Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:23 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Luciano Pavarotti, o legendă a muzicii clasice... (video)

ro

06 Sep, 2014 00:00 5427 Marime text


În urmă cu şapte ani, pe 6 septembrie, la Modena, la vârsta de 71 de ani, s-a stins din viaţă Luciano Pavarotti, după o luptă cu cancerul la pancreas.

Potrivit Wikipedia, singurul cântăreţ de operă care a vândut peste 100 de milioane de înregistrări, Luciano Pavarotti, a susţinut ultimul concert în 2006, la deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Torino, când a interpretat aria „Nessun dorma”. Din cauza sănătăţii precare, pentru prima dată în cariera sa, dar şi ultima, prestaţia lui Luciano Pavarotti nu a fost live.

Legenda muzicii clasice s-a născut în anul 1935, la Modena, în nordul Italiei, fiind unicul fiu al unui brutar pasionat de canto. Fascinat de vocea tatălui său, Luciano a studiat muzica clasică, deşi îşi dorea să devină profesor de educaţie fizică. Însă, datorită lecţiilor cu tenorul Arrigo Pola, Pavarotti a câştigat primul premiu din cariera sa, moment ce a reprezentat un punct de răscruce în viaţa profesională.

Alege să se îndrepte spre muzica clasică, iar în anul 1961, debutează pe scena sălii de operă din Reggio Emilia, cu aria lui Rudolfo din opera „Boema“ de Puccini. Patru ani mai târziu, alături de soprana Joan Sutherland, cucereşte publicul, dar şi criticii. Eforturile sale de a deveni mai bun erau remarcate cu fiecare spectacol susţinut.

Cele mai cunoscute concerte ale lui Pavarotti sunt cele alături de Placido Domingo şi Jose Carreras, printre cele mai frumoase melodii numărându-se „O Sole Mio“, „La Donna E Mobile“, „Nessun Dorma“, „Ave Marie“, „Caruso“. În anul 1998, Luciano Pavarotti a fost distins cu Grammy Legend Award, acordat numai în ocazii speciale.

În ceea ce priveşte viaţa personală, Luciano Pavarotti a fost căsătorit de două ori, prima oară cu Adua, apoi cu Nicoletta, şi a fost tatăl a patru fete, trei din prima căsătorie.


Sursa foto: cinemagia.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii