Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:06 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Maica Tereza, un exemplu de compasiune şi credinţă...

ro

26 Aug, 2014 10:11 2503 Marime text
În anul 1910, pe 26 august, la Skopje, în Macedonia, s-a născut Maica Tereza. Agnesë Gonxhe Bojaxhiu, pe numele ei real, îşi dorea de mică să devină călugăriţă. Din acest motiv, la vârsta de 18 ani, a cerut să fie primită în ordinal Loreto. Pe data de 28 septembrie 1928, a părăsit oraşul natal Skopje şi a plecat în Irlanda, dar după două luni, a fost trimisă în India, la Calcutta. Aici, şi-a depus primele jurăminte şi timp de 17 ani, a lucrat ca profesoară şi apoi ca directoare.
În 1948, renunţă la straiul monahal al ordinului Surorilor şi îmbracă un sari alb, cu o panglică albastră pe margine, solicită cetăţenia indiană şi începe munca de caritate. Un an mai târziu, Maica Tereza a fondat ordinul Misionarii Carităţii în Calcutta, unde şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii. Timp de peste 45 de ani, ea a îngrijit săracii, bolnavii, orfanii și muribunzii, conducând şi extinderea Misionarilor Carității, mai întâi în toată India, apoi şi în alte ţări.
În anul 1997, la câteva zile după moartea prinţesei Diana, pe care o regretase enorm, s-a stins din viaţă şi Maica Tereza, fiind înmormântată la Calcutta, în India. La momentul decesului, Maica Tereza deschisese 517 misiuni destinate săracilor şi bolnavilor în peste 100 de ţări.
Un exemplu de compasiune, credinţă, tenacitate şi umilinţă, Maica Tereza a primit Premiul Nobel pentru Pace şi a fost beatificată de Vatican în 2003, la şase ani de la moartea sa.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii