Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:35 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? O personalitate marcantă a secolului XIX...

ro

15 Aug, 2014 16:48 2692 Marime text
În anul 1769, pe 15 august, în Corsica, s-a născut Napoleon Bonaparte, personalitate puternică de la începutul secolului XIX. Sub conducerea lui Bonaparte, Franţa a dus un şir lung de războaie cu Anglia şi cu monarhiile absolutiste (Rusia, Austria, Prusia), cauzate, printre altele, de rivalitatea dintre burghezia franceză şi cea engleză.
Femeia pe care Napoleon a iubit-o cel mai mult, după propria mărturisire, este prima lui soție, Josefina, de care s-a despărţit deoarece era sterilă. Ulterior, s-a recăsătorit cu Maria-Luiza, arhiducesă de Austria, cu care a avut un singur copil.
Ziua de 18 iunie a reprezentat un moment de răscruce în istoria Franţei, când Napoleon Bonaparte a fost învins la Waterloo, în Belgia, de către armatele anglo-prusace. Imediat după bătălie, Bonaparte s-a întors la Paris, unde a realizat că nu mai avea susţinerea Forului legislativ, înfrângerea de la Waterloo simbolizând sfârşitul Imperiului Napoleonian, dar şi sfârşitul a 23 de ani de războaie. 
La Waterloo, şi-au pierdut viaţa peste 22.000 de soldaţi, în timp ce unii au fugit în timpul bătăliei, 9.000 au fost luaţi prizonieri. Armata franceză a continuat, pentru o perioadă, să lupte împotriva trupelor Coaliţiei, până la semnarea unui armistiţiu.
Napoleon a fost exilat pe insula Sfânta Elena, unde a murit, în condiţii neclare, la vârsta de 51 de ani. A fost înmormântat cu onoruri militare.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii