Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:45 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Într-o zi de 20 august, Jonas Vitus Bering descoperea...

ro

20 Aug, 2014 10:04 7128 Marime text
În anul 1741, pe 20 august, exploratorul Jonas Vitus Bering descoperea Alaska. Vitus Bering era de origine daneză şi se angajase în marina rusă ca sublocotenent. Remarcat în diverse războaie, în 1725, Bering a fost trimis de către ţarul Petru I al Rusiei într-o expediţie spre Kamceatka, scopul acesteia fiind de a descoperi cât de întinsă este Siberia şi dacă Asia şi America de Nord sunt continente separate.

La bordul vasului „Sfinţii Petru şi Pavel”, Bering a plecat din Kamceatka către America de Nord într-o nouă expediţie a marinei ruse, în urma căreia, a descoperit Peninsula Alaska. Noul teritoriu a stat, o perioadă scurtă de timp, sub dominaţia ruşilor, careau profitat de blănurile de vidră, considerate cele mai bune din lume. În 1867, Imperiul Rus a vândut Alaska americanilor pentru 7.2 milioane de dolari. Alaska a fost guvernată un timp de armată, iar în 1959, a devenit cel de-al 49-lea stat al SUA. Cu o suprafaţă de 1.717.854 kilometri pătraţi, Alaska este cel mai întins stat al Americii, are o populaţie de 710.231 locuitori, iar capitala este oraşul Juneau.

Bering este cunoscut pentru cele două explorări ale coastei de nord-est a continentului Asiatic, dar şi pentru cea a coastei de vest a continentului nord-american. După moartea sa, Strâmtoarea Bering, Marea Bering, Insula Bering, dar şi Gheţarul Bering, au primit numele său. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii