Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:51 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Prozatorul şi scenaristul Ion Băieşu...

ro

21 Sep, 2014 16:14 2476 Marime text
În urmă cu 22 de ani, pe 21 septembrie, la vârsta de 59 de ani, prozatorul şi scenaristul Ion Băieşu s-a stins din viaţă. A fost înmormântat la cimitirul Bellu din Bucureşti.
Ion Băieşu este pseudonimul scriitorului Ion Mihalache, născut la 2 ianuarie 1933, în satul Băieşi, comuna Aldeni, judeţul Buzău. Băieşu a absolvit Liceul Comercial din Buzău, iar in 1957, a terminat Şcoala de Literatură Mihai Eminescu din Bucureşti. A lucrat pentru câteva ziare din capitală şi din Petroşani pentru a-şi câştiga existenţa. De asemenea, a publicat poezii şi a debutat editorial în 1956, cu volumul de schiţe umoristice “Necazuri şi bucurii”.
A scris numeroase piese de teatru, printre acestea numărându-se “Preşul”, “Tanţa şi Costel”, “Tristeţea vânzătorului de sticle goale”, “Reclamaţie”, “Dresoarea de fantome”.
Totodată, în decursul vieţii, a scris şi scenarii pentru filme, dintre care amintim “Iubirea e un lucru foarte mare”, “Camera albă”, “Maiorul şi moartea”, “Astă-seară dansăm în familie”, “Un text cu bucluc”, “Grăbeşte-te încet”.
În 1985, a fost publicat romanul “Balanţa”. I s-a decernat premiul Uniunii Scriitorilor în anii 1968, 1973 şi 1979. 
 
Sursa foto: www.cinemagia.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii