Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:25 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? O personalitate importantă a teatrului românesc...

ro

29 Aug, 2014 08:58 2068 Marime text
În urmă cu 69 de ani, pe 29 august, s-a stins din viaţă, în urma unui blocaj renal, o personalitate importantă a teatrului românesc, actorul Constantin Tănase. 
 
Născut într-o familie modestă, în Vaslui, Constantin Tănase, inspirat de spectacolele desfăşurate la Grădina de vară „Pârjoala”, unde se juca teatru popular, a creat un grup de teatru, împreună cu prietenii săi, cu care juca scene din „Meşterul Manole” sau „Căpitanul Valter Mărăcineanu”, prima lor scenă fiind beciul casei.
 
Constantin Tănase a urmat cursurile Liceului „Nicolae Bălcescu”, dar din cauza lipsei de bani, a fost nevoit să renunţe. Ulterior, după efectuarea stagiului militar, termină cursurile Conservatorului de Artă Dramatică şi începe să lucreze în teatru.
În 1919, la Bucureşti, a pus bazele trupei „Cărăbuş”, unde a lansat carierele unor importanţi artişti, precum Maria Tănase sau Horia Şerbănescu.
Artistul a creat un personaj al cetăţeanului simplu, umil şi necăjit, în contradicţie cu birocraţia, astfel, devenind purtătorul de cuvânt al unei categorii sociale, poziţie care îl va aduce de multe ori în atenţia cenzurii.
 
Sursa foto: vrn.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii