Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:40 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Într-o zi de 7 iulie, creatorul lui Sherlock Holmes, cel mai cunoscut detectiv din lume...

ro

07 Jul, 2014 00:00 3973 Marime text
Astăzi, se împlinesc 84 de ani de la moartea lui Arthur Conan Doyle, devenit celebru pentru crearea personajului Sherlock Holmes, primul detectiv care a apărut într-o serie de romane poliţiste. Pe 7 iulie 1930, Arthur Conan Doyle s-a stins din viaţă, în urma unui atac de cord, la vârsta de 71 de ani. În onoarea sa, a fost ridicată o statuie în Anglia, unde Sir Arthur a trăit timp de 23 de ani.
 
Născut pe 22 mai la Edinburgh, Sir Arthur Conan Doyle, după ce a absolvit Medicina, s-a angajat ca doctor pe un vas, care se îndrepta spre Coasta Africii de Vest. Între consultaţii, scria povestiri. Înainte să împlinească vârsta de 23 de ani, a publicat prima povestire în Chamber’s Edinburgh Journal.
 
Doyle a scris numeroase povestiri ştiinţifico-fantastice, dar şi romane istorice şi de dragoste, piese de teatru, poezii şi texte inspirate din realitate. El a devenit însă celebru în întreaga lume datorită lui Sherlock Holmes, personaj principal în 56 de povestiri şi patru romane, cunoscut în istoria literaturii ca cel mai bun detectiv. În fiecare dintre povestirile despre Holmes, sunt regăsite cazuri care intrigă şi îl transformă pe cititor într-un detectiv particular.
 
Doctorul Joseph Bell a fost cel care l-a inspirat pe Doyle în crearea personajului Sherlock Holmes. Despre acesta, scriitorul mărturisea: „Uneori lua un străin şi, observându-l atent, îţi putea spune ocupaţia şi activităţile recente pe care le-a desfăşurat“.
Sherlock Holmes a fost personaj principal în peste 200 de filme, ajungând în Cartea Recordurilor ca cel mai ecranizat personaj din lume. Mai mult, unii scriitori au realizat propriile biografii ale lui Sherlock Holmes, combinând dezvăluirile lui Doyle cu evenimente istorice reale.
 
În ceea ce priveşte viaţa personală, scriitorul a fost căsătorit de două ori şi a avut cinci copii, doi cu prima soţie, Louise, şi trei cu cea de-a doua, Jean. Un bun prieten de-al său a fost magicianul Harry Houdini, de care Doyle era convins că posedă puteri supranaturale.
Doyle, pe lângă faptul că a fost unul dintre cei mai apreciaţi scriitori ai vremii sale, era şi un medic destul de cunoscut. Se spune că o pacientă de-a sa, după ce a primit diagnosticul de maladie venerică, îi spune lui Doyle: „Tare aş vrea să ştiu cine m-a îmbolnăvit!“. În replică, acesta a spus: „O doamna mea, eu sunt doar medic, nu-mi cereţi acum să fac şi pe Sherlock Holmes!“
 
Sursa foto: townhallseattle.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii