Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:23 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 51 de ani de la moartea Mariei Tănase, un simbol al muzicii populare româneşti (galerie foto)

ro

22 Jun, 2014 00:00 1961 Marime text
Astăzi, se împlinesc 51 de ani de când Maria Tănase, una dintre cele mai îndrăgite voci ale ţării noastre, a trecut în nefiinţă.

În anul 1913, la Bucureşti, s-a născut cea care urma să facă cunoscută muzica românească la nivel mondial, Maria Tănase, al treilea copil al Anei şi al lui Ion Tănase. La vârsta de 17 ani, după ce s-a angajat la un restaurant din Bucureşti, Maria Tănase participă şi câştigă o audiţie, organizată la Teatrul Cărăbuş. Ulterior, debutează, în anul 1934, cu melodia "Mansarda", sub pseudonimul Mary Atanasiu.
Doi ani mai târziu, după lansarea cântecelor "Cine iubeşte şi lasă" şi "M-am jurat de mii de ori", pleacă în turneu, în ţări precum Bulgaria, Iugoslavia, Franţa, unde a cântat pentru politicieni şi chiar preşedinţi.
Spre sfârşitul anului 1940, muzica Mariei Tănase este interzisă de regimul legionarilor. Un an mai târziu, susţine un turneu în Turcia, unde este numită cetăţean de onoare de către preşedintele Turciei.
În perioada interbelică, a cântat în numeroase restaurante şi localuri din Bucureşti. Repertoriul ei era vast şi cuprindea melodii din toate regiunile României.
Potrivit Wikipedia, în anul 1955, a fost distinsă cu Premiul de Stat, iar doi ani mai târziu, a primit titlul suprem de Artist emerit.
În ceea ce priveşte viaţa personală, se spune că marea ei dragoste a fost sculptorul român de renume internaţional, Constantin Brâncuşi, pe care l-a întâlnit la Paris, când ea avea 25 de ani, iar el 62. Ulterior, s-a căsătorit cu Clery Sachelarie, un moşier şi magistrat, cu care a rămas până la finalul vieţii.
Maria Tănase, supranumită "Pasărea măiastră", de către istoricul Nicolae Iorga, s-a stins din viaţă la vârsta de 50 de ani, la spitalul Fundeni, din cauza cancerului la plămâni. La înmormântarea artistei au venit aproape un milion de oameni.

Sursa foto: blog.libris.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii