Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:27 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Un mare artist al scenei româneşti...

ro

08 Aug, 2014 09:52 2319 Marime text
Se împlinesc 31 de ani de la moartea unui mare artist al scenei româneşti, Emanoil Petruţ, cel care a intrat în legenda cinematografiei datorită interpretării memorabile a lui Tudor Vladimirescu. Angajat din 1957 la Teatrul Naţional din Bucureşti, Emanoil Petruţ a jucat în zeci de filme şi piese de teatru, până când, într-o zi obositoare de vară, pe 8 august 1983, la vârsta de 51 de ani, a plecat din această lume.
Născut în localitatea Mărăşeşti, Vrancea, pe 8 februarie 1932, Emanoil Petruţ şi-a descoperit pasiunea pentru teatru activând pe lângă trupa din Focşani. A iubit şi poezia, însă nu a trădat universul viu şi efemer al teatrului. Printre filmele în care a jucat se numără  „Alarmă în munţi”, „Tudor”, „Răpirea fecioarelor”, „Ciprian Porumbescu”, „Fraţii Jderi”, „Ştefan cel Mare”, „Vlad Ţepeş”.
Emanoil Petruţ s-a remarcat prin timbrul său inconfundabil, de un mare dramatism, datorită căruia a ajuns să fie vocea lui Decebal sau a lui Mihai Viteazu în filme istorice de mare succes, semnate de Sergiu Nicolaescu. De asemenea, actorul a lucrat şi cu alţi mari regizori, cum ar fi Dinu Cocea, Gheorghe Vitanidis, Andrei Blaier, Mircea Drăgan.
Emanoil Petruţ a scris şi versuri şi s-a autocaracterizat astfel: „Semnez Emanoil Petruţ, un ac într-un car/ Ce s-a aruncat în noroc ca la table un zar...”. 
 
Sursa foto: cinemagia.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii