Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:27 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Într-o zi de 21 septembrie, a fost asasinat...

ro

21 Sep, 2014 10:17 2136 Marime text
Originar din Piteşti, Armand Călinescu, om politic şi ministru al Apărării Naţionale, în anul 1939, pe 21 septembrie, a fost împuşcat de un grup de legionari, în timp ce se deplasa cu automobilul de la Ministerul Apărării spre locuinţa sa. După comiterea asasinatului, atentatorii s-au urcat într-o maşină de piaţă, după ce au forţat un şofer să se oprească.
La aflarea veştii, Regele Carol al II-lea notează: „După 6 ani, nu m-am aşteptat că trebuie să însemnez o pagină de sânge în istoria politică a ţării. La ora 14, Călinescu a fost mişeleşte asasinat de o bandă de gardişti. (...)  Adevărul l-am aflat prin Urdăreanu, care, mergând  în oraş, l-a găsit pe Armand căzut jos, cu picioarele încă în maşină. (...) E ceva îngrozitor că după toate măsurile luate în ultimul timp, să se poată întâmpla asa ceva. E aşa de neromânesc această faptă, încât se vede clar că este vădită inspiraţie străină. Sunt tipice metode teroriste slave.”
De-a lungul anilor, la adresa lui Armand Călinescu au fost organizate mai multe tentative de atentat. Legionarii care l-au împuşcat, majoritatea studenţi, au fost arestaţi şi asasinaţi în închisoare.
Călinescu a coordonat arestarea lui Corneliu Zelea Codreanu, liderul Gardei de Fier, care a fost condamnat la zece ani de muncă grea, dar nu a reuşit să-şi execute pedeapsa, deoarece a fost ucis de jandarmii care îl transportau la închisoarea Jilava. Atitudinea fermă a lui Armand Călinescu faţă de legionari şi faptul că a fost făcut răspunzător pentru uciderea lui Codreanu au fost motivele care au dus la asasinarea lui.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii