Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:29 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? În urmă cu zece ani, a murit un celebru muzician american, „singurul geniu adevărat din show business“ (video)

ro

10 Jun, 2014 00:00 3097 Marime text
Astăzi se împlinesc zece ani de când s-a stins din viaţă muzicianul Ray Charles, „singurul geniu adevărat din show business“, aşa cum l-a descris Frank Sinatra.
Ray Charles s-a născut în Albany, Georgia, într-o familie de muncitori. De la o vârstă fragedă, s-a îndrăgostit de muzică, iar la cinci ani ştia deja să cânte la pian. La scurt timp de la înecul fratelui său, tragedie la care a fost martor, Ray Charles a început să-şi piardă vederea, din cauze rămase necunoscute. Totuşi, există surse care susţin că orbirea a fost cauzată de un glaucom şi, probabil, de trauma trăită. La şapte ani, Ray Charles era complet orb.
Muzicianul nu a utilizat niciodată un baston, iar mama sa, o femeie puternică şi devotată, l-a ajutat să înveţe cum să abordeze viaţa într-un mod unic.

În Florida, a urmat o şcoală pentru nevăzători, unde Charles a învăţat să citească în limbajul Braille. Tot aici, a studiat diverse instrumente muzicale şi a compus melodii. Când încă era la şcoală, mama lui s-a stins din viaţă, fiind urmată, la mai puţin de doi ani, de către tatăl său.
Pentru a onora memoria mamei sale, Charles începe să cânte în localuri şi cluburi. În timp ce-şi câştigă existenţa, se maturizează rapid. În 1949, a înregistrat primul single, iar un an mai târziu, a semnat un contract cu Atlantic Records.
În 1965, Charles a fost arestat pentru posesie de heroină, de care era dependent de 20 de ani. S-a internat într-o clinică de dezintoxicare din Los Angeles şi a reuşit să scape de această dependenţă.
A militat pentru drepturile civile şi a susţinut concerte timp de 200 de zile pe an. A înregistrat peste 75 de albume şi a fost distins cu 12 premii Grammy, unul dintre acestea fiindu-i acordat, în anul 1988, pentru întreaga carieră.

Dintre hit-urile sale, amintim „Georgia on My Mind“, „I've Got a Woman“, „Hit The Road Jack“, „I Can't Stop Loving You“.
Ray Charles, care a avut 12 copii cu şapte femei diferite, a murit din cauza cancerului la ficat, la vârsta de 73 de ani, în casa lui din Beverly Hills, înconjurat de familie şi prieteni.
Cântăreţi importanţi au fost inspiraţi şi influenţaţi de muzica lui Ray Charles, precum Elvis Presley, Stevie Wonder, Justin Timberlake, Norah Jones.
„Era un bărbat pe cât de dur, pe atât de sensibil. A fost unul dintre oamenii cei mai inteligenţi pe care i-am cunoscut, dar în acelaşi timp, era foarte naiv. (...) Ray emana o încredere deosebită provenită din condiţia sa de om care a reuşit prin el însuşi“, mărturisea regizorul american Taylor Hackford, cel care l-a cunoscut personal pe Ray Charles.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii