Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:23 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Scriitorul şi traducătorul român Eusebiu Camilar...

ro

27 Aug, 2014 09:17 3061 Marime text
În urmă cu 49 de ani, pe 27 august, la Bucureşti, s-a stins din viaţă scriitorul şi traducătorul român Eusebiu Camilar, membru corespondent al Academiei Române.
Născut în 1910, în comuna Udeşti, judeţul Suceava, Eusebiu Camilar, după terminarea liceului, s-a înscris la Universitatea din Iaşi, perioadă în care a început să scrie. A publicat pentru prima oară în 1929, în revista Moldova literară,
În decursul vieţii, scriitorul a desfăşurat o vastă activitate în domeniul prozei, realizând o serie de lucrări remarcabile, printre acestea numărându-se „Cordun”, „Prăpădul Solobodei”, „Avizuha”, „Negura”, „Temelia”, „Poarta Furtunilor”, „Pământul zimbrului”.
Este autorul volumului de reportaje „Şantierele lumii” şi a jurnalului de călătorie „În împărăţia soarelui”. A publicat prelucrări după povestirile din ciclul „1001 de nopţi” şi a făcut traduceri din Eschil, Aristofan, Ovidiu, Puşkin, precum şi din  literatura arabă, chineză şi sanscrită.
De asemenea, Eusebiu Camilar a scris numeroase romane şi povestiri cu un bogat conţinut educativ patriotic, dar şi piesele de teatru „Focurile” şi „Valea Albă”, scrise în colaborare cu Magda Isanos, cea care i-a devenit soţie în 1938. Cei doi au avut o fiică, pe Elisabeta Isanos, poetă, romancieră şi traducătoare.
În 1980, fiica scriitorului, Elisabeta Goia, a donat casa în care a copilărit Eusebiu Camilar, o locuinţă ţărănească construită la sfârşitul secolului XIX, statului român, pentru a fi transformată într-un muzeu memorial. Patru ani mai târziu, după ce casa a fost restaurată, a fost inaugurat muzeul, în cadrul căruia sunt expuse fotografii, tablouri, manuscrise, cărţi şi multe altele.
 
Sursa foto: Wikipedia
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii