Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:27 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Într-o zi de 11 august, o personalitate importantă a neamului românesc...

ro

11 Aug, 2014 00:00 3253 Marime text
În urmă cu 558 de ani, pe 11 august, la Zemun, lângă Belgrad, se stingea din viaţă, răpus de ciumă, Iancu de Hunedoara, voievodul Transilvaniei. Acesta a fost înmormântat la Alba-Iulia, în Catedrala Sfântul Mihail, pe piatra sa funerară fiind scrise cuvintele „s-a stins lumina lumii“.
 
În decursul vieţii, Iancu de Hunedoara, tatăl unuia dintre cei mai mari regi ai Ungariei, Matia Corvin, a fost ban al Severinului, voievod al Transilvaniei, regent al Ungariei şi unul dintre cei mai bogaţi nobili ai Europei. Voievodul a scris file de glorie în istoria luptei antiotomane a popoarelor Europei sud-estice, desfăşurând activităţi diplomatice şi militare intense în anii în care Imperiul Otoman urca spre culmi.
 
Născut în jurul anului 1407, Iancu de Hunedoara a fost un apărător al creştinătăţii, care a reuşit să-l învingă pe Mehmet al II-lea Cuceritorul în bătălia de la Belgrad din anul 1456. Voievodul român a obţinut, an de an, victorii antiotomane şi s-a afirmat drept cea mai proeminentă personalitate în cadrul acţiunilor politico-militare iniţiate de papalitate şi de Europa apuseană catolică şi denumite „cruciade târzii“.
 
Potrivit lui C.C. Giurescu, „după Mircea cel Bătrân, Iancu de Hunedoara a fost a doua personalitate de caracter european pe care a dat-o neamul nostru“. 
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii