Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:39 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Primul om care a păşit pe Lună...

ro

25 Aug, 2014 00:00 2017 Marime text
În anul 2012, la vârsta de 82 de ani, primul om care a călcat pe Lună, Neil Armstrong, s-a stins din viaţă, din cauza complicaţiilor apărute în urma unei intervenţii chirurgicale pe cord.
 
Născut pe 5 august, în Ohio, Neil Armstrong a fost pasionat de zbor de la o vârstă fragedă. La 16 ani, deţinea licenţa de pilot, urmând studiile la Universitatea Purdue, cu o bursă de la US Navy. În anul 1949, a fost chemat să slujească în războiul din Coreea, participând la 78 de misiuni. Ulterior, şi-a terminat studiile şi a făcut parte din Comitetul Naţional Consultativ pentru Aeronautică, care, mai târziu, a devenit Administraţia Naţională a Aeronauticii şi a Administrării Spaţiului, NASA.
 
Anul acesta, pe 20 iulie, s-au împlinit 45 de ani de când astronautul american Neil Armstrong a devenit prima persoană din lume care a coborât pe suprafaţa Lunii şi a rostit celebrele cuvinte „Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire“.
Pe 16 iulie, echipajul format din Neil Armstrong, comandant, Edwin Buzz Aldrin, pilotul modulului lunar Eagle, şi Michael Collins a început misiunea „Apollo 11“. Racheta de 111 metri lungime a fost lansată de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida. Patru zile mai târziu, Neil Armstrong a ieşit din modul şi a atins solul lunar. După aproximativ 20 de minute, a coborât şi Buzz Aldrin. În două ore, 36 de minute şi 21 de secunde, cei doi au strâns 22 de kilograme de roci, pe care le-au adus pe Pământ. Astronauţii au lăsat pe Lună un drapel american şi o placă de oţel cu un mesaj de pace, semnat de Richard Nixon.

În decursul carierei, Neil Armstrong a fost decorat de 17 ţări, printre distincţiile speciale numărându-se Medalia Prezidenţială a Libertăţii, Medalia de Onoare a Congresului Spaţial, Medalia Clubului de Exploratori.
După ce şi-a încheiat activitatea la NASA, astronautul a predat la Universitatea din Cincinnati. În ultimii ani, a dus o viaţă retrasă şi liniştită, departe de contactul cu presa.
Neil Armstrong rămâne un erou pentru toţi cei care visează să exploreze spaţiul şi nu numai.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii