peleş din Sinaia.
Compoziţiile cele mai cunoscute datează din primii ani ai secolului XX, printre acestea numărându-se cele două „Rapsodii Române“, Suita nr.1 pentru orchestră. A susţinut turnee pe scene europene şi a dirijat „Simfonia a IX-a“ de Beethoven, pentru prima dată în audiţie integrală în România.
 
De asemenea, în timpul vieţii sale, a fost organizat Concursul de compoziţie „George Enescu“, în cadrul căruia artistul oferea câştigătorilor, din venituri proprii, sume generoase de bani. Între anii 1921 - 1931, a lucrat la opera „Oedip“, o creaţie dramatică şi muzicală pe care i-a dedicat-o Mariei Rosetti-Tescanu, cu care se va şi căsători.
După ce a fost instaurată dictatura comunistă, George Enescu a plecat la Paris, unde s-a stins din viaţă în luna mai a anului 1955.
Datorită talentului, promovării muzicii româneşti, contribuţiei în ceea ce priveşte recunoaşterea internaţională a compozitorilor, dirijorilor, dar şi interpreţilor din România, George Enescu va rămâne cunoscut în istorie drept unul dintre cei mai de seamă oameni de cultură ai secolului XX.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii