Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:16 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Într-o zi de 24 septembrie, Mânăstirea Văcăreşti...

ro

24 Sep, 2014 16:19 1874 Marime text
În anul 1724, pe 24 septembrie, a fost sfinţită Mânăstirea Văcăreşti cu hramul „Sfânta Troiţă”, ctitorie a domnitorului Nicolae Mavrocordat şi unul dintre cele mai valoroase monumente ale patrimoniului istoric şi artistic românesc, distrusă, ulterior, de Nicolae Ceauşescu.
 
Iubitor de cultură şi iniţiator de reforme, Nicolae Mavrocordat a dorit să ridice un lăcaş de rugăciune, care să aibă şi funcţia de reşedinţă domnească. Lucrările, care au fost întrerupte din cauza răpirii domnitorului de către un detaşament austriac, s-au încheiat în anul 1722. Voievodul a instalat la Văcăreşti una dintre cele mai mari şi mai complete biblioteci din acea epocă.

În anul 1984, Ceuşescu i-a propus Patriarhului Iustin Moisescu să transforme Mânăstirea Văcăreşti într-un Institut Teologic. În urma refuzului primit, Ceauşescu a decis ca mânăstirea să fie demolată. Potrivit Wikipedia, mai mulţi intelectuali, printre aceştia numărându-se Constantin Noica, Geo Bogza, Zoe Dumitrescu Buşulenga, au semnat un memoriu pentru salvarea mânăstirii. Cu toate acestea, demolarea a început în toamna anului 1985.
 
Sursa foto: Wikipedia (Mânăstirea Văcăreşti - macheta proiectului de restaurare din 1973)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii